«Έτοιμη να πολεμήσει για πάντα η Ρωσία», επισημαίνει το Politico σε εκτενή ανάλυση που θεωρεί ως ουτοπία το να επέλθει ειρήνη στην Ουκρανία.
«Ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας από το 2012 έως το 2020 ήταν επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης. Επικαλέστηκε τον πόλεμο του 1700-1721 ως προειδοποίηση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πολεμήσει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί για να κερδίσει – ή να εξαναγκάσει σε παράδοση», σημειώνει το Politico.
«Ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος με τη Σουηδία διήρκεσε 21 χρόνια. Αλλά λίγα μόλις χρόνια μετά την έναρξή του, ο Πέτρος προσέφερε ειρήνη στους Σουηδούς… Τι απάντησαν οι Σουηδοί; ‘Όχι, θα πολεμήσουμε μέχρι τον τελευταίο μας», ειρωνεύτηκε ο Μεντίνσκι σε τηλεοπτική συνέντευξη.
«Εκείνη η σύγκρουση μεταξύ της τσαρικής Ρωσίας και της Σουηδίας έγινε για την κυριαρχία στην περιοχή της Βαλτικής και κατέληξε σε ήττα των Σουηδών. Ο Πούτιν φαντάζεται τον εαυτό του ως μια νέα εκδοχή του Πέτρου του Μέγα- έχει ακόμη και ένα χάλκινο άγαλμα του τσάρου του 18ου αιώνα στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου.
Και ο Πούτιν πιθανότατα πιστεύει ότι δεν είναι μόνο οι παρατεταμένες μάχες που θα τον πόλεμο, αλλά θα βοηθηθεί από τις ατέρμονες συνομιλίες που φθείρουν την επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επεξεργαστεί μια ειρηνευτική συμφωνία. Η δίωρη τηλεφωνική συνομιλία τους τη Δευτέρα δεν μετατόπισε τη συζήτηση προς την ειρήνη.
Οι αναρτήσεις του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγονταν κατά καιρούς αισιόδοξες ότι θα μπορούσε να μεσολαβήσει για μια συμφωνία -που πιθανώς θα ευνοούσε τη Ρωσία- αλλά υπήρξε μια υπόνοια αλλαγής μετά την τελευταία ανταλλαγή απόψεων με τον Ρώσο ομόλογό του.
Αντί να εξοργιστεί με τον πεισματάρη Πούτιν -κάτι που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήλπιζε ότι θα συμβεί- ο Τραμπ φαίνεται έτοιμος να παραιτηθεί και μάλιστα πήρε πίσω τον επίμονο κομπασμό του ότι μπορεί να φέρει τον πόλεμο σε λύση», αναφέρει το Politico.
«Ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ αποδέχθηκε την απόφαση του Πούτιν να μην εμφανιστεί στην Τουρκία και παραδέχθηκε ότι δεν θα υπάρξει τέλος στον πόλεμο μέχρι οι δύο άνδρες να «βρεθούν μαζί» και να το λύσουν από κοντά, τη Δευτέρα πρότεινε ότι, στην πραγματικότητα, μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μόνο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας «επειδή γνωρίζουν λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα γνώριζε», έγραψε ο Τραμπ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ πρότεινε ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει το όλο εγχείρημα της μεσολάβησης για μια ειρηνευτική συμφωνία, παραπονούμενος ότι «πρόκειται για μια ευρωπαϊκή κατάσταση. Και θα έπρεπε να παραμείνει έτσι. Αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση μας έπεισε ακράδαντα ότι έπρεπε να εμπλακούμε».
Είπε ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος, «θα κάνω πίσω», μια δυσοίωνη, πλέον επίμονη απειλή.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς έκανε δηλώσεις σε παρόμοιο τόνο, λέγοντας: «Θα προσπαθήσουμε να το τερματίσουμε, αλλά αν δεν μπορούμε να το τερματίσουμε, τελικά θα πούμε: ‘Ξέρετε κάτι; Άξιζε μια προσπάθεια, αλλά δεν το κάνουμε πια».
Τι πρέπει να περιμένει κάποιος από τη Ρωσία
Σε άλλο σημείο της ανάλυσης, το Politico τονίζει ότι: «Ο Πούτιν και οι βοηθοί του έχουν καταλάβει τον Τραμπ- καταλαβαίνουν τις μεγαλοστομίες του αλλά και το γεγονός ότι χάνει την προσοχή του όταν οι συζητήσεις τραβάνε σε μήκος, όπως ακριβώς έκανε στην πρώτη του θητεία συνομιλώντας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, η Ρωσία μιλά για μια πιθανή συμφωνία στον Τραμπ, προτού «συνεχίσει να παίζει με το χρόνο» με «χειροκροτήματα».
Αλλά γιατί να περιμένει κανείς ότι ο Πούτιν θα εξέταζε σοβαρά τον τερματισμό του πολέμου;
Το Κρεμλίνο πάντοτε κωλυσιεργεί- μια τακτική που έχει χρησιμοποιήσει ξανά και ξανά όταν συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις που ελάχιστα ενδιαφέρεται να ολοκληρωθούν παρά μόνο με τους δικούς του πλήρεις όρους.
Και η κορυφαία προτεραιότητα της Μόσχας: Δεν θέλει κατάπαυση του πυρός πριν πάρει παραχωρήσεις που θα σήμαιναν το τέλος της δημοκρατικής και ανεξάρτητης Ουκρανίας. Οι κόκκινες γραμμές της Μόσχας δεν έχουν μετατοπιστεί ούτε κατά ένα εκατοστό από την έναρξη του πολέμου.
Ο Ρώσος ηγέτης και οι κορυφαίοι βοηθοί του τις έχουν περιγράψει με έμφαση εδώ και μήνες – προϋποθέσεις που στην πραγματικότητα θα έκαναν τα έθνη της Ουκρανίας κομμάτια. Θέλουν εγγυήσεις ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, ότι θα παραμείνει γεωπολιτικά ουδέτερο και ανίκανο να διαχειριστεί τη μοίρα του, και με αυστηρούς περιορισμούς στα όπλα.
Η Μόσχα θέλει επίσης η Κριμαία και οι τέσσερις ανατολικές περιοχές που διεκδικεί να αναγνωριστούν διεθνώς ως μέρος της Ρωσίας.
Και μέχρι τότε -όπως καυχήθηκε ο Μεντίνσκι- η Ρωσία θα συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο, βοηθούμενη από μια κυβέρνηση Τραμπ που δεν είναι διατεθειμένη να ασκήσει πίεση στον Πούτιν και είναι απίθανο να συνεχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία.
Εξάλλου, τόσο ο Τραμπ όσο και ο Βανς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό χάος και ότι η Αμερική δεν έπρεπε ποτέ να είχε εμπλακεί».
Η κατάσταση με τον Ζελένσκι
«Ακόμα και αν ο Ζελένσκι είχε τη διάθεση, και δεν την έχει, να υποκύψει στις απαιτήσεις του Πούτιν, είναι απίθανο να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου του ή να κερδίσει ένα δημοψήφισμα. Πολλοί στον ουκρανικό στρατό θα αηδίαζαν, θα εξοργίζονταν και θα αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο έγιναν όλες αυτές οι θυσίες. Η χώρα θα βυθιζόταν σε πολιτικές διαμάχες.
Και γιατί λοιπόν ο Πούτιν να μπει στον κόπο να διαπραγματευτεί σοβαρά, όταν το μόνο που έχει να φοβηθεί είναι η αμερικανική εγκατάλειψη της Ουκρανίας, αν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία;
Αυτή είναι μια άψογη λογική, όπως αναγνώρισε η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ, διαμορφώνοντας την απόφασή της να παραιτηθεί τον περασμένο μήνα «επειδή η πολιτική από την αρχή της κυβέρνησης ήταν να ασκηθεί πίεση στο θύμα, την Ουκρανία, αντί στον επιτιθέμενο, τη Ρωσία», κλείνει την ανάλυσή του το Politico.
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ: Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε ο Τραμπ