Γιατί η Κινεζική κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να κρατήσουν απόθεμα τροφίμων ενόψει του χειμώνα

Γιατί η Κινεζική κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να κρατήσουν απόθεμα τροφίμων ενόψει του χειμώνα

Η Κινεζική κυβέρνηση με δήλωσή της ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές να εξασφαλίσουν επάρκεια τροφίμων για τον χειμώνα, προκαλώντας παράλληλα μία διάχυτη ανησυχία στους πολίτες της χώρας.

Η δήλωση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο της Κίνας για την εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας, μείωσης των εισαγωγών και μείωση των τιμών των βασικών τροφίμων.

Ωστόσο, έπειτα από την παραπάνω δήλωση κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο διάφορες θεωρίες σχετικά με την αιτία αυτής της δήλωσης. Διάφοροι χρήστες έκαναν λόγο για νέα έξαρση του κορονοϊού, άλλοι για ξέσπασμα κακοκαιρίας ενώ μερικοί μιλούσαν για έναν γύρο έντασης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.

Εντούτοις, η αιτία φαίνεται να βρίσκεται τόσο στις αυξανόμενες τιμές των βασικών τροφίμων όπως το καλαμπόκι και το χοιρινό, όσο και στην ολοένα μεγαλύτερη εξάρτηση της Κίνας από τις εισαγωγές τροφίμων. Μάλιστα, οι τιμές των λαχανικών έχουν ανέβει σε τέτοιο σημείο που σε μερικές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει αυτές του κρέατος. Αυτό διότι καταγράφηκαν βαριές βροχές στα βόρεια της χώρας καταστρέφοντας αρκετές σοδειές.

Με αυτή τη κίνηση λοιπόν η Κινεζική κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Εμπορίου επιχειρεί μέσω της αποθήκευσης να σταθεροποιήσει τις τιμές και να εξασφαλίσει την προμήθεια βασικών τροφίμων για τον χειμώνα και την άνοιξη. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μία προληπτική κίνηση, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των ιθυνόντων.

Το επίδικο της διατροφικής ασφάλειας

Το Πεκίνο η διατροφική ασφάλεια είναι ένα κορυφαίο ζήτημα. Για αυτό τον λόγο έχει ξεκινήσει μία καμπάνια για τον περιορισμό της απόρριψης τροφίμων στα σκουπίδια.

Πρόσφατα μάλιστα η κινεζική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα πλάνο δράσης ενημερώνοντας τους πελάτες εστιατορίων ότι δεν πρέπει να παραγγέλνουν περισσότερα από όσα χρειάζονται ενώ οι ίδιοι ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση να καταγγέλλουν τα εστιατόρια για την απόρριψη φαγητού.

Επίσης, απαγορεύονται οι εταιρείες να διοργανώνουν πολυτελή συμπόσια στα πλαίσια εκπαιδεύσεων και κοινωνικών συμβάντων, ενόσω συστήνεται στις εταιρείες και στους αξιωματούχους η χρήση μπουφέδων αντί των συμποσίων. Ακόμη, τα νοικοκυριά ενθαρρύνονται να κάνουν «πλήρη χρήση» των υλικών όταν μαγειρεύουν. Ενώ έχουν δημοσιευθεί μια σειρά από συμβουλές προς τους αγρότες για τη βελτίωση της παραγωγής, όπως η αντικατάσταση της τροφής των χοίρων και των κοτόπουλων καθώς και ο περιορισμός της βιομηχανίας των βιοκαυσίμων.

Οι κινήσεις αυτές ακολουθούν το σχέδιο του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την μείωση της απόρριψης τροφίμων και την αύξηση της διατροφικής ασφάλειας έως το 2025. Η μείωση της απόρριψης μάλιστα κατέχει περίοπτη θέση στο σχέδιο αφού θεωρείται ότι έτσι θα μειωθούν οι εισαγωγές και η ευαλωτότητα που προκύπτουν από αυτές.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter