Γιατί δεν μπορεί να κλείσει την Βουλή ο «εργατικός» Μητσοτάκης

Γιατί δεν μπορεί να κλείσει την Βουλή ο «εργατικός» Μητσοτάκης

Η σπουδή του νέου πρωθυπουργού για την άμεση προσαρμογή στα κυβερνητικά δεδομένα μέσω της εργατικότητας είναι ένα θετικό προμήνυμα διαχείρισης, αρκεί βέβαια να ευθυγραμμίζεται με την πραγματικότητα και να μην αποτελεί μιντιακή πλαισίωσή της.

«Η Βουλή δεν θα κλείσει, έχουμε κανονικό νομοθετικό έργο» είχε δηλώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης σε αυτήν την αλήστου μνήμης συνέντευξη με τον -παραλίγο υποψήφιο με τη ΝΔ- Γιώργο Αυτιά στον ΣΚΑΪ. Το ίδιο είχε επαναλάβει και σε άλλες συνεντεύξεις του, προσπαθώντας να λοανσάρει το προφίλ του πρωθυπουργού που απαρνείται τις διακοπές για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της χώρας. Τι ισχύει όμως; Είναι τόσο εργατικός ο νέος πρωθυπουργός ή υπάρχει ρητή συνταγματική πρόβλεψη επ’ αυτού;

Σύμφωνα με το άρθρο 64 παρ. 2 του Συντάγματος που ορίζει θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, η διάρκεια της τακτικής συνόδου δεν μπορεί να είναι συντομότερη από πέντε μήνες. Οπότε, η νέα κοινοβουλευτική περίοδος που θα εκκινήσει στις 17 Ιουλίου σημαίνει αυτομάτως την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου, η οποία θα πρέπει να κλείσει υποχρεωτικά πέντε μήνες αδιάκοπης κοινοβουλευτικής εργασίας.

Τουτέστιν, και να ήθελε ο Κυρ. Μητσοτάκης να ενεργοποιήσει τα θερινά τμήματα, θέτοντας το Κοινοβούλιο σε καθεστώς «θερινής ραστώνης» μετά τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες, δεν θα μπορούσε. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter