Giannis Vs Shaq: Η σύγκριση δυο «Supermen» (Πίνακες-Videos)

Giannis Vs Shaq: Η σύγκριση δυο «Supermen» (Πίνακες-Videos)

Με το πέρας των ετών ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παρουσιάζει ολοένα και περισσότερα κοινά στοιχεία (κυρίως στατιστικά) με τον Σακιλ Ο’Νιλ και το Eurohoops συγκρίνει τους δυο σπουδαίους “finisher” των παρκέ του NBA…

Με το πέρας των ετών ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παρουσιάζει ολοένα και περισσότερα κοινά στοιχεία (κυρίως στατιστικά) με τον Σακιλ Ο’Νιλ και το Eurohoops συγκρίνει τους δυο σπουδαίους “finisher” των παρκέ του NBA…

Του Στέλιου Τορομανίδη

Προέρχονται από άλλες αν και κοντινές εποχές, έχουν διαφορετική σωματοδομή, ενώ κατέληξαν στον “μαγικό κόσμο” μέσω εντελώς ξεχωριστών διαδρομών. Παρόλα αυτά, ο Έλληνας σούπερ σταρ αυξάνει συνεχώς τόσο την σωματική του διάπλαση, όσο και την αποτελεσματικότητα του μέσα στο “ζωγραφιστό” κάτι που επιτρέπει ένα είδος σύγκρισης του με έναν εκ των κορυφαίων σέντερ όλων των εποχών στο NBA και μέλος του “Hall of Fame”.

Ο Σακίλ Ο’ Νιλ και ο “Νέος Superman”

Άλλωστε ο ίδιος ο Σακίλ ξεκίνησε τη συγκεκριμένη κουβέντα, όταν πριν από λίγο καιρό “έχρισε” τον ηγέτη των Μιλγουόκι Μπακς ως “Νέο Superman” προσδίδοντας του το παρατσούκλι που είχε αυτός όσο αγωνιζόταν με επιτυχία στα παρκέ. Σε μια άλλη δήλωση του ανέφερε πως αν ξεκινούσε το μπάσκετ στην σημερινή εποχή, θα ήταν ο “Greek Freak”!

Ουσιαστικά αυτό που κάνει τον πρώην σούπερ σταρ να παρομοιάζει το στυλ παιχνιδιού του με αυτό του Αντετοκούνμπο και να του μεταβιβάσει το δικό του προσωνύμιο είναι ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνει ο Έλληνας φόργουορντ να “βάζει” τον οποιονδήποτε παίκτη μέσα στο καλάθι και να τελειώνει τις φάσεις με κάποιο εκπληκτικό κάρφωμα. Ότι ακριβώς έπραττε δηλαδή και ο παλαίμαχος θηριώδης σέντερ των Μάτζικ, Λέικερς, Χιτ, Σανς, Καβαλιερς και Σέλτικς.

https://www.youtube.com/watch?v=mAL836irj-4

Οι διαφορές και οι ομοιότητες

Είναι γεγονός πως τους δυο χωρίζουν περίπου 40 κιλά σωματικού βάρους, κάτι που ευθύνεται για την ύπαρξη διαφορετικών στοιχείων στο ρεπερτόριο τους. Ο Έλληνας καλαθοσφαιριστής είναι πιο ευέλικτος, βάζει την μπάλα στο παρκέ και “μπουκάρει” προς το καλάθι όντας κάποιες φορές ο πλέι μέικερ της ομάδας του. Ξεχύνεται ευκολότερα στον αιφνιδιασμό και έχει περισσότερη έφεση σε ασίστ και κλεψίματα.

Απεναντίας ο Αμερικανός θηριώδης ψηλός ήταν ένας σέντερ ολκής με τις αρμοδιότητες του να περιορίζονται κυρίως μέσα στη ρακέτα. Εκεί έκανε πραγματικά ότι ήθελε πετυχαίνοντας κατάτι περισσότερους πόντους από τον “Greek Freak” με ελαφρώς καλύτερα ποσοστά, ενώ παράλληλα μάζευε πιο πολλά ριμπάουντ (βλ. στατιστικά παρακάτω).

Ο ίδιος βέβαια θα ήθελε να ξεκινάει κάποιες φορές και από την περιφέρεια τις προσπάθειες του προς το “ζωγραφιστό” όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά οι προπονητές του δεν τον άφηναν όπως έχει δηλώσει: “Ο Αντετοκούνμπο είναι ένας παίκτης που μπορεί να ντριπλάρει και να πάει με δύναμη στη ρακέτα. Προσπάθησα να το κάνω και εγώ, αλλά οι προπονητές μου δεν το ήθελαν. Παρόλα αυτά, δεν θα άλλαζα το παιχνίδι μου επειδή οι περισσότεροι πλέον σουτάρουν. Εμένα μου άρεσε η επαφή και σίγουρα θα το εκμεταλλευόμουν”.

Η τελευταία πρόταση των λεγόμενων του αποτελεί και το κύριο κοινό χαρακτηριστικό τους. Όπως άρεσε η επαφή στον Σακίλ Ο’ Νιλ, το ίδιο την αναζητά και ο “Greek Freak”. Το σουτ αποτελεί την “Αχίλλειο πτέρνα” στο παιχνίδι του (αν και το βελτιώνει), όπως και του “Σακ”. Όμως τόσο στους φετινούς Μπακς, όσο και στις ομάδες που υπηρέτησε ο απόφοιτος του Λουιζιάνα υπάρχουν (υπήρχαν) άλλοι παίκτες για αυτήν την δουλειά που ανοίγουν (άνοιγαν) μάλιστα χώρους για να δράσουν με μεγαλύτερη ευκολία οι πρωταγωνιστές του κειμένου μας.

Η φετινή “έκδοση” του Αντετοκούνμπο είναι πιο βελτιωμένη από τις προηγούμενες σεζόν στην αποτελεσματικότητα στα σουτ εντός πεδιάς, απόρροια της δράσης του στη ρακέτα. Αποτελεί τον παίκτη με τα περισσότερα καρφώματα στη λίγκα και τα περισσότερα επιτυχή τελειώματα στο “ζωγραφιστό”. Κάπως έτσι έχει “αγγίξει” τα ποσοστά ευστοχίας του πρώην “άρχοντα” κάτω από τα καλάθια Σακίλ Ο’Νιλ.

Για του λόγου το αληθές, ρίξτε μια ματιά στα κύρια στατιστικά των Αντετοκούνμπο και Ο’ Νιλ στα οποία φαίνονται ξεκάθαρα τα όσα αναφέραμε παραπάνω.

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ύψος: 2, 11μ.

Ντραφτ: 2013 (Νο 15)

Σεζόν στο NBA: 6 (2013-συνεχίζεται)

Στατιστικά (συνολικά): 446 αγώνες 18,4 πόντοι 51,8% εντός πεδιάς 8,1 ριμπάουντ 4,1 ασίστ 1,3 μπλοκ 1,2 κλεψίματα

Κορυφαία μέχρι στιγμής σεζόν του: 2018-2019

Στατιστικά (2018-2019): 53 αγώνες 27,2 πόντοι 58,1% εντός πεδιάς 12,7 ριμπάουντ 6 ασίστ 1,4 μπλοκ 1,4 κλεψίματα

Ο Μάικ Μπαντενχόλζερ έχει δημιουργήσει φέτος μια ομάδα που είναι δομημένη γύρω από τον Αντετοκούνμπο και με τέτοιο τρόπο που να αναδεικνύονται και μάλιστα στο μέγιστο βαθμό τα θετικά στοιχεία του παιχνιδιού του.

Έπειτα από τους πρώτους 53 αγώνες της σεζόν τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Ο Έλληνας φόργουορντ διανύει την κορυφαία χρονιά του μέχρι στιγμής στο NBA, καθώς σκοράρει, μαζεύει ριμπάουντ και δημιουργεί καλύτερα από ποτέ έχοντας παράλληλα βελτιώσει εντυπωσιακά τα ποσοστά του εντός πεδιάς ελέω των περισσότερων χώρων που βρίσκει για να δράσει στο “ζωγραφιστό” και να τελειώσει τις φάσεις με καρφώματα. Αυτά βλέπει και ο Σακίλ Ο’ Νιλ και “ζηλεύει” τα νιάτα του ηγέτη των “ελαφιών”…

Επιπρόσθετα η ομάδα του Ουισκόσιν είναι πρώτη στη συνολική κατάταξη με 43-14 ρεκόρ και με πολλές πιθανότητες να έχει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Σακίλ Ο’ Νιλ

Ύψος: 2,16μ.

Ντραφτ: 1992 (Νο 1)

Σεζόν στο NBA: 19 (1992-2011)

Στατιστικά (συνολικά): 1207 αγώνες 23,7 πόντοι 58,2% εντός πεδιάς 10,9 ριμπάουντ 2,5 ασίστ 2,3 μπλοκ 0,6 κλεψίματα

Κορυφαία μέχρι στιγμής σεζόν του: 1999-2000

Στατιστικά (1999-2000): 79 αγώνες 29,7 πόντοι 13,6 ριμπάουντ 57,4% εντός πεδιάς 3,8 ασίστ 3 μπλοκ 0,5 κλεψίματα

Όπως ο Ο’ Νιλ θα ήθελε να παίζει στα νιάτα του σαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, έτσι και ο Έλληνας σούπερ σταρ θα προσπαθήσει να φτάσει τις ομαδικές και ατομικές επιτυχίες του “Μεγάλου Αριστοτέλη”! Τέσσερα πρωταθλήματα (2000, 2001, 2002, 2006), τρία βραβεία MVP τελικών στο NBA (2000, 201, 2002) και πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου την σεζόν 1999-2000 είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα του “Σακ” στην 19ετή καριέρα του…

https://www.youtube.com/watch?v=MDSFPvmA75o

Πηγή: Eurohoops

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter