Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα ανακάμψει – Γράφουν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη

Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα ανακάμψει – Γράφουν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη

Το Documento ζήτησε από υπουργούς, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικούς βουλευτές αφενός να σχολιάσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών την περασμένη Κυριακή, εντοπίζοντας ταυτόχρονα και –κατά τη γνώμη τους– τα αίτια της μεγάλης ήττας, αφετέρου, ενόψει και των εθνικών εκλογών, να εξηγήσουν πώς θα πορευτεί το κυβερνών κόμμα μέχρι τότε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα στελέχη προσδιορίζουν ως αίτιο της ήττας την καθημερινότητα των πολιτών, η οποία παρά τα όποια κυβερνητικά μέτρα παρέμεινε δύσκολη. Επίσης, τη λεγόμενη τιμωρητική ψήφο κυρίως της μεσαίας τάξης στην ευρωκάλπη αλλά και τον ρόλο των μίντια που όπως λένε αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν εχθρικά την παρούσα κυβέρνηση.

Αυτό που ζητάνε μέχρι τις εθνικές εκλογές είναι να δοθεί πάση θυσία η αίσθηση προοπτικής στα μεσαία στρώματα που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της κρίσης και να εξηγηθούν επαρκώς οι διαφορές στα προγραμματικά σχέδια των δύο ριζικά αντίθετων πολιτικών που ήδη έχουν αποκαλυφθεί, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αποκαλύπτοντας φυσικά το νεοφιλελεύθερο προσωπείο της τελευταίας. Ορισμένοι στέκονται στην ανασυγκρότηση του κόμματος και την αμφίπλευρη διεύρυνση της Προοδευτικής Συμμαχίας, σε αυτό δηλαδή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητούσε επιτακτικά, την αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με τα στρώματα που τον στήριξαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αύξηση μισθών, μείωση φορολογίας και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους

Της Εφης Αχτσιόγλου

Υπουργού Εργασίας

Στις επερχόμενες εθνικές εκλογές αντιπαρατίθενται δύο ανταγωνιστικά προγράμματα για το μέλλον του τόπου, για τη νέα και αισιόδοξη περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας μετά το τέλος των μνημονίων. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουμε στους πολίτες σαφές πρόγραμμα: αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας με αύξηση μισθών, στήριξη των νέων, στοχευμένη μείωση της φορολογίας για τα μεσαία στρώματα και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Από την άλλη, η ΝΔ δεν μπορεί πραγματικά να υποστηρίξει μια καλύτερη νέα εποχή για το σύνολο των πολιτών αυτού του τόπου. Το πρόγραμμά της κρύβει επιμελώς τις πιο σοβαρές και ουσιαστικές πληροφορίες. Θα αναφέρω ενδεικτικά δύο: η ΝΔ μιλά αορίστως για μείωση φορολογίας χωρίς να περιγράφει και να ποσοτικοποιεί συγκεκριμένα μέτρα αλλά και ποιους θα αφορούν, ενώ κάνει λόγο για μείωση δαπανών του κράτους. Οι δαπάνες του κράτους όμως είναι συγκεκριμένες: μισθοί, συντάξεις και πέντε μεγάλα κοινωνικά επιδόματα (ΚΕΑ, αναπηρικά επιδόματα, οικογενειακό επίδομα, επίδομα ενοικίου, επίδομα ανεργίας). Οταν προαναγγέλλει περικοπές δαπανών η ΝΔ, γιατί δεν λέει στους πολίτες ακριβώς τι από τα παραπάνω προτίθεται να μειώσει;

Πέρα όμως από την εκφώνηση των προγραμμάτων, για τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση εξίσου σημαντική είναι η αξιοπιστία τους ως προς την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ τα πεπραγμένα μας (αύξηση κατώτατου μισθού, κατάργηση υποκατώτατου, μείωση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, δημιουργία 380.000 νέων θέσεων εργασίας κ.λπ.) προφανώς δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας, συνιστούν όμως εχέγγυα αξιοπιστίας για την υλοποίηση του προγράμματός μας. Εχέγγυα τα οποία η ΝΔ, με το παρελθόν που τη χαρακτηρίζει, οπωσδήποτε δεν διαθέτει.

Να ανακτήσουμε τους δεσμούς με την κοινωνία

Του Αλέξη Χαρίτση

Υπουργού Εσωτερικών

Στις 26 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε την πρώτη μεγάλη εκλογική ήττα από το 2009. Αναπόφευκτα αυτό φέρνει απογοήτευση και προβληματισμό. Μπροστά μας ωστόσο έχουμε μια ακόμη πιο κρίσιμη μάχη, αυτή των εθνικών εκλογών, η οποία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο για αναδίπλωση και εσωστρέφεια. Οφείλουμε να ανασυγκροτήσουμε άμεσα τις δυνάμεις μας και να βγούμε στην κοινωνία μιλώντας πολιτικά και προγραμματικά. Να μιλήσουμε με παρρησία στους πολίτες για τα λάθη και τις παραλείψεις μας, αλλά και για όλα όσα πέτυχε αυτή η κυβέρνηση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια: την ανάταξη της οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ενίσχυση της υγείας και του κοινωνικού κράτους, τις παρεμβάσεις για τον κόσμο της εργασίας αλλά και τις μεταρρυθμίσεις για τη μεσαία τάξη. Κυρίως όμως να μιλήσουμε για το μέλλον: χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο το έργο μας να παρουσιάσουμε με απλά και κατανοητά λόγια το πρόγραμμά μας για την επόμενη μέρα της χώρας, δίνοντας έμφαση στην προοπτική που μπορούμε να δημιουργήσουμε για τα μεσαία στρώματα που σήκωσαν μεγάλο βάρος της κρίσης και απομακρύνθηκαν από κοντά μας. Δεν υπάρχουν άλλοθι, η δύναμη της Αριστεράς δεν ήταν ποτέ οι επικοινωνιολόγοι και τα μίντια των ολιγαρχών, ήταν και παραμένει η ζωντανή σχέση της με την κοινωνία, η ικανότητά της να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις αγωνίες των ανθρώπων, να ακούει και να λαμβάνει υπόψη την κριτική τους. Αυτούς τους δεσμούς πρέπει να ανακτήσουμε, κάνοντας πράξη την προτροπή του Αντόνιο Γκράμσι σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς: απαισιοδοξία της σκέψης, αισιοδοξία της βούλησης.

Το αποτέλεσμα θα αλλάξει με αυτοκριτική και αναστοχασμό

Του Νίκου Φίλη

Μέλους της ΠΓ, βουλευτή Α΄ Αθηνών, πρώην υπουργού Παιδείας

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αιφνιδίασε και απογοήτευσε. Μπορεί όμως να αλλάξει. Αρκεί να αλλάξουμε και εμείς. Δηλαδή στον προεκλογικό αγώνα να μη μιλήσουμε για το παρελθόν αλλά για το μέλλον, να μην παρασυρθούμε στην πόλωση και την προσωποποίηση του πολιτικού αγώνα, αλλά να επιμείνουμε στις αριστερές ενωτικές αρχές μας και να προβάλουμε το πρόγραμμα ανάπτυξης με δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και οικολογική ισορροπία. Είναι λάθος η λαθολογία, αλλά είναι μεγαλύτερο λάθος να μη βγάλουμε συμπεράσματα από την ψήφο των πολιτών και κυρίως μιας μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων που στο παρελθόν είχαν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, Χρειάζονται λοιπόν αυτοκριτική και αναστοχασμός, προϋποθέσεις για ειλικρινή σχέση με τον πολίτη, γιατί η κυβερνητική θητεία προκάλεσε φθορά και πλήγματα στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Στον έναν μήνα του προεκλογικού αγώνα, με το πλεονέκτημα της ειλικρίνειας και της καθαρότητας του προγράμματος για μια νέα ευημερία και για ενίσχυση των λαϊκών συμφερόντων και της δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει και πάλι θετική έκπληξη. Χωρίς μεσσιανισμούς, αλλά με εμπιστοσύνη στη συλλογικότητα και την ανιδιοτέλεια των απλών ανθρώπων της Αριστεράς. Χωρίς περίεργα παιχνίδια, αλλά με εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και τη διαφάνεια. Οι αντίπαλοι θέλουν να μας κάνουν να τους μοιάσουμε. Αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη νίκη τους. Δεν θα το πετύχουν. Θα τους νικήσουμε!

Δεν είναι λαϊκισμός κάθε προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης

Του Τάσου Πετρόπουλου

Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης

Οταν οι πολίτες ψήφιζαν στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ΝΔ δεν είχε εμφανώς διακηρύξει ότι η αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων οδηγεί στη μιζέρια τους οικονομικά ισχυρούς. Οτι έπρεπε να κοπούν κι άλλο οι συντάξεις. Οτι η ρύθμιση των 120 δόσεων υπονομεύει την εθνική οικονομία. Οτι θα πρέπει να εκχωρηθεί σε ιδιωτικά funds η δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Στις επικείμενες εθνικές εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν κυβέρνηση με βάση τα προγραμματικά σχέδια δύο ριζικά αντίθετων πολιτικών που ήδη έχουν αποκαλυφθεί. Η ΝΔ γονάτισε την οικονομία και την κοινωνία, φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη και χαρακτηρίζει «αντιαναπτυξιακές» τις δαπάνες για τις συντάξεις και «λαϊκισμό» κάθε βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών. Στην κάλπη της 7ης Ιουλίου οι πολίτες θα επιλέξουν κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία. Αρκετός χρόνος για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων μας. Η ΝΔ θυμίζει τον Φιγιόν. Τον υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας που υποσχόταν το 2016 στους συμπολίτες του τις θυσίες στις οποίες θα τους υπέβαλλε. Και μετά εξαφανίστηκε.

Ατόνησε η δυναμική σχέση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία

Του Κώστα Δουζίνα

Bουλευτή Α΄ Πειραιά

Η εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές έχει βαθύτερα αίτια από τις όποιες αστοχίες στην επικοινωνιακή πολιτική ή την καθυστερημένη εφαρμογή των ανακουφιστικών μέτρων για τους πολλούς. Εκεί πρέπει να στραφούμε ώστε να δούμε τι κάνουμε τώρα. Ενα βασικό αίτιο είναι ότι, παρά τις νίκες του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη περιορισμένη γείωση στην κοινωνία των πολιτών και στις κοινωνικούς θεσμούς (τοπική αυτοδιοίκηση, συνδικάτα, επαγγελματικοί και φοιτητικοί σύλλογοι). Το 2015 αυτό συγκαλύφτηκε από την αντιμνημονιακή διαχωριστική γραμμή. Επειτα από τέσσερα χρόνια βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αυτή την έλλειψη και να ηγεμονεύσει σε ιδεολογικό επίπεδο. Η κυβέρνηση κινήθηκε σε εχθρικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε από την τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού. Σε συνδυασμό με την έλλειψη ηγεμονίας, η δημοσιοποίηση των πολιτικών προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων δεν ήταν πετυχημένη. Σταδιακά η αντίφαση μεταξύ αριστερής ιδεολογίας και πολιτικών λιτότητας που η κυβέρνηση συχνά έπρεπε να ακολουθήσει είχε αποτέλεσμα να ατονήσει η δυναμική σχέση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με κινήματα πολιτών και την κοινωνία γενικότερα. Η συγκυρία αυτή συνιστά και ευκαιρία ενηλικίωσης. Το εκλογικό ποσοστό του 24% αποτελεί ένα σταθερό θεμέλιο για την Αριστερά. Στις επόμενες μέρες λοιπόν πρέπει να βγούμε στις δρόμους με ένα καθαρό, θετικό σχέδιο για το αύριο, που να αντιπαρατίθεται στην επιστροφή του πιο ανήθικου και άγριου νεοφιλελευθερισμού. Κάναμε πολλά, θα κάνουμε περισσότερα. Και πρέπει να πάμε πέραν του «it’s the economy, stupid» και να μιλήσουμε για το πολιτικό, ηθικό και πολιτισμικό όραμα της Αριστεράς: ταξικό στις αναδιανεμητικές πολιτικές, δικαιωματικό – κινηματικό στην προστασία και αναγνώριση δικαιωμάτων και ταυτοτήτων, λαϊκό (οι πολλοί), που περιλαμβάνει μέσα του τα άλλα δύο. Στις 7 Ιουλίου πάμε για την ολική ανατροπή.

Αποδεικνύουμε την ποιοτική υπεροχή του πολιτικού μας σχεδίου

Του Αντώνη Μπαλωμενάκη

Bουλευτή Χανίων

Από τους παράγοντες που συγκαθόρισαν το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα ξεχωρίζω δύο: την οικονομική κατάσταση του μέσου Ελληνα και μια σειρά μικρές και μεγαλύτερες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ στον επικοινωνιακό τομέα.

Τα χρόνια λιτότητας αποδείχτηκαν πολλά. Πολλοί περίμεναν περισσότερα απ’ όσα μπορέσαμε να δώσουμε. Οι γενικοί δείκτες μπορεί να πήγαν καλά, οι στόχοι να επιτυγχάνονταν, αλλά δεν άγγιξαν τόσο την καθημερινότητα των πολλών. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπήρξαν άστοχα και όχι πάντα αναπόφευκτα μέτρα που επιβάρυναν δυσανάλογα στρώματα τα οποία ήταν ήδη κουρασμένα από την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία. Η παλιά κρατική μηχανή, αδιάφορη έως και εχθρική, όχι σπάνια λειτούργησε υπονομευτικά. Υποτιμήσαμε τη δύναμη της φαιάς προπαγάνδας. Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές δεν είναι λίγος. Νηφάλια, με ευγένεια, με πειθώ αλλά και με πείσμα θα ξεδιπλώσουμε τις πραγματικές αρετές της παράταξής μας: την ειλικρίνεια και την ανιδιοτέλεια. Την καθαρότητα στη διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων. Τον σκληρό αγώνα που δώσαμε για την αποκάλυψη και την τιμωρία των σκανδάλων. Θα αξιοποιήσουμε τους δεσμούς μας με την κοινωνία των πολιτών. Θα απλώσουμε το πρόγραμμά μας για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης, ίσων ευκαιριών. Θα εγγυηθούμε μια πατρίδα δυνατή. Δεν δαιμονοποιούμε κανέναν απολύτως, απλώς αποδεικνύουμε την ποιοτική υπεροχή του πολιτικού μας σχεδίου. Την καλύτερη προοπτική που αυτό το πρόγραμμα είναι σε θέση να δώσει στη χώρα και στον ελληνικό λαό.

Είναι αναγκαίο να πείσουμε για την ειλικρίνεια των προθέσεών μας

Του Γιάννη Μπαλάφα

Bουλευτή Β΄ Αθηνών

Σίγουρα δεν έφταιξαν οι πολίτες. Πολλοί από αυτούς που μας στήριξαν σε τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις το 2015 δεν επανέλαβαν τη στήριξή τους στις 26 Μαΐου. Στα τέσσερα χρόνια που κυβερνήσαμε αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε πολιτικές και αποφάσεις που δεν ήταν δικές μας. Απέναντί μας είχαμε ένα πανίσχυρο μέτωπο συμφερόντων που ελέγχει κρίσιμους τομείς στα ΜΜΕ, στην οικονομία και την κοινωνική εκπροσώπηση. Δυστυχώς εμείς δεν φροντίσαμε να σχηματοποιήσουμε τη λαϊκή στήριξη και να την εκφράσουμε οργανωμένα. Αυτομάτως η εφαρμογή μνημονιακών υποχρεώσεων χρεωνόταν στην κυβέρνηση, χωρίς ελαφρυντικά. Επιμέρους λάθη υπήρξαν και αξιοποιήθηκαν από τους αντιπάλους μας. «Πληρώσαμε» ιδιαίτερα τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων, χωρίς να μας στηρίξουν όσο θέλαμε τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα τα οποία ευνοήθηκαν από την πολιτική μας (άνεργοι, νέοι, χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι κ.λπ.). Αμεσα συζητήσεις με τους πολίτες, με αυτοκριτική, ειλικρίνεια και σεμνότητα. Υπεράσπιση όλων των κατακτήσεων της τετραετίας που η ΝΔ δηλώνει ότι θα επιδιώξει να εξαϋλώσει αν κερδίσει τις εκλογές (ασφαλιστικό, συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, ελαφρύνσεις κ.λπ.). Μεταφορά του ενδιαφέροντός μας στην ανάδειξη νέων αλλά και έμπειρων κορυφαίων στελεχών σε χώρους κοινωνικής εκπροσώπησης (συνδικάτα, αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί σύλλογοι κ.λπ.). Αποκάλυψη του νεοφιλελεύθερου προσωπείου της ΝΔ, αλλά και των ακροδεξιών πρακτικών μέρους των στελεχών της. Ανασυγκρότηση του κόμματος και αμφίπλευρη διεύρυνση της προοδευτικής συμμαχίας. Είναι αναγκαίο να πείσουμε για την ειλικρίνεια των προθέσεών μας για ισότιμη συνεργασία με πρόσωπα και πολιτικούς φορείς, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς αποκλεισμούς.

Δεν επικοινωνήσαμε το έργο μας στους πολίτες

Της Νατάσας Γκαρά

Βουλευτή Εβρου

O ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Από τους κύριους στόχους ήταν η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η πάταξη της διαπλοκής, η έξοδος από τα μνημόνια και το ΔΝΤ και οι θετικές μεταρρυθμίσεις που βάζουν σύγχρονες βάσεις για την ανάπτυξη. Αν και εργαστήκαμε σκληρά και υπηρετήσαμε τους στόχους αυτούς, θεωρώ πως δεν επικοινωνήσαμε το έργο αυτό στους πολίτες. Παράλληλα, δεχτήκαμε σκληρή προπαγάνδα από τα συστημικά ΜΜΕ και ισχυρά κέντρα εξουσίας, με αποτέλεσμα να μη γνωστοποιούνται οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Ωστόσο, απενεργοποιήθηκε εν μέρει και το κόμμα, απέφυγε να δημιουργήσει καθημερινούς δεσμούς και διαύλους γείωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες, ούτε δημιουργήθηκαν πολλές θεματικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών. Θεωρώ πως το έργο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κοινωνία αλλά και για την επόμενη ημέρα της χώρας. Είναι αναγκαίο να γίνει μια οργανωμένη επικοινωνιακή καμπάνια όπου θα γνωστοποιηθούν όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Μια καμπάνια στοχευμένη σε κοινό. Επιβάλλεται να σπάσουμε τη μαύρη προπαγάνδα από όσους θέλουν να ξαναπάρουν την κουτάλα σε βάρος των πολιτών. Επιπλέον, πρέπει να φωτίσουμε πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που έγιναν για την ανάπτυξη, για την εργασία, για το επιχειρείν, για τους νέους επιστήμονες, αλλά και να παρουσιαστεί το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας. Παράλληλα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό και το πρόγραμμα της ΝΔ –καθώς και οι συνέπειες που θα φέρει η ψήφισή της– καθώς περιλαμβάνει απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, φτωχοποίηση, ανεργία, διαπλοκή, δημιουργία χρεών κ.ά. Τέλος, είναι αναγκαία η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές. Να μην αφήσουμε να ορίζουν άλλοι τη ζωή μας.

Χρειάζονταν και μέτρα υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών

Του Χάρη Τζαμακλή

Bουλευτή Πιερίας

Επιχειρώντας κάποιος να αναλύσει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα διαπιστώσει ότι οι αιτίες είναι πολλές και δυσερμήνευτες: απογοήτευση, θυμός, μήνυμα διαμαρτυρίας, τιμωρητική διάθεση για πράξεις και παραλείψεις κ.ά. Δεδομένου, όμως, ότι η οικονομία καθορίζει τη στάση όλων, έχω την άποψη ότι –παρά την ορθή επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει πρωτίστως και επιτυχώς με μέτρα οικονομικής ανακούφισης τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα– θα έπρεπε στο μέτρο του εφικτού να είχαν ληφθεί εγκαίρως και μέτρα ανακούφισης των ελεύθερων επαγγελματιών (έμποροι, επιστήμονες κ.ά.), οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν λόγω της υψηλής φορολόγησης και των υψηλών εισφορών. Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι στις ευρωεκλογές οι πολίτες προσέρχονται χαλαρά και δεν συσπειρώνονται, είναι βέβαιο ότι στις εθνικές εκλογές δεν θα παρατηρηθεί παρόμοιο φαινόμενο. Στις εθνικές εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν προγράμματα, πολιτικές και πρόσωπα για τη διακυβέρνηση της χώρας. Θα κληθούν να επιλέξουν τον πρωθυπουργό της χώρας. Θα κληθούν να αναστοχαστούν για τις αιτίες της κρίσης.

Κατά τη γνώμη μου η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπερέχει έναντι της αντίστοιχης της ΝΔ, ενώ η τετραετής θητεία της κυβέρνησης απέδειξε την έντιμη, συνετή και προς όφελος των πολλών διακυβέρνηση. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ηγέτης παγκόσμιας ακτινοβολίας και αναγνώρισης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter