Γιάννης Ραγκούσης: «ΚΙΝΑΛ, ο δούρειος ίππος της Δεξιάς»

Γιάννης Ραγκούσης: «ΚΙΝΑΛ, ο δούρειος ίππος της Δεξιάς»

Ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά Γιάννης Ραγκούσης δεν μασάει τα λόγια του για το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στο Documento.

Παράλληλα επισημαίνει ότι στο μεταμνημονιακό τοπίο πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών κι όχι τα συμφέροντα της διαπλοκής που εκπροσωπούν η ΝΔ και η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Κύριε Ραγκούση, ποιος είναι ο ρόλος της Προοδευτικής Συμμαχίας στη σημερινή κάλπη;

Η μεταμνημονιακή, η επόμενη Ελλάδα ήδη πραγματοποιεί τα πρώτα της βήματα. Η χώρα στην πραγματικότητα από τον Αύγουστο του 2018 πραγματοποιεί ένα νέο ξεκίνημα. Η κοινωνική και οικονομική εξίσωση που ορίζει αυτό το νέο ξεκίνημα είναι διαφορετική αλλά και πιο ευοίωνη σε σύγκριση με την ιστορική και συστημική εξίσωση που καθόρισε το ξεκίνημα αλλά και την πορεία της προμνημονιακής μεταπολίτευσης από το 1974 και μέχρι την εντός ευρώ συντεταγμένη χρεοκοπία του 2009. 

Η νέα πολιτική εποχή στη χώρα, απαλλαγμένη από τις μνημονιακές αντιθέσεις καθώς και τις ετερόκλητες κυβερνητικές συνεργασίες που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων, μπορεί να γεννήσει μια νέα γενιά στέρεων πολιτικών προσδοκιών. Γιατί; Διότι προϊόντος του χρόνου θα γίνεται όλο και περισσότερο ευκρινής η κοινωνικοοικονομική ουσία της αντίθεσης ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις. Σκοπός της Προοδευτικής Συμμαχίας λοιπόν είναι στη νέα μεταμνημονιακή εποχή να υπάρχει στη χώρα μια μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών κι όχι τα συμφέροντα της διαπλοκής που εκπροσωπούν η ΝΔ και η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή η συνάντηση δυνάμεων της κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τους οικολόγους είναι μακράς πνοής και ξεπερνά το πολιτικό ορόσημο των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Αλήθεια, ποια είναι η διαφορά της ευρωκάλπης από την εθνική κάλπη;

Αγαπητέ κ. Χατζηνικόλα, θα έλεγα πως δεν μπορεί ούτε καν σύγκριση να γίνει. Διότι άλλο οι ευρωεκλογές και άλλο οι εθνικές εκλογές που καθορίζουν την πραγματική ζωή των πολιτών για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Το διακύβευμα σε εθνικό επίπεδο είναι κορυφαίο. Είναι ξεκάθαρο και συνοψίζεται στο εξής δίλημμα: οι θυσίες, οι κόποι και τα πλεονάσματα των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας, δηλαδή των εργαζομένων και των παραγωγικών εταιρειών, θα επιστρέφουν σε αυτές για να ανατροφοδοτείται η ανάπτυξη ή θα οδηγούνται στους offshore τραπεζικούς λογαριασμούς της παρασιτικής ολιγαρχίας, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Εχετε επιτεθεί με σφοδρότητα κατά της κ. Γεννηματά. Θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχει προοπτική συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ στο εγγύς μέλλον ή αν, όπως έχετε πει, πρέπει πρώτα να απομονωθεί η κ. Γεννηματά και αυτό το κέντρο που έχει συγκροτηθεί με στόχο να κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

Το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά ήδη συνεργάζεται με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη σε όλα τα μεγάλα θέματα, σε όλα τα κρίσιμα πολιτικά θέματα. Η δε συμβολή του ΚΙΝΑΛ και της κ. Γεννηματά στη νομιμοποίηση των πολιτικών καθώς και στη νίκη του κ. Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές ήταν καθοριστική.  

Το Κίνημα Αλλαγής αυτήν τη στιγμή εκπροσωπεί στην καλύτερη περίπτωση 300.000 με 400.000 ψηφοφόρους από τα 3 εκατομμύρια που ψήφισαν την τελευταία φορά το ΠΑΣΟΚ, το 2009, κατά τη μεγάλη εκλογική νίκη που πετύχαμε τότε. Αρα το Κίνημα Αλλαγής αντιπροσωπεύει αυτήν τη στιγμή το 10% ή και λίγο παραπάνω των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009, άρα το 85-90% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 δεν το εκπροσωπεί, δεν μπορεί να το εκπροσωπήσει ούτε θα το εκπροσωπήσει. Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση απέναντι στη δεξιά γραμμή της Γεννηματά δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από στελέχη εντός του ΚΙΝΑΛ. Πιθανότατα διότι δεν υπάρχει διαφωνία με την πορεία που έχουν χαράξει η κ. Γεννηματά και ο κ. Βενιζέλος.

Πώς εξηγείτε τη στάση του ΚΙΝΑΛ στο θέμα της απλής αναλογικής;

Το ΚΙΝΑΛ, χειραγωγημένο από τη διαπλοκή, αυτοκτόνησε καταψηφίζοντας την απλή αναλογική. Εάν σήμερα το ΚΙΝΑΛ έχει απολέσει κάθε ειδικό πολιτικό βάρος ή ρυθμιστικό ρόλο, αν σήμερα το ΚΙΝΑΛ συνθλίβεται από την πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, ένας είναι ο σχεδόν αποκλειστικός υπεύθυνος.

Ποιος, αν επιτρέπεται;

Οι ίδιοι.

Γιατί;

Διότι καταψήφισαν την απλή αναλογική. Στέρησαν έτσι από τον ίδιο τους τον εαυτό όλη την πολιτική τους ισχύ, κατά παράβαση κάθε πολιτικής και παραταξιακής λογικής αλλά κυρίως κατά παράβαση κάθε σύγχρονης και δίκαιης αντίληψης για το συμφέρον της χώρας. Θυμίζω ότι με συστήματα απλής αναλογικής πορεύονται μερικές από τις πιο ισχυρές παραγωγικές οικονομίες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ισραήλ και η Κύπρος.  

Ταυτόχρονα –όπως ακριβώς επιθυμούσαν τα παρασιτικά συμφέροντα που επιζητούν διακαώς την πρωθυπουργία Μητσοτάκη– έδωσαν τη δυνατότητα στην υπερδεξιά ΝΔ, Μητσοτάκη – Σαμαρά – Βορίδη –Γεωργιάδη, να ευελπιστεί ότι ακόμη και με ποσοστά της τάξης του 35% θα πάρει αυτοδυναμία (αν κερδίσει τις εκλογές) χάρη στο μπόνους των 50 εδρών που θα καταλάβουν όλοι οι παρακμιακοί εκπρόσωποι της ξεπεσμένης οικογενειοκρατίας και δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά –όπως ακριβώς το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου– αποτέλεσε τον δούρειο ίππο της Δεξιάς και της διαπλοκής μέσα στην προοδευτική παράταξη.

Εχετε χαρακτηρίσει «βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό την επιστολή Καραμανλή στον Τζορτζ Μπους για το ονοματολογικό της Βόρειας Μακεδονίας που αποκάλυψε το Documento. Γιατί;

Διότι με την αποκάλυψη αυτή άνοιξε επιτέλους η ντουλάπα της Δεξιάς με τους εθνικούς σκελετούς. Αποκαλύφθηκε αλλά και τεκμηριώθηκε η άποψη πως η ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι μια χυδαία υποκριτική και εθνικά ανεύθυνη ηγεσία. Κυρίως όμως επιβεβαιώθηκε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι αδιαμφισβήτητα εθνικά επωφελής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter