Για το Εurogroup του Δεκεμβρίου η οριστική απόφαση για τις συντάξεις

Για το Εurogroup του Δεκεμβρίου η οριστική απόφαση για τις συντάξεις

Ασκήσεις_x000D_
επί χάρτου από κυβέρνηση και Κομισιόν για να μην περικοπούν οι συντάξεις, αφού_x000D_
ούτε από το χθεσινό euroworking προέκυψε φως στο τούνελ ως προς το τι μέλλει_x000D_
γενέσθαι. 

Εξαιτίας της μη λήψης αποφάσεων χθες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του άτυπου αυτού οικονομικού συμβουλίου, δουλειά του οποίου είναι ετοιμάζει τις εισηγήσεις για το επόμενο συμβούλιο υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι το θέμα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς δεν θα συζητηθεί στο προγραμματισμένο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, αλλά στο καθοριστικό Eurogroup του Δεκεμβρίου. Η απόφαση του οποίου εν πολλοίς θα κρίνει το οριστικό κείμενο, αλλά και τις προβλέψεις του νέου προύπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για υπερβολικές απόψεις ως προς το δημοσιονομικό κενό το οποίο πιθανόν θα δημιουργηθεί αν δεν κοπούν οι συντάξεις και ταυτόχρονα προχωρήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ύψους 765 εκατ. ευρώ. Το σενάριο για το πρωτογενές πλεόνασμα αν κοπούν οι συντάξεις θα διαμορφώνεται σε 4,3% του ΑΕΠ. Αν δεν κοπούν σε 3,6%. Οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή των θετικών μέτρων, όπως έχουν προταθεί, σε συνδυασμό με μη εφαρμογή των περικοπών, οδηγεί σε δημοσιονομικό κενό 300 εκατ. ευρώ και στον λογαριασμό της απόκλισης θα πρέπει να προστεθεί και κάτι παραπάνω, ώστε να υπάρχει περιθώριο ασφαλείας έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να μη συμμερίζεται τις προβλέψεις των θεσμών και στο προσχέδιο το οποίο εστάλη στις Βρυξέλλες, το πλεόνασμα προβλέπεται σε 3,6% του ΑΕΠ.

Στο προσχέδιο ενσωματώνονται ελαφρύνσεις 765 εκατ. ευρώ, οι οποίες αναλύονται σε:

· 263 εκατ. ευρώ για μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε μεσοσταθμικό επίπεδο το 2019

· 177 εκατ. ευρώ για μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών

· 200 εκατ. ευρώ για επιδότηση ενοικίου

· 103 εκατ. ευρώ για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε νέους εργαζόμενους και

· 22 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter