Γιατί άλλαξε γνώμη ο πρόεδρος της Προανακριτικής για την εξαίρεση Πολάκη – Τζανακόπουλου;

Γιατί άλλαξε γνώμη ο πρόεδρος της Προανακριτικής για την εξαίρεση Πολάκη – Τζανακόπουλου;

Ερωτήματα και υποψίες προκαλεί η αντιφατική στάση του Γιάννη Μπούγα, προέδρου της Προανακριτικής, για το ζήτημα που μονοπωλεί την επικαιρότητα και αφορά την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την Επιτροπή.

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, ο Β. Κεγκέρογλου με την αρωγή της ΝΔ έθεσε για πρώτη φορά ζήτημα εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία εκτραχύνθηκε λόγω των σφοδρών αντιδράσεων των μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή. Συγκεκριμένα, οι Σπ. Λάππας και Δ. Τζανακόπουλος επισήμαναν ότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ορίζει ότι μπορούν να εξαιρεθούν από μέλη μόνο όσοι έχουν καταθέσει ήδη ως μάρτυρες. Κάτι που δεν ισχύει για τους δύο υπό εξαίρεση βουλευτές.

Τότε, ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιλαμβανόμενος τις πολιτικές συνέπειες μίας απόφαση με έωλη νομική βάση, πρότεινε τη συζήτηση του ζητήματος στην επόμενη συνεδρίαση (σ.σ. αυτήν της προηγούμενης Τρίτης). Συγκεκριμένα, ο Γ. Μπούγας αναγνώρισε πως το ζήτημα δεν έχει μόνο σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις αλλά και εξαιρετικά δυσερμήνευτες νομικές διαστάσεις.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι είναι ορθές οι νομικές επισημάνσεις των Δ. Τζανακόπουλου και Σπ. Λάππα, αφού ο Κ.Π.Δ. κάνει λόγο για εξαίρεση προσώπου που έχει ήδη εξεταστεί ως μάρτυρας.

Δυσφορία, μεταστροφή και απειλές

Η αναβολή της εξαίρεσης των δύο βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διεξήχθη στις 22/10 προκάλεσε την οργή τόσο του Β. Κεγκέρογλου όσο και σαμαρικών – αδωνικών κοινοβουλευτικών στελεχών της ΝΔ. Κατά τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής μπήκε στο στόχαστρο της σκληροπυρηνικής «γαλάζιας» πτέρυγας, με σκοπό να κατευναστεί ο Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος διαδραμάτισε ρόλο «εμπροσθοφυλακής».

Ω του θαύματος, ο σκεπτικός επί του αιτήματος εξαίρεσης, Γ. Μπούγας, παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής με εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη. Όχι μόνο προώθησε τη διεκπεραίωση της εξαίρεσης αλλά και απειλούσε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για εφαρμογή του άρθρου του Ποινικού Κώδικα περί διατάραξης των συνεδριάσεων που προβλέπει ποινές φυλάκισης.

Ειδικότερα, στον έντονο διάλογο που εκτυλίχθηκε μεταξύ Γ. Ραγκούση – Γ. Μπούγα με αφορμή και το μη διαμοιρασμό των δικογραφιών και των στοιχείων των υπό διερεύνηση υποθέσεων από το προεδρείο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο πως έχει μετατρέψει την Επιτροπή σε «χουντοεπιτροπή». Ακολούθησαν κι άλλες έντονες επικρίσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να απειλεί όχι μόνο με αποβολή αλλά και με εφαρμογή του άρθρου 160Α του Π.Κ. «Θα οδηγήσετε ενώπιον δικαστηρίου βουλευτές που τους έστειλε ο ελληνικός λαός εδώ;» διερωτήθηκε σε έντονο ύφος ο κ. Τζανακοπουλος.

Τι μεσολάβησε;

Ευλόγως προκύπτει η απορία για την πραγματική αιτία που οδήγησε τον κ. Μπούγα σε αυτήν την κυβίστηση. Ήταν απόρροια του «μπούλινγκ» που δέχτηκε από τους σαμαρικούς – αδωνικούς συναδέλφους του ή μήπως εκτέλεσε κάποια εντολή του Μεγάρου Μαξίμου.

Να σημειωθεί ότι οι συσκέψεις των μελών της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή διεξάγονται υπό τον Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος αποτελεί τα μάτια και τα αυτιά του Κυρ. Μητσοτάκη για τα τεκταινόμενα στην Επιτροπή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter