Γιάννης Σολδάτος: Ανοίξτε τον θερινό κινηματογράφο Αγ. Παρασκευής «Θανάσης Βέγγος»

O συγγραφέας βιβλιων (και για τον Κινηματογράφο), σκηνοθέτης και εκδότης Γιάννης Σολδάτος με ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού και το δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, ζητά να αρθεί η απαγόρευση και να λειτουργήσει ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος «Θανάσης Βέγγος».

Στην επιστολή του ο κ. Σολδάτος επισημαίνει τα εξής:

Προς όλους τους νοήμονες και πολιτισμένους συμπολίτες μας.

Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση-απόφαση του Δήμου Αγίας Παρασκευής, με την οποία ορίζει τη μη λειτουργία, γι’ αυτό το καλοκαίρι, του Θερινού Δημοτικού Κινηματογράφου «Θανάσης Βέγγος»: Δίπλα υπάρχει η επεξήγηση: «Προέχει η ζωή και η ασφάλεια των πολιτών, όχι το πρόσκαιρο πολιτικό κέρδος».

Μελέτησα την απόφαση και η έκπληξη έγινε οργή.

Από την πρώτη επεξήγηση φαίνεται πως κάποιοι μπέρδεψαν τις έννοιες «πολιτισμός» και «πρόσκαιρο πολιτικό κέρδος».

Οι θερινοί κινηματογράφοι είναι το πλέον ακίνδυνο θέαμα. Έχουν εκατοντάδες θέσεων και δεν γεμίζουν ποτέ, κατά συνέπεια είναι εύκολο να αραιώσουν οι καρέκλες, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Είναι ανοιχτοί χώροι κ.λπ., αυτονόητα όλα αυτά...

Γιατί ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δεν επιτρέπει τη λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου «Θανάσης Βέγγος»;

Οι δικαιολογίες που δίνονται στην απόφαση είναι οι εξής:

«Η λειτουργία των δομών αυτών, εφέτος το καλοκαίρι, δεν θα ήταν υπεύθυνη στάση».

«Δεν αντιλαμβανόμαστε ποια βαρύνουσα άποψη, στη λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου, μπορεί να έχει η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής, η οποία είναι ιδιωτικός φορέας και δεν εκπροσωπεί τον Δήμο».

«Οι ιδιωτικοί κινηματογράφοι είναι περίκλειστοι και έχουν μόνο μια ελεγχόμενη είσοδο, σε αντίθεση με τον Δημοτικό μας που είναι υπαίθριος, με πέντε (5) τουλάχιστον εισόδους και ανοικτός από παντού».

Αν και όλα αυτά δεν σηκώνουν σοβαρή συζήτηση, αναρωτιέμαι:

Ο πολιτισμός είναι δομή που βάζει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών;

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Θανάσης Βέγγος, που με πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης Αγίας Παρασκευής, παίζει ταινίες ποιότητας, συνήθως παρουσία των δημιουργών τους, εξομοιώνεται με την κατάσταση που επικρατεί στις πλατείες που δεν μπορεί να τις ελέγξει ο Δήμος;

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής, μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) εξομοιώνεται με τους ιδιωτικούς φορείς; Το καταστατικό της ΟΚΛΕ αναφέρει ρητά τους σκοπούς της: «Η διάδοση του κινηματογράφου στην Ελλάδα, σημαντικού στοιχείου για την καλλιέργεια, μόρφωση και γενικά το ανέβασμα του πολιτιστικού επιπέδου του λαού μας». Δεν εκπροσωπεί η Λέσχη τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, αλλά τον λαό μας;

Τι θα πει περίκλειστος και με (5) τουλάχιστον εισόδους; Τις μέτρησαν σωστά; Και 6 να είναι τι πειράζει;

Μιλάνε για «πρόσκαιρο πολιτικό κέρδος» κι εδώ ανοίγουν τα χαρτιά τους, γράφοντας στην ανακοίνωση:

«Ο μόνος, όπως φαίνεται, που δείχνει διατεθειμένος να αναλάβουμε τη διακινδύνευση, μολονότι ιατρός, είναι ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος ζητά τη λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου».

Εδώ είναι το «ψητό». Ο Σταθόπουλος είναι ο πρώην δήμαρχος, φιλότεχνος σε υψηλότατο βαθμό, που στήριξε μαζί με άλλες πολιτιστικές κινήσεις στον Δήμο του και τον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο «Θανάσης Βέγγος». Τώρα πρέπει να «ξηλωθεί» το έργο του, γιατί είναι αντιπολίτευση. Αυτό είναι το «πρόσκαιρο πολιτικό κέρδος»;

Ας αφήσουμε τις ανοησίες.

Περάσαμε μια επώδυνη ιστορία που έπρεπε να μας βάλει μυαλό. Αν μας προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη, θα έρθει η δεύτερη μπόρα και θα μας εξοντώσει.

Όσοι νοήμονες απόμειναν, ας βάλουν το χέρι τους και την υπογραφή τους να ανοίξει αυτό το καλοκαίρι ο Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος «Θανάσης Βέγγος».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.