Για σεξουαλική παρενόχληση κατηγορείται ακροδεξιός Σουηδός ευρωβουλευτής

Για σεξουαλική παρενόχληση κατηγορείται ακροδεξιός Σουηδός ευρωβουλευτής

Σουηδός ακροδεξιός ευρωβουλευτής οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος μιας βουλευτή, μέλους του κόμματός του, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική εισαγγελία.

Ο Πέτερ Λούντγκρεν, 56 ετών, μέλος του εθνικιστικού αντιμεταναστευτικού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών (SD), κατηγορείται συγκεκριμένα γιατί “βίασε τη σεξουαλική ακεραιότητα” του θύματός του “βάζοντας τα χέρια του κάτω από το πουλόβερ και το σουτιέν της και ακουμπώντας τα πάνω στο στήθος της”, σύμφωνα με την κατηγορία. Κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως δύο έτη.

Όταν ρωτήθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Πέτερ Λούντγκρεν παραδέχτηκε ότι άγγιξε το στήθος του θύματός του, της Κριστίνα Βίνμπεργκ, παρά τη θέλησή της.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του σουηδικού κοινοβουλίου είχε δηλώσει την ίδια ώρα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT ότι επρόκειτο για “παρεξήγηση”. “Εκείνη τη στιγμή, ο Πέτερ έκανε μια εσφαλμένη εκτίμηση και προχώρησε υπέρ το δέον. Του είπα όχι και σταμάτησε”, είχε δηλώσει.

“Για μένα ήταν σαφές εξαρχής ότι αυτό δεν είναι ένα γεγονός που αφορά το σουηδικό νομικό σύστημα, μια θέση που συνεχίζω να έχω”, αναφέρει ο Λούντγκερν σε σχόλιο του. “Δεν υπήρξε παράπτωμα”.

Παρά τις εξηγήσεις αυτές, η σουηδική δικαιοσύνη που άρχισε έρευνα για το περιστατικό, αποφάσισε να στείλει τον δράστη ενώπιον του δικαστηρίου.

Σήμερα το πρωί, το κόμμα δεν είχε πάρει ακόμη επίσημη θέση.

“Από την αρχή είχαμε έναν καλό διάλογο με τις εμπλεκόμενες πλευρές και συνεπώς θεωρούσαμε το γεγονός λήξαν. Εξετάζοντας τη νέα πληροφορία που ήρθε στο φως, θα περιμένουμε τη διαδικασία που η δικαστική μας αρχή θα φέρει εις πέρας”, ανάφερε μια εκπρόσωπος του κόμματος.

Σε βίντεο που ανάρτησε το κόμμα στο YouTube τον Μάιο, ο Λούντγκρεν δηλώνει ότι είχε συμπεριφερθεί χυδαία προς τη συνάδελφό του στο κόμμα και της ζήτησε συγνώμη. Εκείνη εμφανίζεται στο ίδιο βίντεο να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να κάνει καταγγελία στην αστυνομία.

Στη Σουηδία, απλοί πολίτες μπορούν να κάνουν καταγγελίες στην αστυνομία για ορισμένα αδικήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελικής αρχής, το περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα προάστια της Στοκχόλμης τον Μάρτιο του 2018.

Η υπόθεση ξέσπασε τον Μάιο, όταν η Κριστίνα Βίνμπεργκ, εκείνη την εποχή ευρωβουλευτής του κόμματος SD, ειδοποίησε την ηγεσία του κόμματος για την πράξη του Πέτερ Λούντγκρεν, πράξη που της στοίχισε τη διαγραφή της από το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με το ταμπλόιντ Expressen.

Το 2014, ο Πέτερ Λούντγκρεν είχε αναδειχθεί ένας από τους δύο πρώτους εκλεγμένους εκπροσώπους των Σουηδών Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου επανεξελέγη μετά τις εκλογές του 2019.

Το κόμμα είναι το τρίτο μεγαλύτερο στο σουηδικό κοινοβούλιο. Σε ορισμένες πρόσφατες δημοσκοπήσεις, λαμβάνει σχεδόν τα ίδια ποσοστά με το μεγαλύτερο κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter