Τι λέει το ΥΠΕΞ

Γιατί η Αθήνα ακύρωσε άδεια γερμανικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσαν εμμέσως σήμερα -μιλώντας στο Documento- πληροφορίες για ανάκληση της αδείας του γερμανικού ερευνητικού σκάφους R/V “METEOR” που επιθυμούσε να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες στα διεθνή ύδατα του βορείου Αιγαίου, αλλά εντός του FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ανακάλεσε τη σχετική άδεια εν είδει «αντιποίνων», καθώς οι Γερμανοί ζήτησαν σχετική άδεια και από την Τουρκία, αν και δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.

Παράλληλα -όπως αναφέρεται- οι Τούρκοι προχώρησαν και στην έκδοση νέας παράνομης NAVTEX με την οποία «χορηγούσαν την άδεια» στους Γερμανούς να πραγματοποιήσουν έρευνες σε επτά περιοχές από το βόρειο Αιγαίο και μέχρι τα Κύθηρα και μάλιστα με «ανοικτή» ημερομηνία πέρατος αυτών.

Σήμερα, όταν το γερμανικό ερευνητικό σκάφος, που ανήκει στο Γεωλογικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου του Αμβούργου, πήγε στην περιοχή ερευνών, όπως είχε ξεκινήσει να κάνει από τις 29 Δεκεμβρίου 2017, έσπευσε σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή να τους ενημερώσει ότι η άδεια είχε ανακληθεί και θα έπρεπε να απομακρυνθεί αμέσως από την περιοχή, κάτι το οποίο έγινε αμέσως.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών - με τις οποίες επικοινώνησε το Documento - δεν επιβεβαίωσαν την είδηση, περιορίστηκαν ωστόσο να δηλώσουν με νόημα πως «όλα τα αντίστοιχα σκάφη οφείλουν να ζητούν άδεια από τις αρμόδιες και μόνον ελληνικές αρχές».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.