Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κατηγορείται μεγαλοτραπεζίτης του Λιβάνου

Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κατηγορείται μεγαλοτραπεζίτης του Λιβάνου

Γάλλοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα εναντίον του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου Ριάντ Σάλαμεχ. Οι κατηγορίες αφορούν την συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Παρόμοια, νομική έρευνα έχει ξεκινήσει κατά του Σάλαμεχ και στην Ελβετία.

Το πόρισμα της έρευνας θα δείξει με ποιους τρόπους απέκτησε την αμύθητη περιουσία του ο 70χρονος τραπεζίτης που υπολογίζεται περί των 2 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, ο ίδιος κατηγορείται ότι είναι ο κύριος υπαίτιος της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μαστίζει εδώ και χρόνια της χώρα, έπειτα από τη κατάρρευση της λιβανέζικης λίρας. Η υπόθεση εκκινήθηκε τον Μάιο από μία οργάνωση κατά της διαφθοράς ονόματι Sherpa, η οποία κατάθεσε υπόμνημα στη Γαλλία κατά του συγκεκριμένου τραπεζίτη.

Ο Σάλαμεχ φέρεται να έβγαλε τα χρήματα του στο εξωτερικό το 2019, χρονιά έντονης πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης, κάτι το οποίο δεν μπορούσαν να το κάνουν οι απλοί πολίτες. Οι Γάλλοι εισαγγελείς υποψιάζονται ότι η διαδρομή του χρήματος αφορά και την ίδια Γαλλία αφού φέρεται να πέρασαν από εκεί τα λεφτά, εξ’ ου και η έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά όπου μέλη της λιβανέζικης ελίτ κατηγορούνται για υποθέσεις διαφθοράς. Έχουν κατηγορηθεί δε, ότι μπλοκάρουν εσκεμμένα την διεθνή βοήθεια προς την χειμαζόμενη μεσανατολική χώρα για ίδιους λόγους. Οι κατηγορίες αυτές είχαν οδηγήσει τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν σε επίσκεψη του στο Λίβανο να δεσμευθεί ότι η όποια διεθνής βοήθεια δεν θα τύχει αναποτελεσματικής διαχείρισης. Η δήλωση αυτή είχε πραγματοποιηθεί έπειτα από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, όπου είχε επιβαρύνει πολλαπλασιαστικά την έκρυθμη οικονομική κατάσταση.

Ο ίδιος ο Σάλαμεχ έχει δηλώσει ότι οι όποιες κατηγορίες είναι τμήμα μίας εκστρατείας σπίλωσης του ίδιου ενώ υποστηρίζει ότι η περιουσία του προέρχεται από διάφορες κληρονομιές, την επιτυχημένη καριέρα του καθώς και από τις όποιες επενδύσεις του από το 1993.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter