Γιατί ανεβαίνει το Χρηματιστήριο

Γιατί ανεβαίνει το Χρηματιστήριο

H πολιτική σταθερότητα, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, αλλά και η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, είναι οι βασικοί λόγοι που έχουν οι επενδυτές στο μυαλό τους αγοράζοντας την Δευτέρα, μία μέρα μετά τις ευρωεκλογές ελληνικά ομόλογα και μετοχές. 

Τα κέρδη για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. ανέρχονται πάνω από 6% και ο γενικός δείκτης κινείται σε νέο υψηλό πάνω από τις 778 μονάδες με το ενδιαφέρον της αγοράς να στρέφεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και στις μετοχές του κλάδου ενέργειας. Για παράδειγμα, η ΔΕΗ, για την οποία η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενισχύεται κατά 11,4%, στο 1,62 ευρώ. Κέρδη σχεδόν κατά 16% για την Alpha, 7,4% για την Εθνική, σχεδόν 9% τα κέρδη για την Eurobank και 26,3%, τα κέρδη για την Πειραιώς.

Δεν θα πρέπει δε, να αγνοηθεί το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους, αναδεικνύοντας τη δουλειά που έχει γίνει από το οικονομικό επιτελείο. Η αγορά των ομολόγων δέχεται τη Δευτέρα ώθηση και από το Χρηματιστήριο, αλλά και από το θετικό κλίμα που επικρατεί στην υπόλοιπη αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ισπανικών και των πορτογαλικών ομολόγων να κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε μέχρι και στο 3,005% με πτώση της τάξης του 10,6% από τα επίπεδα της Παρασκευής και σε νέα ιστορικά χαμηλά. Τον Ιούνιο του 2005 είχε φθάσει στο 3,21%. Ωστόσο στη συνέχεια παρατηρήθηκε περιορισμένη διόρθωση με αποτέλεσμα η απόδοση του ομολόγου ν΄αυξηθεί ελαφρώς και να κυμαίνεται νωρίς το μεσημέρι στο 3,12%, καθώς αρκετοί επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter