Γιαννάτου & Βούλγαρης στις Πρέσπες – Θρησκευτικοί ύμνοι υπό το βλέμμα του Παζολίνι

Γιαννάτου & Βούλγαρης στις Πρέσπες – Θρησκευτικοί ύμνοι υπό το βλέμμα του Παζολίνι

«Δώς μοι τοῦτον τον ξένον»: Η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Ευγένιος Βούλγαρης συνομιλούν με το θείο υπό το βλέμμα του Παζολίνι – Μία πολύ ιδιαίτερη μουσική παράσταση στις Πρέσπες το Σάββατο & την Κυριακή 17 & 18 Ιουλίου.

Μια γενναία ανασύνθεση θρησκευτικών ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας από τη Συλλογή «Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα» του Γεωργίου Ραιδεστινού (1833 – 1889), με τοξωτό ταμπουρά (yaylitanbur), ένα όργανο που εμπνέεται από τη δυναμική και το ηχόχρωμα της φωνής και θέλει να ακινητοποιήσει τον χρόνο, να ακροβατήσει ανάμεσα στην πραγματικότητα και την υπέρβασή της. Να αναδείξει τη δύναμη του θρησκευτικού μέλους αναβαπτισμένη, και μέσω αυτής να ξαναβρεί το ιερό, πατώντας στη γη της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου: έναν ερειπωμένο βυζαντινό ναό του 10ου αιώνα, που βρίσκεται στο νησί του Αγίου Αχιλλείου, στη λίμνη Μικρή Πρέσπα.

Ο λόγος και η κίνηση όμως δεν απουσιάζουν. Κτίζονται φωνητικές αυτοσχεδιαστικές γέφυρες ανάμεσα στους ύμνους που ξεκινούν ένα διάλογο ανάμεσα στο παλιό και το νέο, τις φόρμες της βυζαντινής παράδοσης και τις ανοικτές αυτοσχεδιαστικές φόρμες και τελικά, ανάμεσα στην οπτική της ψυχής ως σταθερό σχήμα και την συμπληρωματική της, ως αεικίνητο περιεχόμενο.

Ο Ευγένιος Βούλγαρης μαζί με τον Γιάννη Μεσσαλά θα αποδώσουν με yaylitanbur τους ύμνους σε τυπική βυζαντινή φόρμα (μελωδία – ισοκράτης) ολοκληρώνοντας την ενόργανη ψαλτική αναπαράσταση, ενώ η Σαβίνα Γιαννάτου θα παρεμβαίνει γεφυρώνοντας τα μουσικά κομμάτια με φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς και δράσεις.

Η οπτική επένδυση της παράστασης επιχειρείται μέσα από την συναισθηματικά συνταρακτική συρραφή φιλμικών στιγμών από το έργο του Pier Paolo Pasolini «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον», σε ανάγλυφη προβολή (projection mapping).

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συντελεστές:

Σαβίνα Γιαννάτου, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί / Performance

Ευγένιος Βούλγαρης, yaylitanbur

Γιάννης Μεσσαλάς, yaylitanbur

Βασίλης Βανταράκης, Εικαστικό Videoediting, projection

Διάρκεια παράστασης : 60 λεπτά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter