Γιατί να επιλέξω επεξεργαστή Intel για την αναβάθμιση του PC μου;

Γιατί να επιλέξω επεξεργαστή Intel για την αναβάθμιση του PC μου;

Είσαι στο στάδιο που φτιάχνεις νέο PC ή σκοπεύεις να το αναβαθμίσεις και ψάχνεις για επεξεργαστή; Η αναζήτησή σου ίσως είναι πιο κοντά στο τέλος από όσο φανταζόσουν, καθώς η γκάμα επεξεργαστών της Intel έχει επιλογές για κάθε ασχολία, ανάγκη και budget.

Με δεκαετίες πείρας στο χώρο, έχει προσαρμόσει τις σειρές της με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει πανίσχυρους επεξεργαστές για τον επαγγελματία που διαχειρίζεται ογκώδη αρχεία και απαιτητικές εφαρμογές, όπως και για τον μέσο χρήστη που θέλει μεν καθημερινά πράγματα όμως χαμηλή κατανάλωση και υψηλές επιδόσεις.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, να προτιμήσεις έναν επεξεργαστή Intel στην επόμενή σου αναβάθμιση; Οι λόγοι είναι πολλοί και παρακάτω θα εξετάσουμε τους κυριότερους.

Ισχυρές επιδόσεις για κάθε ανάγκη

Αρχικά, οι σειρές επεξεργαστών έχουν ως εξής: Core, Pentium και Celeron. Οι Core προσφέρουν τις κορυφαίες επιδόσεις εκ των τριών σειρών, με μοντέλα που μπορούν να καλύψουν οτιδήποτε από καθημερινό browsing έως επαγγελματική επεξεργασία βίντεο δίχως να… ιδρώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.

Επιλέγοντας τον κατάλληλο Intel Core, θα απολαύσεις ταχύτατη απόκριση σε οτιδήποτε κι αν κάνεις. Από το άνοιγμα ενός προγράμματος ή αρχείου έως το πόσο ομαλά λειτουργούν αυτά άπαξ και ανοίξουν, ο Intel Core εγγυάται πως δε θα σε απογοητεύσει. Ένας Intel Core i3 μπορεί να ανταπεξέλθει σε βασικές εργασίες που όλοι εκτελούν καθημερινά, όπως το browsing στο διαδίκτυο και η περιστασιακή χρήση κάποιου προγράμματος, για σύνταξη κειμένου ας πούμε ή μια βιντεοκλήση. Ανεβαίνοντας στα ισχυρότερα μοντέλα -i5, i7 και i9- οι επιδόσεις βλέπουν αντίστοιχο άλμα, όπως και οι δυνατότητες.

Ένας καλύτερος επεξεργαστής, πάντοτε πλαισιωμένος από τα απαραίτητα εξαρτήματα που τον κάνουν να λειτουργεί αρμονικά ως μέρος ενός συνόλου, θα αποδίδει καλύτερα ακόμη και σε φαινομενικά απλά πράγματα. Σε πιο βαριές εφαρμογές, δε, είναι που θα εκτιμηθεί η ταχύτητά του, καθώς όσο και να πιέσεις έναν επεξεργαστή, αν δεν είναι κατασκευασμένος για κάποια πράγματα απλά δεν θα αποδώσει. Όταν όμως συνδυαστεί ο κατάλληλος Intel Core με το υπόλοιπο σύστημά σου, ακόμη και τα πιο απαιτητικά προγράμματα θα του φανούν… παιχνιδάκι. Τα κορυφαία μοντέλα της σειράς Intel Core δυσκολεύονται στο να… δυσκολευτούν είτε πρόκειται για gaming είτε για εργασία.

Οι σειρές Intel Pentium και Intel Celeron είναι κατασκευασμένες για πιο απλά συστήματα, όπου ο χρήστης γνωρίζει πως πιθανότατα δε θα ασχοληθεί με κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα όμως πάλι θέλει ταχύτητα και σταθερότητα στο σύστημά του, δίχως να ανησυχεί για το κόστος ή την κατανάλωση ρεύματος, καθώς είναι λιγότερο ενεργοβόροι.

Υποστήριξη σε software & hardware

Οι επεξεργαστές της Intel είναι φημισμένοι για την ευρεία γκάμα λογισμικού με την οποία έχει άψογη συνεργασία – σε λειτουργικό επίπεδο. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως πολλά από τα δημοφιλέστερα προγράμματα και παιχνίδια είναι φτιαγμένα για επεξεργαστές Intel, που σημαίνει ότι θα αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες του επεξεργαστή δίχως να αφήνει αναξιοποίητη δύναμη αλλά και χωρίς να τον πιέζει πέρα από όσα μπορεί να διαχειριστεί.

Στο κομμάτι του hardware, ο τύπος socket είναι πολύ σημαντικό να έχει υπολογιστεί από την αρχή, καθώς αν ο επεξεργαστής στον οποίο έχεις καταλήξει δεν είναι συμβατός με τη μητρική τότε τα πλάνα αλλάζουν διαρκώς. Ευτυχώς, οι επεξεργαστές Intel είναι συμβατοί με πληθώρα μητρικών πλακετών, που σημαίνει ότι είναι εύκολο είτε να εγκατασταθεί σε ένα υπάρχον σύστημα είτε να συνδυαστεί με μια νέα.

Ένας Intel για τους γραφίστες

Ένα από τα πιο απαιτητικά κομμάτια, ειδικά για έναν επαγγελματία, είναι τα γραφικά. Οι επεξεργαστές που μπορούν με χαρακτηριστική ευκολία να διαχειριστούν γραφικά δεν είναι πολλοί, όμως ευτυχώς, η Intel έχει όχι απλά επιλογές αλλά έχει και αρκετές όσον αφορά τον τομέα αυτό.

Σε ένα workstation, ο επεξεργαστής είναι λίγο-πολύ η «καρδιά» του συστήματος, οπότε πρέπει να γίνει σωστή επιλογή ανάλογα με τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Ξεκινώντας με έναν i5, οι περισσότερες «ελαφριές» εργασίες που αφορούν σε επεξεργασία εικόνας και βίντεο θα ολοκληρώνονται δίχως ιδιαίτερο κόπο. Όσο οι απαιτήσεις αυξάνονται, βέβαια, καλό θα ήταν να γίνει η αντίστοιχη αναβάθμιση σε μοντέλο. Ένας επαγγελματίας που διαρκώς διαχειρίζεται βίντεο, μεγάλου όγκου και με πολλαπλά στρώματα επεξεργασίας που όλα μαζί καταλήγουν σε ένα γιγαντιαίο αρχείο, θα χρειαστεί έναν ακόμη ισχυρότερο επεξεργαστή για να καταφέρει όσα του ζητούνται.

Ο αριθμός πυρήνων που διαθέτει ένας επεξεργαστής είναι πολύ σημαντικό κριτήριο αγοράς, όπως και η απόδοση ανά πυρήνα αλλά και η ταχύτητα χρονισμού – που μετριέται σε Ghz. Όσον αφορά τα γραφικά λοιπόν, ένας οκταπύρηνος επεξεργαστής Intel Core πιθανότατα θα ανταποκριθεί και με το παραπάνω στις ανάγκες σου, πάντα συνδυασμένος με μια αντίστοιχα ικανή κάρτα γραφικών.

Ξέγνοιαστο gaming σε κάθε επίπεδo

Φυσικά, το κομμάτι του gaming δεν είναι αμελητέο. Πολλοί επεξεργαστές Intel διαθέτουν ενσωματωμένη κάρτα γραφικών που είναι αρκετή για βασικές εργασίες και παιχνίδια, όμως ο gamer που θέλει κάτι παραπάνω από τον υπολογιστή του, σίγουρα δεν πρέπει να μείνει εκεί.

Καθώς το gaming είναι από τα πιο απαιτητικά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς σε έναν υπολογιστή, οι επιδόσεις κρίνονται από πολλά χαρακτηριστικά. Το θετικό είναι πως πολλά παιχνίδια είναι φτιαγμένα για να παίζουν καλύτερα σε επεξεργαστές Intel – όπως και κάποιες εφαρμογές, κάτι που αναφέρθηκε λίγο παραπάνω. Επομένως, η κίνηση προς έναν επεξεργαστή Intel για τις gaming ανάγκες κάποιου είναι εύκολη αν αναλογιστεί όχι μόνο την υποστήριξη που θα έχει από την εταιρεία εξ αρχής, αλλά και το γεγονός ότι αντίστοιχη υποστήριξη θα έρχεται και από μεριάς κατασκευαστών παιχνιδιών.

Τα οφέλη του να αποκτήσει κανείς έναν ισχυρό Intel Core για gaming δεν είναι λίγα, καθώς πολλά παιχνίδια στηρίζονται το ίδιο ή και περισσότερο στον επεξεργαστή από την κάρτα γραφικών, ανάλογα το είδος τους και τι θέλουν να επιτύχουν. Για παράδειγμα, ένα παιχνίδι που είναι πανέμορφο αλλά θέλει ταυτόχρονα να εμφανίζει πολλούς ανθρώπους στην σκηνή ταυτόχρονα, θα κάνει τεράστια χρήση του επεξεργαστή όπως και της κάρτας γραφικών. Εκεί είναι που ένας Intel Core, με πολλούς πυρήνες και υψηλή ταχύτητα χρονισμού, θα κληθεί να… δείξει τα δόντια του.

Εφόσον έχεις καταλήξει ως προς τη χρήση που θα κάνεις στον υπολογιστή σου, είναι βέβαιο πως η Intel θα έχει έναν επεξεργαστή για εσένα. Από το πιο απλό, προσιτό και καθημερινό PC που δεν ξεφεύγει από τα βασικά έως το gaming desktop που δεν θα «πειράξεις» για μια πενταετία ή το workstation που θα γίνει το κέντρο παραγωγής σου, υπάρχει ένας Intel για να σε καλύψει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter