Γιατί η αστυνομία δε θα μπει ούτε τον Ιούνιο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Γιατί η αστυνομία δε θα μπει ούτε τον Ιούνιο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Η ΟΠΠΙ δε θα μπει όπως φαίνεται ούτε τον Ιούνιο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, παρά τα δημοσιεύματα και τις διαρροές που προηγήθηκαν. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο την Τετάρτη ερωτώμενος για το πότε θα μπει η ΟΠΠΙ στα ιδρύματα δηλώνοντας ότι «ο Ιούνιος δεν είναι μήνας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος».

Οι αστυνομικοί που εκπαιδεύτηκαν και πήραν φύλλα πορείας την προηγούμενη εβδομάδα από τη Γ.Α.Δ.Α. έχουν αναλάβει υπηρεσία προς το παρόν σε τοπικά αστυνομικά τμήματα. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δε μπορεί να εγκατασταθεί στα ιδρύματα για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν έχει εφαρμοστεί το νομικό αλλά κυρίως το πρακτικό πλαίσιο που τη διέπει. Για τον ίδιο λόγο ο Υπουργός έριξε εμμέσως την ευθύνη στους πρυτάνεις δηλώνοντας ότι «περιμένω οι πρυτάνεις να τηρήσουν τους νόμους για την πανεπιστημιακή αστυνομία».

Πιο συγκεκριμένα, τα ιδρύματα δεν έχουν προμηθευτεί τα τουρνικέ και τις κάμερες, ενώ δεν έχει εκδοθεί ακόμη το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει τη λειτουργία αυτών των αστυνομικών μέσα στο πανεπιστήμιο. Επίσης, το άρθρο 12 του νόμου 4777 αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει εγκατάσταση «Κέντρου Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων». Για να πραγματοποιηθεί αυτό θα πρέπει να εκδοθεί Μελέτης Εκτίμησης Αντικτύπου σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η Μελέτη Εκτίμησης Αντικτύπου διενεργείται από τον Υπεύθυνο Επεξεργασίας και ολοκληρώνεται, όπως αναφέρει ο νόμος, υποχρεωτικά το αργότερο δεκαπέντε ημέρες πριν την έναρξη χρήσης των συστημάτων ασφάλειας.

Παράλληλα, κάθε ίδρυμα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο ασφάλειας και προστασίας και να ορίσει μια Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας (Ε.Α.Π.). Η Ε.Α.Π. συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου και αποτελείται από τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη ως πρόεδρο, τέσσερα μέλη Δ.Ε.Π., τον προϊστάμενο της Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας και τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας.

Επομένως, πανεπιστημιακή αστυνομία χωρίς τα παραπάνω δεν μπορεί να λειτουργήσει, εκτός αν αρχίσουν να περιπολούν εκτός του πλαισίου της «πανεπιστημιακής αστυνομίας», σαν τυπικοί ειδικοί φρουροί. Τα βήματα που πρέπει να κάνει κάθε πρυτανική αρχή είναι πολλά και ενδεχομένως να δρομολογηθούν για το καλοκαίρι. Μέχρι τότε 360 νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί θα λειτουργούν ως μια επιπλέον ομάδα, στην ήδη υπέρμετρη αστυνομική δύναμη που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. σε Αττική και Θεσσαλονίκη, και η οποία ενισχύθηκε και εξοπλίστηκε ιδιαίτερα την περίοδο του κορονοϊού.

Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα στο ΑΠΘ έχουν στρατοπεδεύσει επί 24ωρης βάσης τρεις κλούβες των ΜΑΤ, δυο περιπολικά και αρκετοί άνδρες της ασφάλειας επί της οδού Αγίου Δημητρίου, πίσω από την υπό ανέγερση βιβλιοθήκη. Η διαρκής αστυνομοκρατία στον περιβάλλοντα χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών έχει προκαλέσει και αντιδράσεις από τους φοιτητικούς συλλόγους, αλλά και από μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας που διαμαρτύρεται αφενός γιατί η κατάσταση αυτή δυσκολεύει την ακαδημαϊκή διαδικασία, αλλά και γιατί συχνά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ίδιων των φοιτητών και φοιτητριών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter