Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Γιάννενα: Μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα - Αναζητείται λύση

Μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό στην πόλη των Ιωαννίνων αλλά και στην Πανεπιστημιούπολη, ενώ 100 ξένοι φοιτητές έκαναν έκκληση ώστε να βρεθεί λύση.

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας δηλώνει πως στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων η κατάσταση είναι οριακή, δεν υπάρχει κτηνίατρος αλλά ούτε και χώρος.

Εντύπωση προκαλεί η έκκληση του Δημάρχου προς το Πανεπιστήμιο και άλλους φορείς να λάβουν προληπτικά μέτρα, δηλαδή να μην επιτρέπουν σε φιλόζωους πολίτες να αφήνουν στους χώρους τους, φαγητό για σκυλιά, κάτι το οποίο βέβαια δεν αποτελεί λύση ούτε θα μπουρούσε να είναι και σύννομη. 

Τι λένε οι Πρυτανικές αρχές - Επιστολή ξένων φοιτητών:

Οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων έδωσαν στη δημοσιότητα την επιστολή - έκκληση των 100 ξένων φοιτητών, προς τις Αρχές της πόλης, την οποία κοινοποίησαν και στη διοίκηση του Ιδρύματος.

Με την επιστολή αυτή, οι φοιτητές από διάφορες χώρες, ακόμη και την Κίνα, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα σκυλιά στην Πανεπιστημιούπολη. Οι ίδιοι δηλώνουν, «ότι αισθάνονται να μην μπορούν να κινούνται ελεύθερα στον χώρο του Πανεπιστημίου και να κινδυνεύει η ζωή τους».

Στην επιστολή τους αναφέρουν πως «μία τέτοια υποδοχή δεν είναι η πλέον κατάλληλη, για ξένους φοιτητές που έρχονται στο Πανεπιστήμιο και στην πόλη των Ιωαννίνων, για πρώτη φορά από τόσο μακριά», ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν νομικά και να κοινοποιήσουν την κατάσταση στις πρεσβείες των χωρών τους.

Στην ανακοίνωσή τους, οι πρυτανικές Αρχές επισημαίνουν ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αδέσποτα σκυλιά στην Πανεπιστημιούπολη, δεν αφορά μόνο ασφαλώς τους ξένους φοιτητές του Πανεπιστημίου μας, αλλά το σύνολο των φοιτητών μας, των εργαζομένων και των επισκεπτών του Ιδρύματος» και προσθέτουν: «Εκφράζουμε κραυγή αγωνίας μπροστά στα σχεδόν καθημερινά κρούσματα που εμφανίζονται και μπροστά στην απειλή και τον τρόμο που βιώνουν φοιτητές, προσωπικό και επισκέπτες του Ιδρύματος από τα αδέσποτα σκυλιά. Θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή έχει φθάσει στο απροχώρητο και ότι κανείς δεν μπορεί να περιμένει με σταυρωμένα χέρια το χειρότερο από αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Πρέπει να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή».

Μάλιστα, καλούν τις Αρχές, στον ανώτατο βαθμό διοίκησης και σε όλα τα επίπεδα, να προβούν, από κοινού με το Πανεπιστήμιο, σε άμεσες ενέργειες που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η ζωή νέων παιδιών και εργαζομένων. Οι πρυτανικές Αρχές σημειώνουν πως η δήλωσή τους «έχει τον χαρακτήρα άμεσης έκκλησης για αντιμετώπιση της κατάστασης, αφού ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η ευθύνη όλων μας -και κυρίως αυτών που ασκούν διοίκηση- είναι τεράστια. Δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός, χρειαζόμαστε άμεσα τη βοήθεια όλων, για να δοθεί λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε».

Μια σύσκεψη χωρίς αποτέλεσμα

Σημειώνεται ότι, πριν από ενάμιση μήνα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, μεταξύ του Πανεπιστημίου και του δήμου Ιωαννιτών, με στόχο η δημοτική Αρχή να βρει λύση για τα αδέσποτα. Από τότε έως σήμερα δεν έχει κάποια ενέργεια στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των αδέσποτων που πληθαίνουν στους δρόμους της πόλης.

«Η δυνατότητα του δήμου να αντιμετωπίσει την κατάσταση είναι στο όριο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας. Όπως υποστηρίζει, στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων η κατάσταση είναι οριακή. Δεν υπάρχει χώρος, ενώ παράλληλα έχει γίνει προκήρυξη θέσης κτηνιάτρου ορισμένου χρόνου, η οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο, ως μία ενδιάμεση λύση μέχρι να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις. Έως την έγκριση, προσθέτει ο κ. Μπέγκας, η δημοτική Αρχή ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση, για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί το καταφύγιο από κτηνίατρο που θα προέρχεται από άλλον φορέα του Δημοσίου. Ο δήμαρχος Ιωαννιτών ζήτησε τόσο από το Πανεπιστήμιο, όσο και από όλους τους δημόσιους φορείς να λάβουν προληπτικά μέτρα, δηλαδή να μην επιτρέπουν σε φιλόζωους πολίτες να αφήνουν στους χώρους τους, φαγητό για σκυλιά. Τέλος, ανέφερε πως το κράτος πρέπει να διευκρινίσει τη δυνατότητα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, με βάση ανάλογες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση ανάλογων ζητημάτων.

Μια λύση που θα συνάδει με τα αιτήματα της κοινωνίας και τα φιλοζωικά αισθήματα

Σαφώς η λύση δεν είναι ούτε να μην δίνουν φαγητό στα αδέσποτα, ούτε να θανατωθούν, κάτι το οποίο μπορεί ορισμένοι να θεωρούν ως λύση, ενώ η νομοθεσία είναι αρκετά σαφής όσον αφορά την κακομεταχείριση ζώων.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται οργάνωση, κεφάλαια και θέληση για δημιουργία καταφυγίων, στείρωσης των ζώων και προώθηση πολλών εξ αυτών προς υιοθεσία. 

Διαβάζουμε ωστόσο πως υπάρχουν και αρκετές φιλοζωικές τοπικές οργανώσεις που θα μπορούσαν ίσως να επιληφθούν:

Posted by ΖΩ.Ο.Π.Ι. (University of Ioannina Animal Welfare group) on Montag, 30. Januar 2017
Posted by Αδέσποτες Αγάπες Ιωαννίνων on Sonntag, 18. Oktober 2015
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.