Γιατί 5.500 συνταξιούχοι έλαβαν πετσοκομμένες συντάξεις χηρείας

Γιατί 5.500 συνταξιούχοι έλαβαν πετσοκομμένες συντάξεις χηρείας

Χθες, Τρίτη ημέρα πληρωμών για συντάξεις, έγινε ένας κακός χαμός με τις συντάξεις χηρείας, με χιλιάδες δικαιούχους να βλέπουν τις συντάξεις τους «κουρεμένες» κατά το ήμισυ, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς να ξέρουν το λόγο γι’ αυτές τις περικοπές.

Για το θέμα δεχτήκαμε καταγγελίες στο Documento και μάθαμε ότι είχε ανοίξει συζήτηση στην Ομάδα του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α. στο facebook όπου μέσα σε 15 λεπτά 90 άτομα ανέφεραν το πετσόκομμα των συντάξεών τους.

Επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο του Συλλόγου κυρία Λαμπρινή Σαμαρά-Κύρκου, η οποία μας επιβεβαίωσε το γεγονός και μας είπε ότι σε επικοινωνία που είχε με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για το θέμα, της ενημέρωσαν ότι οι περικοπές προέκυψαν λόγω της καθυστερημένης – κατά δύο χρόνια – παράδοσης και εφαρμογής για πρώτη φορά στις συντάξεις Ιουνίου 2021 του λογισμικού με τον οποίο έπρεπε να γίνουν οι περικοπές των συντάξεων χηρείας στους επιζώντες συζύγους, μετά την παρέλευση τριετίας από το θάνατο του συζύγου, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως σε περίπτωση θανάτου του ενός συζύγου, η/ο άλλος σύζυγος λαμβάνει τη σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μια τριετία αλλά μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται με οποιοδήποτε καθεστώς ή λαμβάνει δική του σύνταξη, η σύνταξη χηρείας μειώνεται περαιτέρω κατά 50% και περιορίζεται στο 35% της σύνταξης του θανόντα συζύγου.

Γεγονός είναι πάντως ότι παραμένει ασαφές τι έγινε χθες, Τρίτη με τις συντάξεις χηρείας και παραμένει σκόπιμα ασαφές καθώς η διευκρινιστική ανακοίνωση που έβγαλε αργά χθες το βράδυ ο ΕΦΚΑ, με πολλές ώρες καθυστέρηση, μετά τα τηλεφωνήματα και τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων που δέχτηκε, «θολώνει τα νερά». Σύμφωνα με αυτήν, οι περικοπές επιβλήθηκαν σε 5.500 δικαιούχους συντάξεων χηρείας, για τους οποίους η τριετία από το θάνατο των συζυγών τους συμπληρώθηκε κάποια στιγμή μέσα στην τελευταία διετία, από τον Ιούνιο 2019 μέχρι σήμερα, και που θα έπρεπε να έχει γίνει τα προηγούμενα δυο χρόνια, αλλά δε έγινε λόγω της καθυστέρησης του απαραίτητου λογισμικού.

Μεγάλος μέρος των περικοπών, ωστόσο όπως κι ο ίδιος ο ΕΦΚΑ εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει στην ανακοίνωσή του, έγιναν κατά λάθος («εκ παραδρομής») σε συνταξιούχους χηρείας που ούτε εργάζονται ούτε λαμβάνουν άλλη σύνταξη. Για να διορθωθούν τα λάθη, καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, ζητείται από τους συνταξιούχους της συγκεκριμένης κατηγορίας να επικοινωνήσουν με τα τοπικά υποκαταστήματα του e-EFKA και να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται ώστε να εξεταστούν οι περιπτώσεις τους κατά προτεραιότητα και να αποκατασταθούν τα λάθη το ταχύτερο δυνατό.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter