Γιατί η Google θα καταστρέψει τα αρχεία δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών

Γιατί η Google θα καταστρέψει τα αρχεία δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών

Δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων πρόκειται να καταστρέψει η Google, με σκοπό να διευθετήσει μια αγωγή, βάσει της οποίας η διαδικτυακή δραστηριότητα εκατομμυρίων ανθρώπων – που νόμιζαν ότι περιηγούνταν ιδιωτικά – παρακολουθούταν κρυφά.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι όροι του διακανονισμού κατατέθηκαν τη Δευτέρα 1 Απριλίου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όκλαντ της Καλιφόρνια και απαιτούν έγκριση από περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι των εναγόντων αποτίμησαν τη συμφωνία σε ένα συνολικό ποσό από 5 έως 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ομαδική αγωγή ξεκίνησε το 2020, για εκατομμύρια χρήστες της Google που χρησιμοποιούσαν ιδιωτική περιήγηση από την 1η Ιουνίου 2016.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Google δεν καταβάλλει αποζημίωση, αλλά οι χρήστες ενδέχεται να μηνύσουν την εταιρεία μεμονωμένα για αποζημιώσεις. Οι χρήστες ισχυρίστηκαν ότι τα αναλυτικά στοιχεία, τα cookies και οι εφαρμογές της Google επιτρέπουν στην Alphabet να παρακολουθεί άτομα που ρυθμίζουν το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google σε κατάσταση «ανώνυμη περιήγηση» και άλλα αντίστοιχα προγράμματα περιήγησης σε «ιδιωτική» λειτουργία περιήγησης.

Στην εν λόγω αγωγή, οι χρήστες υποστηρίζουν ότι αυτό το γεγονός μετέτρεψε την Google σε ένα «ανεξάντλητο θησαυροφυλάκιο πληροφοριών» επιτρέποντάς της να γνωρίζει τις φιλικές σχέσεις των χρηστών, τις συνήθειες αγορών ακόμη και τα χόμπι τους.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, ο τεχνολογικός κολοσσός θα ενημερώσει σχετικά με το τι συλλέγει στην «ιδιωτική» περιήγηση, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει. Θα επιτρέψει επίσης στους χρήστες ανώνυμης περιήγησης να αποκλείουν cookies τρίτων μερών για πέντε χρόνια.

Τι απαντά η Google

Εκπρόσωπος της Google, δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν στην ευχάριστη θέση να διευθετήσει την αγωγή, την οποία πάντα θεωρούσε αβάσιμη. «Ποτέ δεν συσχετίζουμε δεδομένα με χρήστες όταν χρησιμοποιούν την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης», σημείωσε ο ίδιος.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαγράψουμε παλιά τεχνικά δεδομένα που δεν σχετίστηκαν ποτέ με κάποιο άτομο και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για οποιαδήποτε μορφή εξατομίκευσης».

Διαβάστε επίσης: Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τον πρώτο κανονισμό ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)

Google: Επένδυση 25 εκατ. ευρώ για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter