Γιάνης Βαρουφάκης: Σηκώνουμε τη σημαία της ρήξης και καταθέτουμε πρόγραμμα επιστροφής της αξιοπρέπειας

Γιάνης Βαρουφάκης: Σηκώνουμε τη σημαία της ρήξης και καταθέτουμε πρόγραμμα επιστροφής της αξιοπρέπειας

«Αυτή τη δύσκολη στιγμή που φουντώνει η ακρίβεια, μεγαλουργεί η λεηλασία και ετοιμάζεται η νέα μετεκλογική, πολυκομματική νέα λιτότητα, εμείς από τη μία σηκώνουμε τη σημαία της ρήξης με όλα αυτά, αλλά από την άλλη καταθέτουμε τεχνοκρατικά άρτιο πρόγραμμα επιστροφής της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της κοινής ευημερίας», δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε παρέμβαση του, νωρίτερα την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το θέμα δεν είναι απλά να χρεοκοπήσει η Μητσοτάκης ΑΕ και να πέσει η κυβέρνησή της. Το θέμα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση ρήξης με την ολιγαρχία, τον βασικό μέτοχο της Μητσοτάκης ΑΕ, που δεν έχει πρόβλημα να πάρει μετοχές και σε μια δήθεν προοδευτική κυβέρνηση εφόσον την ελέγχει», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και προσέθεσε ότι το ΜέΡΑ25 βρίσκεται σε ρήξη με την πολυκομματική νέα λιτότητα.

«Το ζητούμενο των 2 επόμενων εκλογών είναι μία συγκυβέρνηση νομιμοποιητική της νέας λιτότητας για τους πολλούς και των πολιτικών υπέρ των νέων σοσιαλ-ληστών: funds και ολιγαρχών. Εσείς στη ΝΔ βάλατε ένα πλαφόν-κοροϊδία στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και δίνετε επιδοτήσεις στους παρόχους και ταυτόχρονα εισάγετε μια απάτη, αυτή της λίστας 50 αγαθών στα σουπερμάρκετ χωρίς κανένα έλεγχο των τιμών τους, σα να συνιστά αυτοσυγκράτηση το κράτος στον ληστή!», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και τόνισε ότι το κόμμα του απέναντι σε όλα αυτά, προτείνει έξι συγκεκριμένες πολιτικές, για την αντιμετώπιση αυτής της ακρίβειας:

  1. Δημιουργία Δείκτη Μέσων Χονδρικών Τιμών Ειδών Σουπερμάρκετ & εξοντωτικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στους ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ όταν ο ρυθμός αύξησης των τιμών τους ξεπερνά τον νέο αυτό δείκτη
  2. ΦΠΑ από 24% σε 15%, με τον μεσαίο συντελεστή στο 6%
  3. Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) για: (α) κατώτατο μισθό (β) κατώτατες συντάξεις (γ) κοινωνικά επιδόματα χρησιμοποιώντας νέο Δείκτη Μέσων Τιμών Τροφίμων-Στέγης-Ενέργειας
  4. ΑΤΑ των εισοδηματικών ορίων πάνω από τα οποία ο φορολογούμενος πολίτης περνά σε ανώτερο συντελεστή φόρου εισοδήματος
  5. Κατάργηση της ψευτο-αγοράς των κόκκινων δανείων, τον λεγόμενο «Ηρακλή», και αντικατάστασή της από Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σύμφωνα με την Πρόταση Νόμου του ΜέΡΑ25
  6. Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας και επιβολή πλαφόν λιανικής 5% πάνω από το μέσο κόστος της κιλοβατώρας.

«Αυτές είναι απαντήσεις στην κρίση. Αυτή είναι αντιπολίτευση», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και προσέθεσε: «Η αντιπολίτευση δεν ασκείται με αστυνομική σκανδαλοθηρία, κ.κ. του ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν η συμπολίτευση να επιδίδεται στην ηθική και πολιτική συγκάλυψη των εγκλημάτων κατά της δημοκρατίας, των παιδιών, των γυναικών, των κατατρεγμένων στο Αιγαίο. Η ουσιαστική αντιπολίτευση όχι απλά στην κυβέρνηση αλλά πρωτίστως στην ατελείωτη κρίση απαιτεί ρήξη».

Τέλος, αναφερόμενος στη μεγάλη απεργία της 9ης Νοεμβρίουο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε:

«Η απελευθέρωση, η ρήξη, θα έρθει βήμα-βήμα. Ένα πρώτο τέτοιο βήμα είναι η μεγάλη πανελλαδική απεργία της 9ης Νοεμβρίου. Εμείς θα συμμετέχουμε δυναμικά. Δεν έχουμε βέβαια αυταπάτες για τον παλαιοσυνδικαλισμό -τον εργατοπατερισμό- που έχει διασύρει την έννοια του συνδικαλισμού με εθιμοτυπικές απεργίες. Που ζει παρασιτικά από το συρρικνωμένο προλεταριάτο και κρατικά-ευρωπαϊκά κονδύλια. Που δεν κατάφερε για δεκαετίες να πάρει με το μέρος του τους μικρομεσαίους, τους πραγματικά εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ξεζουμίζονται. Όμως αυτή τη φορά, την 9η Νοεμβρίου, φαίνεται να ξεκινά κάτι νέο στον χώρο του συνδικαλισμού. Ένα αντίδοτο στον εργατοπατερισμό. Εμείς στηρίζουμε αυτόν τον νέο συνδικαλισμό του μέλλοντος που καταλαβαίνει τι σημαίνει υπεύθυνη ανυπακοή, υπεύθυνη απεργία. Σημαίνει απεργία, που θα κάνεις την ύστατη στιγμή αλλά μέχρι τέλους, όχι εθιμοτυπικά για μια μέρα, με απώτερο σκοπό την δημιουργική εργασία εκτός της μέγγενης της εργοδοτικής εκμετάλλευσης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter