Γιάννης Μάγγος: Ο Βασίλειος δεν δολοφονήθηκε με σφαίρα στην καρδιά, αλλά με σφαίρα στη ψυχή

Γιάννης Μάγγος: Ο Βασίλειος δεν δολοφονήθηκε με σφαίρα στην καρδιά, αλλά με σφαίρα στη ψυχή

Ο πατέρας του Βασίλη μιλάει στο Documento για τη στοχοποίηση του γιου του και τον αγώνα ενάντια στην αδικία.

«Κι ας μη νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα»: αυτό το σύνθημα, γραμμένο σε διάφορους τοίχους της χώρας, συντροφεύει το όνομα του Βασίλη Μάγγου. Αυτό ακριβώς έρχεται να κάνει πράξη η οικογένειά του απλώνοντας ένα χέρι βοήθειας σε όλα τα θύματα αστυνομικής βίας.

Σαν σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του Βασίλη. Έναν μήνα πριν είχε ξυλοκοπηθεί ανηλεώς από αστυνομικούς έξω από τα δικαστήρια του Βόλου και βασανίστηκε σαδιστικά στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Νοσηλεύτηκε τέσσερις ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου με κατάγματα στα πλευρά και θλάση στο συκώτι.

Ποιος ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο του Βασίλη;

«Ήρθε η ώρα να καθίσουν στο σκαμνί»

Τον Ιούνιο έγινε γνωστό ότι η οικογένεια του Βασίλη κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την κακοποίηση και τον βασανισμό του. «Αφού πέρασε ένας χρόνος από τότε που χτύπησαν τον γιο μας είπαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε.

Όταν υπέγραψα τη μήνυση σκεφτόμουν μόνο τον Βασίλειο και ήταν σαν να του έλεγα: “Βασίλειε, αυτήν τη στιγμή συνεχίζουμε αυτό που ξεκίνησες εσύ”» αναφέρει ο Γιάννης Μάγγος, προσθέτοντας ότι όσο ζούσε ο γιος του είχε ήδη έρθει σε επαφή με τη δικηγόρο τους Αννυ Παπαρούσου και είχε αποφασίσει να κινηθεί νομικά, «όμως δυστυχώς λίγες ημέρες μετά ο Βασίλειος μας άφησε και έμεινε σε εμάς να συνεχίσουμε».

Σε συνδυασμό με τη μήνυση κατά της Αντιτρομοκρατικής που κατέθεσαν για τον δικό τους βασανισμό ο Αρης Παπαζαχαρουδάκης και ο Ο.Μ. ανοίγει ο δρόμος για να σπάσει το απόστημα της δεδομένης ατιμωρησίας και της αίσθησης παντοδυναμίας των δυνάμεων καταστολής. «Ηρθε η ώρα να καθίσουν στο σκαμνί αυτοί οι οποίοι λειτουργούν αυθαίρετα και εγκληματικά. Αυτό που έγινε ήταν έγκλημα.

Το να χτυπήσεις άνθρωπο αναίτια και στοχευμένα μπροστά στα μάτια της Δικαιοσύνης, μπροστά στα μάτια του κόσμου, και να συνεχίζεις να τον χτυπάς μέσα στο αυτοκίνητο, να συνεχίζεις να τον χτυπάς μέσα στην ασφάλεια, έναν άνθρωπο ανυπεράσπιστο, έναν άνθρωπο ο οποίος δεν αποτελούσε απειλή, δεν κρατούσε τίποτε στα χέρια του, βλέποντάς τον να φωνάζει “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, είναι έγκλημα. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα έχουν κάλυψη συνέχεια, δεν θα έχουν ασυλία. Εμείς θα τους κυνηγήσουμε, θα προσπαθήσουμε να φτάσει η υπόθεσή μας μέχρι τη δικαίωση» σημειώνει ο πατέρας του Βασίλη.

Όπως προσθέτει, «δεν μπορεί να εξευτελίζεις έναν άνθρωπο έτσι, να χρησιμοποιείς το σώμα του σαν να είναι τσουβάλι, να τον χτυπάς, να προσβάλλεις την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να καταπατάς κάθε ανθρώπινο δικαίωμα που έχει και να τον πατάς κάτω έτσι. Όλα έγιναν επειδή ο γιος μας ήταν στοχοποιημένος. Είχε αναπτύξει πολιτική δράση, τον χτύπησαν επίτηδες. Μόλις τον είδαν τον γνώρισαν. Δεν μπορούν να έχουν ασυλία συνέχεια, δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η ατιμωρησία».

Θυμάται τα γεγονότα και σημειώνει ότι «αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά, ο γιος μου σήμερα θα ζούσε. Είμαι πεπεισμένος. Τον γκρέμισαν, κυριολεκτικά τον γκρέμισαν. Ήταν μια χαρά, είχε ξεπεράσει όλα του τα προβλήματα. Όταν έγινε αυτό δεν μπόρεσε να αντέξει την ταπείνωση. Δεν μπόρεσε να αντέξει αυτήν τη μεγάλη αδικία.

Ήταν ευαίσθητο παιδί ο Βασίλειος. Είχε πέσει πάρα πολύ η ψυχολογία του. Τον οδήγησαν στον θάνατο. Δεν είπα ποτέ ότι τον Βασίλειο τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Ο Βασίλειος δεν σκοτώθηκε με μια σφαίρα στην καρδιά όπως ο Γρηγορόπουλος, δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στην ψυχή. Το παιδί μου μέχρι τις 16.10 στις 14 Ιουνίου 2020 ήταν υγιέστατο. Από τις 16.10 που άρχισαν να το χτυπάνε το σακατέψανε. Και τον πετάξανε έξω σακατεμένο.

Όταν τον πετάξανε έξω από το κρατητήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας ήταν πεσμένος κάτω σε κατάσταση σοκ. Δεν ήξερα αν ήταν ζωντανός ή αν είχε πεθάνει».

Επικαλούνται μυστικότητα για τα αποτελέσματα της ΕΔΕ!

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη δεν έχουν κοινοποιηθεί στην οικογένεια τα αποτελέσματα της ένορκης διοικητικής εξέτασης, παρά τη δημόσια δέσμευση και του ίδιου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Ενώ διοχέτευσαν επίτηδες στις εφημερίδες από τον Φεβρουάριο ότι ολοκληρώθηκε το πόρισμα και κάποιοι αστυνομικοί παραπέμπονται, γύρω στις 20 Μαρτίου πήραμε επίσημη απάντηση στην αίτησή μας ότι το πόρισμα ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά επικαλούμενοι την αρχή της μυστικότητας μας απάντησαν ότι δεν μπορούν να μας πουν τίποτε. Θεωρώ ότι αυτή η λογική της αστυνομίας είναι παρελκυστική. Δηλαδή κάνουν μια πρόχειρη ΕΔΕ για να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη» συμπληρώνει ο Γ. Μάγγος.

Γελούσαν σαδιστικά και τον έβριζαν χυδαία

Αναφερόμενος στα βασανιστήρια που υπέστη ο Βασίλης, ο Γ. Μάγγος στάθηκε στην έλλειψη ανθρωπιάς όταν ο γιος του, ο οποίος εμφανώς έχρηζε ιατρικής περίθαλψης, ζητούσε λίγο νερό και οι βασανιστές του γελούσαν και τον έβριζαν χυδαία: «Τους ζητούσε λίγο νερό και γιατρό γιατί ήταν χάλια και γελούσαν εις βάρος του. Είναι τρομακτικό να γελάς με έναν άνθρωπο που σου ζητάει νερό.

Και είναι τρομακτικό να τον χτυπάς πάνω στα σπασμένα του πλευρά και να γελάς σαδιστικά και φασιστικά επειδή πονάει. Να μη δίνουν νερό του παιδιού; Προσπαθούσε να σηκωθεί και πιει από έναν χαλασμένο ψύκτη που το νερό δεν έβγαινε, έσταζε κι εκείνοι γελούσαν και τον έβριζαν λέγοντάς του “κουφάλα, άντε γαμήσου, παλιοπούστη, παλιοπουτάνα, θα σε ξεσκίσουμε, μαλάκα, τώρα που σε βρήκαμε, θα σε σκοτώσουμε”».

«Θα πολεμάμε πάντα, δεν θα ησυχάσουμε»

«Αυτά έγιναν στη σημερινή εποχή, επί της σημερινής κυβερνήσεως και με αυτό τον υπουργό –υποτίθεται– Προστασίας του Πολίτη. Ο πολίτης δεν προστατεύεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Μάγγος, για να συνεχίσει: «Δεν είναι προστασία να σπας κόκαλα, πλευρά και κεφάλια ανυπεράσπιστων πολιτών. Γι’ αυτό κι εμείς θα είμαστε απέναντί τους.

Δεν θα είμαστε με τη δική τους τη λογική, την απάνθρωπη, τη φασιστική λογική των βρόμικων μυαλών. Θα είμαστε στον δρόμο, θα είμαστε με τους δικηγόρους μας σε αίθουσες φωτός και δικαίου γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Θα πολεμάμε πάντα. Δεν υπάρχει περίπτωση να ησυχάσουμε ακόμη κι αν τους παρέχεται άσυλο και η ατιμωρησία τους συνεχίζεται, γιατί το δίκαιο και η αλήθεια πρέπει να λάμψουν. Ελπίζουμε, αλλά παράλληλα θα αγωνιζόμαστε. Οι αγώνες μας θα είναι και δικαστικοί και στον δρόμο. Όλοι μαζί».

Από το βιβλίο συμβάντων δεν προέκυψε τίποτε σε βάρος του γιου του, αναφέρει ο πατέρας του 26άχρονου Βασίλη. Από όσα γράφονται εκεί ωστόσο προκύπτει, όπως τονίζει ο Γ. Μάγγος, ότι γίνονται παρακολουθήσεις πολιτών. «Ο Βασίλειος ήταν στοχοποιημένος και το ήξερε. Στο βιβλίο συμβάντων μάλιστα πριν γράψουν ότι δεν προκύπτει τίποτε σε βάρος του έγραφαν πως είναι γνωστό ότι συμμετέχει σε συλλογικότητες. Τι σχέση έχει αυτό; Δηλαδή τι μας λένε; Οτι παρακολουθούν τους πολίτες; Δεν μπορεί να περάσει αυτό το πράγμα» καταγγέλλει ο Γ. Μάγγος.

«Δεν μπορεί ο κάθε τιποτένιος να χτυπάει»

Η αστυνομική βία και η αυθαιρεσία αποτελούν διαχρονικό αγκάθι στην Ελλάδα –και όχι μόνο–, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί, με αποτέλεσμα τα περιστατικά βασανισμών και ξυλοδαρμών να χτυπάνε κόκκινο. Τέσσερις μήνες πριν ο Αρ. Παπαζαχαρουδάκης κατήγγειλε ότι βασανίστηκε στη ΓΑΔΑ και οι περιγραφές του ξύπνησαν μνήμες σκοτεινών εποχών.

«Οι υποθέσεις του Αρη και του Βασίλειου έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία. Ήταν στοχοποιημένοι και οι δύο, τους χτύπησαν αναίτια» σημειώνει ο Γ. Μάγγος και συμπληρώνει: «Κάποια στιγμή θα πρέπει όσοι είμαστε κατάφωρα αδικημένοι, οι άνθρωποι που η αστυνομία τους χειρίστηκε αδίκως κατάφωρα, να βρεθούμε, να μιλήσουμε, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, διότι δεν γίνεται να περνούν αυτά στη σημερινή εποχή. Είναι σαφής καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπονται τα βασανιστήρια στη σημερινή εποχή.

Παρ’ όλα αυτά, βασανιστήρια συνέβαιναν και συμβαίνουν στην Ελλάδα, μια χώρα που υποτίθεται πως έχει κοινοβουλευτική δημοκρατία, μια χώρα που πέρασε χούντα, πέρασε εμφυλίους, πέρασε δικτατορίες. Δεν μπορεί ύστερα από όλα αυτά να έρχονται σήμερα και να βασανίζουν οι αστυνομικοί τον κόσμο έτσι. Χτύπησαν αναίτια, βασάνισαν ανθρώπους και έχουμε πολλά παραδείγματα τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν μπορεί ο κάθε τιποτένιος να σηκώνει το κλομπ και να χτυπάει έναν πολίτη γιατί έτσι του κάπνισε».

«Ξέρουν ποιοι είναι, είναι θρασύδειλοι»

«Είναι θρασύδειλοι, είναι τιποτένιοι. Όταν χτύπησαν τον γιο μου μπροστά στα δικαστήρια και μέσα στην Ασφάλεια που τον βασάνισαν υπήρχαν κι άλλοι αστυνομικοί τριγύρω.

Ας βγουν και να μας πουν την αλήθεια. Αν είναι σωστοί και έντιμοι και αν έχουν θάρρος, να βγουν και να πουν την αλήθεια. Θα το εκτιμούσα. Δεν νομίζω όμως να έχει το θάρρος να το κάνει κανείς. Και στην περίπτωση του Αρη και στην περίπτωση τη δική μας ξέρουν πολύ καλά ποιοι είναι» σημειώνει ο πατέρας του 26άχρονου.

Ο Γ. Μάγγος κάνει αναφορά και στις κάμερες που υπάρχουν στα αστυνομικά κτίρια και καλεί τους αρμόδιους να δημοσιοποιήσουν το υλικό. «Εχουν κάμερες στα κτίρια. Τι τις θέλουν, αν όχι για την απόδειξη της αλήθειας; Αφού θέλουν αλήθεια και διαφάνεια έχουν ένα στοιχείο να μας πείσουν. Τους προκαλώ αν έχουν υλικό μέσα από τις κάμερες στην ασφάλεια, ας το βγάλουν. Γιατί δεν μας βγάζουν τις κάμερες;

Και στην περίπτωση του γιου μας και στην περίπτωση του Αρη και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Το έχουν ή θα έπρεπε να το έχουν. Ο ελληνικός λαός πληρώνει αυτές τις κάμερες για την ασφάλειά του. Όχι για την ασφάλεια των “προστατών” του ελληνικού λαού. Δεν είναι προστάτες του ελληνικού λαού αυτοί. Αυτοί κοιτούν να εγκληματήσουν σε βάρος των πολιτών και να είναι στο απυρόβλητο».

Φεστιβάλ No Torture

Στις 23 και 24 Ιουλίου στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο No Torture Festival «Βασίλης Μάγγος».

Η εκδήλωση έρχεται μετά τις δύο μηνύσεις –της οικογένειας Μάγγου και των Αρη Παπαζαχαρουδάκη και Ο.Μ.– που κατατέθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα για δύο διακριτές μεν, αλληλοσυνδεόμενες δε υποθέσεις βασανιστηρίων.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, «είναι ένα μήνυμα ενάντια στους βασανιστές και ήρθε για να μείνει ώστε να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη των διαχρονικών εγκλημάτων της ελληνικής αστυνομίας απέναντι σε κρατούμενους, πολιτικούς αντιπάλους, μετανάστες, φτωχοδιάβολους που τυγχάνει ανά καιρούς να πέφτουν στα χέρια της και να διατηρεί ζωντανή τη συλλογική μας αντίδραση σε αυτά».

Λίαν προσεχώς θα ανακοινωθούν οι ώρες καθώς και οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter