Γιατί ο ISIS επιτέθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ;

Γιατί ο ISIS επιτέθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ;

Δύο βομβιστές αυτοκτονίας στιγμάτισαν την επιχείρηση εκκένωσης της Δύσης από τη Καμπούλ. Ήταν μία ιδιαίτερα αιματηρή, βάρβαρη και βάναυση επίθεση που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Δυτικούς και Αφγανούς.

Οι επιθέσεις υπήρξαν εκλεπτυσμένες και προσεκτικά σχεδιασμένες. Στόχοι της επίθεσης ήταν τόσο το αεροδρόμιο, όσο και ένα ξενοδοχείο που τις προηγούμενες μέρες φιλοξενούσε Αμερικανούς πολίτες. Κατά τη διάρκεια του συμβάντος καταγράφηκε ανταλλαγή πυροβολισμών, οπότε είναι πολύ πιθανόν να υπήρχαν περισσότεροι από δύο δράστες.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια κατακραυγή για την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ

Η πολύνεκρη επίθεση οργανώθηκε από τον ISIS-Khorasan (Χορασάν). Είναι γνωστό ότι ο ISIS και οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση εδώ και χρόνια και αυτή η επίθεση αποδεικνύει το εν λόγω δεδομένο. Δυτικοί και Ταλιμπάν είχαν λάβει προειδοποιήσεις αρκετές ώρες πριν ότι θα διαδραματιστεί κάποιου είδους επίθεση και είχαν λάβει μέτρα ασφαλείας ενώ απέτρεπαν τον κόσμο να προσέλθει στο αεροδρόμιο. Δυστυχώς δίχως κάποιο αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη επίθεση στοχεύει να υπογραμμίσει τόσο στους Ταλιμπάν, όσο και στις ΗΠΑ ότι ο ISIS είναι παρών. Ενδεχομένως να σηματοδοτεί έναν νέο γύρο αίματος που αυτή τη φορά θα αφορά τους Ταλιμπάν και τις ΗΠΑ. Η επίθεση άλλωστε συμβόλιζε την εξόντωση των «συνεργατών» των δυτικών αλλά και τους ίδιους τους δυτικούς που επιχειρούσαν να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Ενόσω έβαζε στο στόχαστρο και τους Ταλιμπάν, αφού οι τελευταίοι είχαν έρθει σε μία συνεννόηση με τη Δύση ως προς την αποχώρηση. Κατά συνέπεια, η επίθεση θέλησε να υπενθυμίσει ότι κανένας Μουσουλμάνος δεν πρέπει να διαπραγματεύεται με την «άπιστη» Δύση ή με τους «προδότες» Ταλιμπάν, σηματοδοτώντας έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης στο Αφγανιστάν.

Σε κάθε περίπτωση οι πτήσεις και οι εκκενώσεις από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζονται κανονικά και θα ολοκληρωθούν στις 31/8, όπου και λήγει η προθεσμία που έχουν δώσει οι Ταλιμπάν στη Δύση. Θεωρείται βέβαιο, ότι οι πτήσεις θα πυκνώσουν και πλέον θα δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ασφάλεια αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιο νέο χτύπημα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter