Γιάννης Στουρνάρας: Αυτός είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας

Γιάννης Στουρνάρας: Αυτός είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας

Υποτίθεται ότι οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας διαχρονικά στηρίζονται σε αντικειμενικά στοιχεία που συλλέγονται από της υπηρεσίας της, από τα οποία εξάγονται και συμπεράσματα τα οποία κατά κανόνα δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Όλα αυτά βέβαια όταν τα καθαρά οικονομικά δεν μπλέκονται με τα πολιτικά, κάτι που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και κυρίως από τον Ιούνιο του 2014 οπότε και ο Γιάννης Στουρνάρας επελέγη από την κυβέρνηση Σαμαρά ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα ο διοικητής, που ας σημειωθεί είχε διατελέσει και υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης Πικραμμένου, έφερνε πολύ σημαντικά προσκόμματα στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2019 ο Γιάννης Στουρνάρας εξαργύρωσε την πολιτική του αυτή και εξασφάλισε την παραμονή του στο τιμόνι της ΤτΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στην περίοδο της πανδημίας φάνηκε η πλήρης εξάρτηση των εκτιμήσεων της ΤτΕ από τα θέλω της πλατείας Συντάγματος. Οι εκτιμήσεις της άλλαζαν κάθε μήνα όπως βάθαινε η ύφεση, επί το δυσμενέστερον.

Στο τέλος του Απριλίου εκτιμούσε ως βασικό σενάριο ύφεση 4%, στο τέλος Μαΐου ύφεση 6% και στο τέλος Ιουνίου ύφεση 9,4%.

Στα μέσα Αυγούστου δημοσιεύματα που φέρονται να απηχούν τις απόψεις του διοικητή της ΤτΕ τον φέρουν να εκτιμά ότι αν και το 2020 είναι δύσκολη χρονιά, οι τελευταίοι μήνες δεν δείχνουν σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών όπως αυτές διαμορφώθηκαν από το κλείσιμο της οικονομίας στις αρχές της Άνοιξης καθώς διάφοροι δείκτες δείχνουν καλύτερη συμπεριφορά.

Και την περασμένη Πέμπτη ανακοινώνονται τα στοιχεία σοκ της ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο που δείχνουν την ύφεση στο 15,2%, τη μεγαλύτερη στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Και έρχεται το γ’ τρίμηνο κατά το οποίο η τουριστική περίοδος είναι σαφώς ασθενέστερη από την αναμενόμενη, προκαταβάλλοντας ακόμη δυσμενέστερες καταστάσεις για την ελληνική οικονομία.

Η πραγματικότητα της οικονομίας όπως την καταλαβαίνει η ελληνική κοινωνία, δεν έχει καμία σχέση με όσα είχε προβλέψει και εκτιμά για το μέλλον ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας. Τι και αν η ΕΛΣΤΑΤ δίνει κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ. Αυτός συμβαδίζει πάντα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι η ύφεση δεν θα είναι διψήφια, ανεξάρτητα τι δείχνουν τα στοιχεία και οι διεθνείς οργανισμοί.

Αλλά αυτός είναι ο Γιάννης Στουρνάρας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter