Για τρίτη μέρα καίγεται η Ζάκυνθος – Στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, κινδύνευσαν σπίτια

Για τρίτη μέρα καίγεται η Ζάκυνθος – Στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, κινδύνευσαν σπίτια

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα είναι παραδομένα στις φλόγες τα πανέμορφα δάση της ορεινής Ζακύνθου, με την πύρινη λαίλαπα να έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα πεύκων, αλλά και ελαιοκαλλιεργειών και στάβλων με ζώα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντιμετωπίζει τις συνεχείς αναζωπυρώσεις στην περιοχή των Μαριών, με όλη τη δύναμη να βρίσκεται στα πύρινα μέτωπα. Στόχος είναι να τεθεί η πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο έως το βράδυ, για να μην ξαναζήσουν οι κάτοικοι τον χθεσινό εφιάλτη.

Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα από το πρωί στο νησί, καθώς με το πρώτο φώς της ημέρας επιχειρούν 5 αεροπλάνα τύπου Canadair, 4 ελικόπτερα, 3 μπουλντόζες του στρατού, καθώς και 150 πυροσβέστες με 53 οχήματα, μόνο στην περιοχή των Μαριών.

Ακόμα, πριν λίγη ώρα έφτασαν στη Ζάκυνθο 15 οχήματα με 60 άντρες από την ανατολική Θράκη και την Μακεδονία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των πρώτων σπιτιών στις Μαριές, με τους πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες να έχουν αναπτύξει μια ασπίδα μπροστά από τα σπίτια για να τα προφυλάξουν.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές της, στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα σπίτια, ενώ οι φλόγες, που έκαιγαν τα γύρω πεύκα, έφταναν σε ύψος τα 8 μέτρα.

Περίπου στις 23:30 χθες το βράδυ, οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια και περιουσίες κατοίκων της περιοχής. Εκτός από το σπίτι που βρισκόταν έξω από το χωριό, καταστράφηκαν και μη κατοικήσιμα κτίσματα και παλιές αποθήκες και αγροικίες.

Στην Ζάκυνθο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν φωτιές στις περιοχές Καμπί, Πελιλόμπι, Σκούτα, Αναφωνήτρια, Καπελέτι – Άνω Βολίμες, Αργάσι και Αγαλάς.

ΓΓ Πολιτικής Προστασίας: Στη Ζάκυνθο βλέπαμε ανθρώπους να προσπαθούν να βάλουν φωτιές

Στη δράση εμπρηστών αποδίδει την έκταση και τις πολλές εστίες πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, Γιάννης Καπάκης

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τα πύρινα μέτωπα προσπαθώντας να τα κρατήσουν μακριά, κυρίως από τις κατοικημένες περιοχές, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές» είπε ο κ. Καπάκης και τόνισε ότι την ώρα που «προσπαθούσαν να ελέγξουν τις ήδη υπάρχουσες πυρκαγιές, προέκυπταν νέες εστίες και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

«Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό» επεσήμανε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας μάλιστα ότι «οι άνθρωποι που ήταν επάνω στα ελικόπτερα, εντόπισαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε άλλα σημεία».

«Το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά είχε αναχαιτιστεί προς τα ανατολικά, ύστερα από τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν το πιο δύσκολο μέτωπο, προκειμένου να μην προχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, τρεις νέες εστίες ξεπήδησαν και δημιούργησαν, στο πιο επικίνδυνο σημείο, νέο μέτωπο πυρκαγιάς» τόνισε ο κ. Καπάκης και πρόσθεσε: «Ακόμη και την ώρα που δινόταν η μάχη μες το χωριό, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, άλλες εστίες πυρκαγιάς προέκυπταν πιο πέρα».

«Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι συνηθισμένο, είναι πρωτόγνωρο» ανέφερε. Στο νησί πάντως βρίσκονται ειδικά κλιμάκια της δίωξης αντιμετώπισης εγκλημάτων του πυροσβεστικού σώματος και της αστυνομίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter