Γιατί είναι απαραίτητη η αποφόρτιση μετά την γυμναστική;

Γιατί είναι απαραίτητη η αποφόρτιση μετά την γυμναστική;

Αποφόρτιση. Ένα από τα σημαντικότερα στάδια της άσκησης ξεκινά τη στιγμή που τελειώνετε το πρόγραμμα σας.

Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν την αξία που έχει η προθέρμανση πριν αρχίσετε να εκτελείτε τις ασκήσεις σας, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί ειδικοί που θεωρούν την αποφόρτιση εξίσου σπουδαίο κομμάτι για κάποιον που γυμνάζεται.

Η χαλάρωση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι απαραίτητη ώστε το σώμα να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν αρχίσετε την γυμναστική.

Καρδιά και αναπνοή

Αν και δεν έχει αποδειχθεί πως όταν το σώμα σας «κρυώσει», μειώνεται η μυϊκή δυσκαμψία και ο πόνος, η αποφόρτιση ενδέχεται να μειώσει το αίσθημα ζάλης και επιτρέπει στην λειτουργία της αναπνοής και της καρδιάς να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Παρακάμπτοντας το στάδιο της αποφόρτισης δεν σημαίνει πως μπορεί να δημιουργηθεί κάποια βλάβη στο σώμα σας, ωστόσο επιμηκύνεται το χρονικό διάστημα που αυτό επιστρέφει στο στάδιο χαμηλής έντασης που βρισκόταν όταν ξεκινήσατε το πρόγραμμα γυμναστικής.

Αίσθημα ζάλης και λιποθυμία

Υπάρχουν επίσης κάποιες παρενέργειες που συνδέονται με την παράλειψη της αποφόρτισης, αν και δεν είναι ιδιαιτέρως απειλητικές. Συγκεκριμένα το αίμα μπορεί να συγκεντρωθεί στα κάτω άκρα και αυτό συνεπάγεται αίσθημα ζάλης ή ακόμη και λιποθυμία.

Επίσης δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο του πόνου στους μύες που μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και 48 ώρες μετά την άσκηση. Οι παρενέργειες εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα και μπορούν να ανακουφιστούν με την προθέρμανση και την αποφόρτιση.

Βρείτε χρόνο για αποφόρτιση

Αφιερώστε 10 λεπτά αφού ολοκληρώσετε το πρόγραμμά σας ώστε να αποφορτίσετε το σώμα σας. Στο στάδιο αυτό συνεχίστε τις ασκήσεις αλλά σε ρυθμούς πολύ πιο χαλαρούς. Τεντώστε τους μύες και δώστε στο σώμα τον απαιτούμενο χρόνο για να χαλαρώσει.

Μπορεί σε πολλούς από εσάς να φαντάζει σαν ταλαιπωρία έπειτα από ένα επίπονο πρόγραμμα να πρέπει να αφιερώσετε χρόνο ώστε το σώμα σας να αποφορτιστεί, ωστόσο βρείτε λίγο χρόνο και θα δείτε πως τα οφέλη ξεπερνούν τα αρνητικά.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter