Δείτε τους κινδύνους

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να «πνίγουμε» το φτάρνισμα

Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να «πνίξουμε» το φτάρνισμα, ειδικά αν βρισκόμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους, αν δεν μπορούμε απλώς να βάλουμε το χέρι μπροστά στο στόμα μας.

Κι όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η συνήθεια δεν είναι καθόλου ακίνδυνη.

Το φτάρνισμα είναι μια προσπάθεια του οργανισμού μας να «αδειάσει» τη ρινική κοιλότητα απ΄ό,τι την ενοχλεί και το «κόψιμό» του κατ΄αρχήν αυξάνει την πίεση έως και μέχρι 24 φορές από την αύξηση που προκαλεί το ίδιο το φτάρνισμα.

Η αύξηση της πίεσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο αυτί, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και σε ρήξη τυμπάνου, ενώ δεν αποκλείεται να προκληθεί και ρήξη αγγείου.

Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αν συνυπάρχει κάποιο ανεύρυσμα, το οποίο, με την απότομη αύξηση της πίεσης, μπορεί να «σκάσει» και να αποβεί μοιραίο.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι πρέπει να φταρνιζόμαστε κανονικά όταν μας έρχεται η ανάγκη και απλώς να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με ένα χαρτομάντιλο, αφήνοντας τον οργανισμό να «εκτονωθεί».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.