Γιάννης Μπαλάφας: Δεν διαβλέπω λόγο για νέα κυβερνητική πλειοψηφία

Γιάννης Μπαλάφας: Δεν διαβλέπω λόγο για νέα κυβερνητική πλειοψηφία

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τη συμφωνία των Πρεσπών και το συνέδριο του Ποταμιού

Ο βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας μιλά στο Documento για το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας όταν και αν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Τονίζει ότι περιμένει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις που θα προκληθούν από το συνέδριο του Ποταμιού, ενώ παρακολουθεί με προσοχή τις δηλώσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη.

Από την Τουρκία διατυπώθηκε πάλι η απειλή casus belli με αφορμή την πρόθεση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ενώ νωρίτερα, είχε γνωστοποιηθεί η άσκηση του πολεμικού ναυτικού ενόψει γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σας ανησυχεί το εν εξελίξει σκηνικό;

Οι σχέσεις μας με την Τουρκία περνούν με μεγάλη ταχύτητα από τη φαινομενική ηρεμία σε ελεγχόμενη ένταση και πάλι σε ηρεμία… Εμείς έχουμε σταθερή πολιτική, προσέχουμε και παρακολουθούμε. Ακολουθούμε όμως ένα δόγμα στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και φιλειρηνικής εξωτερικής μας πολιτικής, βάσει του οποίου αντιμετωπίζουμε τις διαφορές και τα προβλήματα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με την Τουρκία, προασπίζοντας παράλληλα τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα που είναι αδιαπραγμάτευτα.

Πότε εκτιμάτε ότι θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών; Πιστεύετε ότι μέχρι τότε τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα περί «καμίας διγλωσσίας» θα εισακουστούν από τον Π. Καμμένο;

Αν η συμφωνία προχωρήσει και από τις δύο πλευρές και τεθεί σε ισχύ, θα δημιουργηθούν πολύ καλύτερες συνθήκες με τη γείτονα. Ταυτόχρονα θα απομακρυνθούν οριστικά οι γείτονες από την επιρροή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορώ να προδιαγράψω πότε θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία στην ελληνική Βουλή, φαίνεται όμως ότι δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από την άνοιξη του 2019. Ως προς το θέμα των τριβών στη συγκυβέρνηση για το μακεδονικό, η στάση των ΑΝΕΛ δεν μου κάνει εντύπωση, εντύπωση όμως προκαλεί η θέση του ΚΚΕ και ενός τμήματος του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Καμμένος είχε την πεποίθηση πως οι υποχρεώσεις της γείτονος που περιλαμβάνονται ως προαπαιτούμενα στη συμφωνία δεν θα ολοκληρώνονταν. Τώρα και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τα νέα δεδομένα. Στο διάστημα έως ότου έρθει στην ελληνική Βουλή δεν νομίζω ότι θα προκύψει κάποια εξέλιξη από πλευράς κυβερνητικού εταίρου.

Θεωρείτε πως από την παρούσα Βουλή μπορεί να προκύψει νέα κυβερνητική πλειοψηφία;

Υπάρχουν οι σαφείς προβλέψεις του συντάγματος σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική τάξη. Κάθε κυβέρνηση έχει και πρέπει να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου. Θεωρητικά δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα πλειοψηφία, αλλά σίγουρα δεν διαβλέπω ούτε την πιθανότητα ούτε τον λόγο. Είναι πολύ πυκνός ο πολιτικός χρόνος και τα δεδομένα αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Για παράδειγμα, πριν από λίγο καιρό δεν είχε εκφραστεί δημοσίως η πρόθεση κάποιων βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι δρομολογούνται πρωτοβουλίες ανακούφισης των πιο αδύναμων και μεσαίων στρωμάτων που πλήρωσαν το τίμημα των μνημονίων. Η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση ενοικίου κ.λπ. Χρειαζόμαστε ένα χρονικό διάστημα για όλα αυτά. Τότε ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Ολα αυτά δεν αποκλείεται να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις και νέα δεδομένα.

Επί τούτου δηλαδή οι ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ;

Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς πως πρόκειται για την πιο διαφανή διαδικασία. Ετσι ο κάθε πολίτης θα γνωρίζει τι έπραξαν κατά την ψήφιση αυτών των μέτρων ανακούφισης οι βουλευτές της περιφέρειάς του.

Είναι το συνέδριο του Ποταμιού πολιτικό γεγονός από το οποίο ίσως εξαρτηθεί η νέα κυβερνητική πλειοψηφία;

Το συνέδριο κάθε κόμματος είναι σημαντικό πολιτικό γεγονός. Πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε ένα δημοκρατικό κόμμα. Είδα πρόσφατα –και το λέω με πολλή χαρά– την τοποθέτηση του φίλου μου Σπύρου Λυκούδη για τη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι και αυτό δείγμα της πολιτικής κινητικότητας που υπάρχει. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις αποφάσεις του συνεδρίου του Ποταμιού.

Υπάρχουν ανεξάρτητοι βουλευτές με τους οποίους θα συνεργαζόσασταν;

Ήδη ο πολιτικός χρόνος μετά το τέλος των μνημονίων αποδείχτηκε πυκνός και οδήγησε σε κάποιες –μικρές έστω– πολιτικές ανατροπές… Εμείς έχουμε σαφή πολιτική, την οποία άλλωστε ασκούμε. Παρατηρούμε ότι πολλοί τοποθετούνται θετικά σε πολλές πρωτοβουλίες μας. Χαιρόμαστε για αυτό και επιδιώκουμε να διευρύνουμε τη συνεργασία.

Υπάρχουν δηλώσεις με φόντο το ονοματολογικό.

Όντως υπάρχουν. Λόγου χάρη άκουσα τον κ. Θεοχάρη και παρακολουθώ πολύ προσεκτικά τι λέει. Είναι μια εποχή που δεν αποκλείεται να προκύψουν και ευρύτερες πολιτικές ανακατατάξεις. Για εμάς, χρόνια τώρα, βρίσκεται στο τραπέζι η ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου. Ειδικά τώρα που το αυγό του φιδιού έχει σπάσει.

Η προφυλάκιση Παπαντωνίου είναι απτό δείγμα του αμερόληπτου έργου της Δικαιοσύνης ή αποτελεί την υιοθέτηση –όπως είπε ο ίδιος ο προφυλακισθείς– του δόγματος Πολάκη;

Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Η προφυλάκιση του κ. Παπαντωνίου και της συζύγου του είναι δουλειά αποκλειστικά της Δικαιοσύνης. Βεβαίως και η κυβέρνηση δεν περιμένει να παραγραφεί το όποιο αδίκημα κρύβοντας στο συρτάρι σκανδαλώδεις υποθέσεις. Άλλοι τα έκρυβαν…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter