Γιατί, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε την επιλογή να δώσει και πολιτικό όρκο;

Γιατί, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε την επιλογή να δώσει και πολιτικό όρκο;

Από το πρωί της Πέμπτης, διάφορα sites «μας ενημερώνουν» πως η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα δώσει θρησκευτικό όρκο στις 13 Μαρτίου.

Ήταν τέτοια η δόμηση της είδησης όπου αρκετοί θα μπορούσαν να αντιληφθούν πως η κυρία Σακελλαροπούλου είχε την επιλογή να δώσει και πολιτικό όρκο, αλλά (κατά κάποιο τρόπο) επέλεγε… τον θρησκευτικό.

Η αλήθεια βέβαια δεν είναι αυτή και είναι απλή: Η Νέα Δημοκρατία στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος απέρριψε τις σχετικές αλλαγές και δεν ισχύει στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό που ισχύει για τους πρωθυπουργούς, το να επιλέξουν τον πολιτικό αντί του θρησκευτικού όρκου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Συντάγματος:

‘Αρθρο 33: (Έναρξη θητείας, όρκος, χορηγία)

(…)

2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Bουλής τον ακόλουθο όρκο:

«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Eλληνικού Λαού».

(…)

Παρά το ότι είναι σαφές στο Σύνταγμα, ο ΒΗΜΑτοδότης μάλιστα (εφημερίδα «Το Βήμα») έγραφε μόλις στις 22 Ιανουαρίου του 2020 πως «κυρία Σακελλαροπούλου, όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά της, θα ορκισθεί με θρησκευτικό όρκο και όχι με πολιτικό, όπως πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ νόμιζαν».

Συμπλήρωνε μάλιστα:

«Είναι αλήθεια ότι και οι γαλάζιοι βουλευτές ρωτούσαν πώς θα ορκιστεί η κυρία Σακελλαροπούλου, πλην όμως δεν τολμούσαν να ρωτήσουν τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.»

Απορίας άξιο είναι αν απλά δεν είχαν διαβάσει το Σύνταγμα της Ελλάδας ή απλά… διέδιδαν ψεύτικες προσδοκίες!

Οπότε η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία βεβαίως έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει ή να μην πιστεύει, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσει αυστηρά το Σύνταγμα.

Εξάλλου αυτή ήταν και η δήλωση των συνεργατών της:

«Η Πρόεδρος γνωρίζει άριστα το Σύνταγμα και δεν θα ετίθετο ποτέ ζήτημα να ορκιστεί με όρκο διαφορετικό από τον ρητά προβλεπόμενο θρησκευτικό όρκο».

Υπάρχουν όμως και ορισμένα άλλα site που τράβηξαν το σκοινί ακόμα περισσότερο, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να την «αποδημήσουν».

Ένα συγκεκριμένα αναφέρει το ότι η ίδια είχε δηλώσει στο παρελθόν άθεη:

«… σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν η κ. Σακελλαροπούλου έχει στο παρελθόν δηλώσει άθεη (…)», αναφέρει το «righter.gr» που βρίσκεται στο δεξιό «φάσμα» (το οποίο μεταξύ άλλων είδε θετικά τη κίνηση του σκισίματος της τουρκικής σημαίας από τον Λαγό…)

Το ίδιο site, αναφέρεται (όπως λέει) σε δήλωση καραμανλικού βουλευτή που επισημαίνει:

«Μπορεί κάποιος άθεος να πάρει αυτό τον όρκο; Να κοροϊδεύει δηλαδή τον ελληνικό λαό, ορκιζόμενος στην Αγία και Ομοούσια και Αδιαίρετη Τριάδα, την στιγμή που ίσως τα θεωρεί παραμύθια της χαλιμάς; Και εάν το κάνει δεν θα είναι επίδειξη ασυνέπειάς του; »

Συμπερασματικά: Η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει ή να μην πιστεύει.

Το Σύνταγμα ωστόσο, όπως φρόντισε η Νέα Δημοκρατία, δεν της δίνει το δικαίωμα επιλογής. 

Απλό δεν είναι; 

Διαβάστε επίσης: Χωρίς κανένα θρησκευτικό σύμβολο η ορκωμοσία της Ισπανικής κυβέρνησης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter