Γιατί αποκλιμακώνονται οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη

Γιατί αποκλιμακώνονται οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη

Η τιμή των συμβολαίων του φυσικού αερίου στην αγορά της Ευρώπης συνέχισε τη πτωτική πορεία για πέμπτη συνεχόμενη μέρα.

Η πτώση ήταν ιδιαίτερα σημαντική και έφτασε έως το 9.2% στην αγορά του Άμστερνταμ και οφείλεται στις αυξημένες παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω τάνκερ από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 1/3 από τη περίοδο πριν τα Χριστούγεννα.

Οι παραδόσεις αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τις προσεχείς ημέρες, ενισχύοντας τις προσδοκίες για επιπλέον πτώση των τιμών.

Την ίδια στιγμή ο χειμώνας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν είναι βαρύς, και κατά συνέπεια η ζήτηση για θέρμανση δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, διαψεύδοντας τις προηγούμενες δυσοίωνες προβλέψεις.

Εντούτοις, οι μετεωρολογικές αναλύσεις προβλέπουν πως από την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου ο καιρός θα ψυχρανθεί, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την ζήτηση.

Έτσι οι προμηθευτές σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία για να γεμίσουν τις μειωμένες αποθήκες ενέργειας, που έχουν φτάσει το 60% επάρκειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας της αύξησης της προσφοράς ακόμη και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην ευρωπαϊκή αγορά έχει επηρεαστεί, πέφτοντας κατά 45%, από τα €180.27 ανά μεγαβατώρα (MWh) στις 21 Δεκεμβρίου στα €103 ανά μεγαβατώρα (MWh) την Τρίτη (28/12).

Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και η ενέργεια

Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας οφείλονται κυρίως σε δύο παράγοντες.

Πρώτον, στην επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων μετά τη λήξη των λοκντάουν και την συνακόλουθη αύξηση της τιμής της ενέργειας μετά τον πάτο που είχε πιάσει την άνοιξη του 2020.

Δεύτερον, στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ανάμεσα σε Ρωσία και Ευρώπη με επίκεντρο την Ουκρανία.

Η κρίση που ακόμη κρατάει εξώθησε τον ρωσικό κολοσσό Gazprom με κλείσιμο ματιού από το Κρεμλίνο να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κλείνοντας ταυτόχρονα και έναν αγωγό που περνάει μέσω Ουκρανίας και Πολωνίας.

Ενόσω ο αγωγός Nordstream 2 που συνδέει απευθείας την Γερμανία και την Ρωσία μέσω της Βαλτικής δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη λειτουργία του εξαιτίας νομικών κωλυμάτων που βάζει η γερμανική πλευρά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter