Για πρώτη φορά ελληνικά μαχητικά πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία

Για πρώτη φορά ελληνικά μαχητικά πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία

Τις πρώτες πτήσεις τους πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποίησαν σήμερα δύο ελληνικά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο meta.mk της Βόρειας Μακεδονίας επικαλούμενο το βουλγαρικό πρακτορείο BGNES, οι δύο πτήσεις ήταν προγραμματισμένες μεταξύ των ωρών 6:30 και 8:30 το πρωί και αφορούν τις δοκιμαστικές πτήσεις του ΝΑΤΟ –αποκλειστικά από ελληνικά αεροσκάφη- για τις ανάγκες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

Σκοπός αυτών των πτήσεων ήταν να ελεγχθούν οι επικοινωνίες και η κάλυψη των ραντάρ στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς οι γείτονές μας δεν διαθέτουν ούτε αεροπορία, ούτε και ραντάρ.

Πρόκειται για τη συμφωνία του ελέγχου του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας που υπογράφηκε μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τον ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και τον ομόλογό του στη Βόρεια Μακεδονία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που οπωσδήποτε δεν ευχαριστεί την Τουρκία που σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της προς τα Σκόπια. 

Η Τουρκία εδώ και χρόνια επεδίωκε να αναλάβει αυτή την αποστολή για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Μάλιστα είχε συνδέσει την επιτήρηση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας με την δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης βόρεια του Πολυκάστρου Κιλκίς και με την συνέχιση της εκπαίδευσης των αξιωματικών της Βόρειας Μακεδονίας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Πληροφορίες: meta.mk

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter