Για την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM

Για την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM

Η συμφωνία, ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Α,Τσίπρα και τον Πρωθυπουργό της FYROM Ζάεφ ,είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και συμβιβασμού, αποτελεί δε θετική εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας. 

Η δυνατότητα της Ελλάδας –στη παρούσα φάση – να επιτυγχάνει την επίλυση ,σε μεγάλο βαθμό, χρόνιων προβλημάτων σε διακρατικό επίπεδο στη περιοχή δεν ήταν δεδομένη .Χρειαζόταν δυνάμεις και ηγεσίες της συνεργασίας , της ειρήνης, της φιλίας. Και προφανώς μια ειρηνική διευθέτηση μιας μακροχρόνιας διακρατικής διένεξης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα , αλλά έχει αναφορά τόσο γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού χαρακτήρα στις επιδιώξεις τόσο διεθνών οργανισμών των αναπτυγμένων χωρών ,όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όσο και αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Κίνα και η Ρωσία καθώς και σε ενεργειακά και άλλων οικονομικά συμφέροντα τρίτων χωρών (αγωγός ΤΑΠ).

Με τη συμφωνία ικανοποιείται η Πάγια επιδίωξη της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό .Το γειτονικό Κράτος θα αλλάξει ονομασία με συνταγματική πρόβλεψη.

Οι αλυτρωτισμοί και οι ανιστόρητες αναφορές στην αρχαία Μακεδονία παύουν να ισχύουν για τη FYROM και απαλείφονται . Η γλώσσα του γειτονικού κράτους επισημαίνεται ως νοτιοσλαβική. Η αναγνώριση της Ιθαγένειας της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί παράγοντα συμβιβασμού υπέρ του γειτονικού κράτους που συγκροτείται και από την Αλβανική εθνότητα.

Η εν λόγω συμφωνία θα γίνει δεκτή στο σύνολό της όταν η ηγεσία της FYROM υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα .Η κριτική στις διακρατικές συμφωνίες πρέπει να έχει ως βάση πολιτικά κριτήρια που αφορούν στις δυνατότητες και στις προοπτικές τόσο σε επίπεδο αρχών , όσο και επίπεδο του θετικού ή αρνητικού συσχετισμού των δυνάμεων που εμπλέκονται. Η ειρήνη, η συνεργασία, η καλή γειτονία , η αμοιβαιότητα , ο πατριωτισμός ,πρέπει να επικρατούν ως πλαίσιο εκατέρωθεν.

Οι προοδευτικές δυνάμεις είναι εκ προοιμίου σε αυτό το δρόμο μαζί με τους πολίτες .Ωστόσο τόσο στην Ελλάδα , όσο και στο γειτονικό κράτος ήδη ηγεσίες και οπαδοί διαγκωνίζονται σε πρακτικές πατριδοκαπηλίας , εθνικισμού , ακροδεξιού μίσους και ρητορίας.

Γνωστά φαινόμενα που όταν κυριαρχούν βλάπτουν χώρες και λαούς .Και εμείς έχουμε και βιώματα και εμπειρίες .Ας τα απομονώσουμε μαζί με τους επιτήδειους που έχουν ως πρακτική το πολιτικό εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού . Χρειαζόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία αύριο και προοπτική.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter