Για την πρώτη ελληνίδα φοιτήτρια που μίλησε στη Ρώμη εναντίον της δικτατορίας

Για την πρώτη ελληνίδα φοιτήτρια που μίλησε στη Ρώμη εναντίον της δικτατορίας

Το βιβλίο «Κλαίρη, τι ζωή μου χάρισες!» του Angelo Saracini κυκλοφορεί από τα 24 Γράμματα σε δίγλωσση έκδοση, σε μετάφραση από τα ιταλικά του Γιώργου Λαγιώνη.

Κλαίρη Πίνιου-Σαρατσίνι: Από τη γέννησή της πάνω σε μία βάρκα μαζί με τον πατέρα της, καταδιωκόμενο αντάρτη στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και στη συνέχεια κρατούμενο στο νησί της Γυάρου, η ζωή της Κλαίρης ήταν διάσπαρτη με δυσκολίες και κινδύνους που πάντα αντιμετώπιζε με θάρρος και αποφασιστικότητα.

Η απελευθέρωση του πατέρα της, Γιάννη και ο χωρισμός από τη μητέρα της.

Η συμμετοχή της στο κίνημα Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια, η αναχώρησή της για σπουδές στην Ιταλία. Η πρώτη ελληνίδα φοιτήτρια που μίλησε στη Ρώμη εναντίον της δικτατορίας, τρεις ημέρες μετά το πραξικόπημα στην Ελλάδα.
Ο γάμος στο Βατικανό με τον Angelo και η επιστροφή μετά την αποφοίτησή της, στην Ελλάδα, στα χρόνια ακόμα της δικτατορίας, για να βοηθήσει την αδελφή της που ήταν φυλακισμένη στη Γυάρο.

Η συνεχής παρακολούθηση από τους χαφιέδες των συνταγματαρχών και το φακέλωμά της από την αστυνομία της Καβάλας, Θάσου, Θεσσαλονίκης και Αθήνας.
Οι δυσκολίες των πρώτων χρόνων της στην Αθήνα, η ανάληψη θέσεων κυβερνητικής ευθύνης κατά τη διάρκεια των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και στη συνέχεια η συμμετοχή της, πάντα στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας την αυθόρμητη συμβολή της στα διάφορα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα της ελληνικής αλλά και της ιταλικής κοινωνίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter