Γιατί δεν μετατράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης η πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα; Τι απαντά ο Γεραπετρίτης στο documentonews.gr

Γιατί δεν μετατράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης η πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα; Τι απαντά ο Γεραπετρίτης στο documentonews.gr

Εντύπωση προκάλεσε η μη μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών σε ψήφο εμπιστοσύνης, με τον Ανδρέα Λοβέρδο -που έσυρε τα εξ αμάξης στον Χρήστο Σταϊκούρα στην αρχή της συζήτησης στην Ολομέλεια- να σχολιάζει: «Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν καλύπτει τον υπουργό της».

Πέραν της παρέμβασης Λοβέρδου η οποία μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, ενδιαφέρον έχουν και οι εκ δια μέτρου αντίθετες πολιτικές προσεγγίσεις που συνοδεύουν τη διατήρηση της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών από την πλευρά της συμπολίτευσης και από αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε επίσης: Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά Σταϊκούρα για τον πτωχευτικό κώδικα (Video)

Σύμφωνα με πηγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η μη μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης επ΄ουδενί δεν σημαίνει «άδειασμα» του Χρ. Σταϊκούρα. Συγκεκριμένα, πηγές της ΝΔ τονίζουν ότι δεν χρειαζόταν το ζήτημα να «σηκωθεί» περαιτέρω τη στιγμή που υπάρχουν πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα. «Η κυβέρνηση είναι ισχυρή και η αντιπολίτευση σχετικώς αδύναμη. Οπότε, δεν χρειάζεται να σηκωθεί περισσότερη σκόνη» κρίνουν και συμπεραίνουν πως η στήριξη του εκάστοτε υπουργού δεν είναι συνυφασμένη με την αναβάθμιση της διαδικασίας σε ψήφο εμπιστοσύνης. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι θα καταγραφεί «πολύ μεγάλη στήριξη» στον κ. Σταϊκούρα, με τον πρωθυπουργό να δίνει το «παρών» στην σημερινή ομιλία του υπουργού. «Οπότε, de facto πρόκειται για μία ψήφο εμπιστοσύνης» συμπεραίνουν.

Επ΄ αυτού, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δηλώνει στο documentonews.gr: «Η πεποίθησή μου είναι ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι ένα δικαίωμα της μειοψηφίας που δεν μπορεί να καπελώνεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος, παρέχεται πλήρης κοινοβουλευτική κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών στο μέτρο που σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο θα βρεθεί στα έδρανα της Βουλής για να στηρίξει την οικονομική πολιτική και την εν γένει πολιτική της κυβέρνησης».

«Αφήνουν ακάλυπτο τον Σταϊκούρα»

Στον αντίποδα, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται τη διατήρηση της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών ως απόδειξη ότι η κυβέρνηση «αφήνει ακάλυπτο τον Χρ. Σταϊκούρα». Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπενθυμίζουν πως τον Μάιο του 2019, όταν η ΝΔ είχε καταθέσει αντίστοιχη πρόταση κατά του Παύλου Πολάκη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την είχε μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά ως προς την στήριξη του τότε αν. υπουργού Υγείας. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές το προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα, εικάζοντας πως η μη μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας σχετίζεται με τα σενάρια περί απομάκρυνσης του Χρ. Σταϊκούρα από το υπουργείο Οικονομικών στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Πού το πάει ο Λοβέρδος;

Στην εκκίνηση της συζήτησης του νέου πτωχευτικού κώδικα στην Ολομέλεια, ο Αν. Λοβέρδος επιτέθηκε σφόδρα στον υπουργό Οικονομικών, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε ΚΙΝΑΛ και ΝΔ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Έφτασε δε στο σημείο να ταυτίσει τη ΝΔ με «τους αγανακτισμένους και τους ψεκασμένους του αντιμνημονιακού μετώπου», συνιστώντας στον Χρ. Σταϊκούρα να είναι πριο προσεκτικός όταν απευθύνεται «στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΙΝΑΛ».

Πάρα ταύτα, όταν ανακοινώθηκε από τον Γ. Γεραπετρίτη η διατήρηση της πρότασης δυσπιστίας και το πότε θα αρχίσει η σχετική συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ πήρε το λόγο, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση δεν καλύπτει τον υπουργό Οικονομικών.

Χαρακτηριστικά είναι όσα διημείφθησαν στην Ολομέλεια μεταξύ του Κωνσταντίνου Τασούλα, του Αν. Λοβέρδου και του Γ. Γεραπετρίτη, με τον υπουργό Επικρατείας να σηκώνει τους τόνους και να ζητά από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ να ανακαλέσει. Ο διάλογος ήταν ο εξής:

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Επί της προτάσεως κάτι θέλω να ρωτήσω. Υπάρχει λόγος να ερωτηθεί η κυβέρνηση, που έχει πολιτικά πολύ μεγάλη σημασία, εάν η μομφή παραμένει στο πρόσωπο του Υπουργού των Οικονομικών ή εάν η Κυβέρνηση τη γενικεύει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Η μομφή, όπως ήταν φανερό, δεν στρέφεται από την Κυβέρνηση εναντίον συλλήβδην της Κυβερνήσεως. Η μομφή παραμένει όπως κατετέθη.

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άρα, η Κυβέρνηση αφήνει τη μομφή εναντίον του Υπουργού της. Δεν καλύπτει τον Υπουργό της.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η μομφή παραμένει όπως κατετέθη. Η Κυβέρνηση δεν έκανε Πρόταση Μομφής.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν καλύπτει τον Υπουργό της, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό θα φανεί στην τριήμερη συζήτηση. Προς Θεού! Ελάτε, κύριε Γεραπετρίτη, έχετε τον λόγο. Κύριε Υπουργέ, φαίνεται υπάρχουν απορίες, λύστε τις.

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ο κ. Λοβέρδος είναι γνώστης των συνταγματικών θεσμών, ίσως περισσότερο από τον καθένα σε αυτό το Κοινοβούλιο. Παρακαλώ να ανακαλέσει.

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί;

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι το Σύνταγμα στο άρθρο 84 δίδει τη δυνατότητα της πρότασης μομφής και κατά μεμονωμένου Υπουργού. Αυτήν, λοιπόν, τη δυνατότητα αξιοποίησε η Αξιωματική Αντιπολίτευση και κατέθεσε. Οι λοιπές ερμηνείες δεν ανάγονται στη διαδικασία, κύριε ΚΑΘΗΓΗΤΑ, και για τον λόγο αυτό να την κρατήσετε για την Παράταξή σας.

Με βάση τα παραπάνω, κάποιοι κρίνουν ότι η παρέμβαση του Αν. Λοβέρδου τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά αποχωρούσε από την αίθουσα αντιλαμβανόμενη ότι δεν θα ανέβει στο βήμα προκειμένου να τοποθετηθεί αποτελεί απόδειξη των πολιτικών επιδιώξεων του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αντιλαμβάνεται και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το «κενό εξουσίας» που υπάρχει. Άλλοι κάνουν λόγο για «ξεκάρφωμα» με φόντο τον στενό εναγκαλισμό ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, καθώς οι δικαστικές περιπέτειες του Αν. Λοβέρδου για το σκάνδαλο Novartis δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter