Για ποιους χτυπάει η ρωσική καμπάνα

Για ποιους χτυπάει  η ρωσική καμπάνα

Στους διαδρόμους εξουσίας της Ουάσινγκτον κυκλοφορεί εδώ και μήνες ένα αστείο-διαπίστωση. Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τα βρίσκει σκούρα θυμάται ξαφνικά τη Χίλαρι Κλίντον. Καταγγέλλει το αμαρτωλό παρελθόν της και περιμένει την καταιγίδα να περάσει.

Αυτήν τη φορά η καταιγίδα –που ακούει στο όνομα Ρόμπερτ Μιούλερ– δεν κατάφερε να κοπάσει με μερικά tweet εναντίον της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Η ποινική δίωξη των πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ , Ρικ Γκέιτς και Τζορτζ Παπαδόπουλος έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα στον Λευκό Οίκο ότι ο ειδικός ανακριτής δεν μπλοφάρει.

Άλλοι τέσσερις φάκελοι περιμένουν

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Μιούλερ και ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν. Στο δικαστήριο έχουν ήδη κατατεθεί τέσσερις ακόμη φάκελοι που αφορούν την έρευνα για τις σχέσεις των ανθρώπων του Τραμπ με τη Ρωσία. Είναι σφραγισμένοι και θα πάρει μήνες για να δημοσιοποιηθούν προκειμένου να μην αποκαλυφθούν ευαίσθητες πληροφορίες που θα επηρεάσουν την εξέλιξη των ερευνών.

Αν διαβάσει κανείς αναλυτικά τις τρεις διώξεις μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι και άλλα στελέχη της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ κατηγορούνται ότι υπέπεσαν στα ίδια σφάλματα.

Πρώτος στη λίστα με τους ανθρώπους που βρίσκονται υπό το άγρυπνο βλέμμα των ανακριτών είναι ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ Μάικλ Φλιν. Ο Φλιν είχε επαφές με τον τότε πρέσβη της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον Σεργκέι Κισλάκ. Συνομίλησαν για τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία εξαιτίας της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση. Αν και αρχικά ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου υποστήριξε ότι δεν συνάντησε τον Ρώσο πρέσβη, υποχρεώθηκε να ανασκευάσει υπό το βάρος των αποκαλύψεων στον Τύπο. Δεν θυμόταν να έχουν συζητήσει τις κυρώσεις. Οταν του ζητήθηκε να παραδώσει έγγραφα σχετικά με την υπόθεση αρνήθηκε καθώς επικαλέστηκε την πέμπτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος. Οι αρχές του συντάγματος προστατεύουν κάθε πολίτη προκειμένου να μη δώσει στοιχεία ή να καταθέσει σε υπόθεση που μπορεί να ασκηθεί δίωξη εναντίον του.

Από τότε ερευνάται τόσο για τις επαφές που είχε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας αλλά και για τη σύντομη καριέρα του στα λόμπι. Προσφέρθηκε να καταθέσει στις αρχές εάν του προσφερθεί πλήρης ασυλία. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει εάν η πρότασή του έγινε δεκτή από τον Μιούλερ.

Ο γιος, ο γαμπρός και η δικηγόρος

Ο δεύτερος που έχει πιαστεί στα δίχτυα του ειδικού ανακριτή είναι ο γιος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ. Στις καταθέσεις του ο γιος του Τραμπ παραδέχθηκε ότι το 2016 οργάνωσε μια συνάντηση με Ρωσίδα δικηγόρο που του υποσχέθηκε υλικό που μπορεί να κάνει ζημιά στην εικόνα της Χίλαρι Κλίντον. Ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας έχει αποδεχθεί ότι τη συνάντησε αλλά αρνήθηκε ότι ενημέρωσε τον πατέρα του. Ρωτήθηκε γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ την ημέρα αμέσως μετά τη συνάντηση είπε στους δημοσιογράφους ότι θα βγει στη δημοσιότητα πολύ βρόμα εναντίον της Κλίντον. Ο Ντόναλτ Τραμπ Τζούνιορ απάντησε ότι αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί ο πατέρας του.

Στην περίπτωση που ανοίξει το θέμα της συγκριμένης συνάντησης τότε κινδυνεύει και ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ. Και είναι πιθανό να μην ερευνηθεί μόνο για τις σχέσεις του με τη Ρωσία αλλά και για τα οικονομικά του. Οι διώξεις εναντίον των Μάναφορτ και Γκέιτς δείχνουν ότι ερευνάται όλο το οικονομικό παρελθόν τον εμπλεκομένων. Τα δύο πρώην στελέχη του Τραμπ δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη γιατί είχαν επαφές με Ρώσους αξιωματούχους, αλλά γιατί η εταιρεία λόμπι που διατηρούν συνεργάστηκε με μια μη κυβερνητική οργάνωση-βιτρίνα του φιλορώσου πρώην Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Εάν επαληθευτούν οι υπολογισμοί τότε θα ερευνηθούν οι οικονομικές συναλλαγές του Κούσνερ αλλά και του ομίλου Τραμπ, γεγονός που κάνει πυρ και μανία τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Μιούλερ έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα του Λευκού Οίκου. Ο ειδικός ανακριτής έχει ήδη πάρει κατάθεση από τον ελληνογερμανικής καταγωγής πρώην επιτελάρχη Ράινς Πρίμπους και τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου Σον Σπάισερ.

Οι επόμενοι που έχουν κληθεί να περάσουν από το γραφείο του Μιούλερ είναι κυρίως νυν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και η βοηθός και διευθύντρια επικοινωνίας του Τραμπ Χόουπ Χικς. Η 28άχρονη είναι από τους ανθρώπους που βρισκόταν στο πλευρό του Τραμπ προτού ακόμη ανακοινώσει την απόφασή του να είναι υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter