Γιάννης Δαμανάκης: Ο ΠΑΟΚ έγινε καλύτερος στη μετά Πρίγιοβιτς εποχή

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και πρωταθλητής με τον «δικέφαλο» το 1985 αναλύει στο Documento γιατί η ομάδα του Ιβάν Σαββίδη είναι αγκαλιά με τον τρίτο τίτλο της…

O ΠΑΟΚ από την αρχή της σεζόν πορεύεται σταθερά στις ράγες του πρωταθλητισμού και χωρίς εξωαγωνιστικά παρατράγουδα βρίσκεται αγκαλιά με την κατάκτηση του τίτλου ύστερα από 34 πέτρινα χρόνια. Η αρμάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου σαρώνει τους αντιπάλους της (σε 20 ματς έχει 18 νίκες και μόλις δύο ισοπαλίες) και κρατά στα χέρια της άλλον ένα μεγάλο στόχο: να σηκώσει την κούπα αήττητη…

«Γιατί όχι; Προσωπικά πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ θα το πάρει αήττητος κι αυτό διότι το θέλουν οι παίκτες του και το δείχνουν στο γήπεδο. Και όταν θέλεις κάτι και είσαι και ικανός, τότε το αποκτάς» δηλώνει στο Documento ο παλαίμαχος άσος της ομάδας Γιάννης Δαμανάκης, o οποίος ήταν μέλος της ομάδας του ΠΑΟΚ που κατέκτησε το τελευταίο του πρωτάθλημα το 1985. Στο ερώτημα τι είναι αυτό που έφερε τον «δικέφαλο» στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, ο Γ. Δαμανάκης απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Τίποτε δεν είναι τυχαίο στο ποδόσφαιρο. Η ομάδα έχει πληρότητα και ποιότητα στο ρόστερ της, διαθέτει δεμένο σύνολο και δεν υπάρχουν οικονομικά θέματα, ενώ όποτε χρειάστηκε είχε και ρέντα. Στα ντέρμπι του πρώτου γύρου με Ολυμπιακό και ΑΕΚ δεν βρέθηκε σε καλή μέρα αλλά νίκησε. Και οι νίκες “φτιάχνουν” τα αποδυτήρια και φέρνουν την ενότητα. Ολα στον ΠΑΟΚ λειτουργούν… ρολόι».

Πόσο σημαντικό είναι για τον «δικέφαλο» ότι έχει σταθερό κορμό από πέρυσι ενώ κράτησε και τον ίδιο προπονητή;

Η ομάδα δεν χτίζεται από τη μια μέρα στην άλλη και οι κινήσεις της διοίκησης συνάδουν με την ποδοσφαιρική λογική. Κράτησε έναν βασικό κορμό και σταδιακά έκανε ποιοτικές προσθήκες με αποτέλεσμα να ενισχυθεί σε όλες τις γραμμές της. Επιπλέον στον ΠΑΟΚ βρίσκονται και τα κατάλληλα πρόσωπα που σε συνεργασία με τον χρηματοδότη αποκτούν παίκτες που τον κάνουν ακόμη ισχυρότερο. Να θυμάστε αυτό: οι παίκτες που ήρθαν τον Ιανουάριο θα κάνουν τη διαφορά στην επόμενη χρονιά.

Ο ΠΑΟΚ δεν εκτροχιάστηκε από την πορεία του παρά τη μεταγραφή του πρώτου σκόρερ του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς…

Ο Σέρβος επιθετικός είναι χαρισματικός ποδοσφαιριστής. Ολο το παιχνίδι της ομάδας ήταν όμως προσαρμοσμένο πάνω του. Πλέον ο ΠΑΟΚ σκοράρει πιο εύκολα και το σημαντικότερο για μένα είναι ότι παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο. Οι παίκτες δείχνουν απελευθερωμένοι, το παιχνίδι τους έχει απλωθεί σε όλο το γήπεδο και η ομάδα δεν εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν δύο τρεις απ’ αυτούς. Ο ΠΑΟΚ έγινε καλύτερος από την ημέρα που έφυγε ο Πρίγιοβιτς κι αυτό διότι φαίνεται η ποιότητα του συνόλου και όχι του ενός ποδοσφαιριστή.

Ποιοι για σας είναι οι παίκτες κλειδιά της φετινής πορείας;

Η καλή ομάδα ξεκινάει από τον τερματοφύλακα και ο Πασχαλάκης δικαιώνει όσους τον έφεραν και τον προπονητή του που τον εμπιστεύεται. Από κει και πέρα ο ΠΑΟΚ έχει διαλεχτές μονάδες, αλλά αυτό που τον διακρίνει είναι ότι λειτουργεί ομαδικά. Κι αυτό κάνει τη διαφορά.

Ανησυχούσατε μήπως και φέτος ξεφύγει η κατάσταση σε κάποιο παιχνίδι;

Από πέρυσι είχε φανεί πως το πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ στην πορεία του προς την κορυφή ήταν μην μπει κανένας μέσα στο γήπεδο και διακόψει το παιχνίδι. Θέλω να σταθώ στον ρόλο του Βιεϊρίνια. Ολοι στέκονται στο πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα αγωνιστικά. Εγώ θα πω πως είναι σημαντικότερος για τον τρόπο που αντιμετωπίζει κάποιες δύσκολες καταστάσεις μέσα στον ΠΑΟΚ. Τον είδαμε πέρυσι ότι μίλησε στον Σαββίδη όταν μπήκε στο τερέν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Και φέτος στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό αντί να πανηγυρίζει τη σπουδαία νίκη, έσερνε έναν τύπο προκειμένου να μην κάνει ζημιά στην ομάδα. Μπράβο του. Είναι επαγγελματίας, παίζει για τα λεφτά, αλλά κάνει κινήσεις που δείχνουν πόσο δεμένος είναι με τον σύλλογο.

Για τον ΠΑΟΚ είναι εγγύηση η παρουσία Σαββίδη στα διοικητικά της ΠΑΕ.

Έχουν αστέρι όσοι βρίσκονται τώρα στην ομάδα. Ο Θεός να είναι καλά που τον έφερε. Οσο είναι ο Σαββίδης, ο ΠΑΟΚ θα είναι στα καλύτερά του. Το οικονομικό είναι το άλφα και το ωμέγα σε μια ομάδα, βλέπουμε τι τράβηξε ο Αρης και τι τραβάει ακόμη ο Ηρακλής. Ο ΠΑΟΚ το έλυσε αυτό, δημιούργησε και ανταγωνιστική ομάδα και τα επόμενα χρόνια θα έρθουν κι άλλοι τίτλοι. Αυτό το θεωρώ δεδομένο.

Με την κατάκτηση του τίτλου τι πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ για να παραμείνει στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου και τα επόμενα χρόνια;

Να συνεχίσει να πορεύεται σύμφωνα με το πλάνο που τον οδήγησε στην κορυφή, ενώ εγώ προσωπικά θα ήθελα να δω και περισσότερους Ελληνες στην ενδεκάδα του με πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τι έφερε στον ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα του ’85;

Θα πω κάτι που ενδεχομένως να κάνει εντύπωση. Ο ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια είχε πολύ καλύτερη ομάδα. Είχαμε παικταράδες που χαιρόσουν γι’ αυτό που έβλεπες στο γήπεδο, αλλά το πρωτάθλημα δεν ήρθε. Το 1985 όλα μας πήγαν κατ’ ευχήν. Είχαμε ρέντα, παίζαμε ομαδικά, δεν γκελάραμε στα παιχνίδια με τους «μικρούς» και κοιτώντας το κάθε ματς ξεχωριστά φτάσαμε στην κατάκτηση του τροπαίου.