Γιατί ο Έλον Μασκ έχει το δικαίωμα να ρωτάει το Twitter για το εάν πρέπει να φορολογηθεί;

Γιατί ο Έλον Μασκ έχει το δικαίωμα να ρωτάει το Twitter για το εάν πρέπει να φορολογηθεί;

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ρώτησε τους ακόλουθους του στο Twitter εάν πρέπει να πουλήσει το 10% των μετοχών της Tesla αξίας 20 δις δολαρίων ώστε και να πληρώσει τους φόρους που του αναλογούν.

Οι χρήστες απάντησαν συντριπτικά υπέρ της πώλησης των μετοχών και φορολόγησης του πλούτου του Μασκ και αναμένεται με ενδιαφέρον εάν ο Αμερικάνος μεγιστάνας θα μείνει πιστός στα λόγια του.

Ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου και η κίνησή του αυτή αποσκοπεί αφενός στην αύξηση της δημοφιλίας του -γεγονός που το πιστοποιούν και τα περίπου 63 εκατομμύρια ακόλουθοι του στο Twitter- αφετέρου στην ομαλή αναπαραγωγή του πλούτου του. Αφού σύμφωνα με αυτή τη σχολή σκέψης το μακροπρόθεσμου συλλογικό συμφέρον της τάξης των δισεκατομμυριούχων πρέπει να φορολογηθεί ώστε να μην υπερφορολογηθεί η μεσαία και εργατική τάξη και μειωθεί αντιστοίχως η καταναλωτική τους ικανότητα. Επίσης αυτοί οι κύκλοι πιστεύουν ότι πρέπει να κρατηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η ικανότητα του κράτους να διατηρεί την κοινωνική συνοχή και το επίπεδο των δημόσιων υποδομών (γέφυρες, σχολεία, δρόμου κλπ) σε καλή κατάσταση.

Εντούτοις, είναι παράδοξο που η φορολόγηση ενός ανθρώπου-κροίσου σαν τον Μασκ τίθεται από τον ίδιο σε άτυπο διαδικτυακό γκάλοπ με κεντρικό ερώτημα την (εθελοντική) φορολόγηση του. Οι απανταχού κυβερνήσεις οφείλουν να υποχρεώνουν σε φορολόγηση το μεγάλο κεφάλαιο ώστε να αρθούν οι ακραίες ανισότητες και η χρόνια έλλειψη δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές. Οι κοινωνίες δεν αντέχουν την συστηματική φοροαποφυγή και την κούρσα προς τα κάτω ενόσω φορτώνουν υπέρογκο χρέος στις επόμενες γενιές. Είναι η στιγμή να αντιμετωπιστεί ο καλπάζων πληθωρισμός μέσω της (υποχρεωτικής) φορολόγησης του πλούτου, δημιουργώντας παράλληλα χώρο για «πράσινες» επενδύσεις, καλύτερες θέσεις εργασίας και ένα βιώσιμο μέλλον για όλες και όλους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter