Γιατί ο Πάνος Γερμανός εξαγοράζει την Entersoft;

Γιατί ο Πάνος Γερμανός εξαγοράζει την Entersoft;

Τη συμφωνία για την απόκτηση του 53,73% της Entersoft από τους νυν μετόχους της, ανακοίνωσε το Olympia Group, με το τίμημα να αγγίζει τα 129 εκατ. ευρώ, που θα μοιραστούν 14 βασικοί μέτοχοι της εταιρείας.

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση, η συμφωνία επιτεύχθηκε «με την υποστήριξη ενός διεθνούς επενδυτή», ωστόσο δε διευκρινίζεται ούτε το μετοχικό ποσοστό που, τυχόν, θα έχει ο «διεθνής επενδυτής», ούτε το εάν θα έχει κάποια εμπλοκή στη διοίκηση της εταιρείας. Το μόνο που αναφέρει η ανακοίνωση είναι πως και οι 2 επενδυτές (το Olympia Group και ο διεθνής επενδυτής) «διαθέτουν πολυετή εμπειρία και επιτυχημένο ιστορικό επενδύσεων σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας και σε εταιρείες που έχουν ισχυρή διοικητική ομάδα και παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης». 

Εικάζεται ωστόσο ότι ο «διεθνής επενδυτής» είναι η Imker Capital η οποία, με βάση παλαιότερες αναφορές, κατέχει ήδη ποσοστό στην ανταγωνιστική Softone που ελέγχεται από το Olympia Group, ενώ στην ανακοίνωση του Group αναφέρεται ότι «οι 2 επενδυτές κατέχουν ήδη το 4,69% των μετοχών της Entersoft από προηγούμενες εξαγορές». Η Imker Capital έχει έδρα το Λονδίνο, ενώ πληροφορίες θέλουν να συμμετέχει και σε αυτή και το διεθνές Fund CVC, που έχει αναπτύξει ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Με βάση πάντα την ανακοίνωση, το συμφωνηθέν αντάλλαγμα καθορίστηκε στα 8 ευρώ ανά μετοχή για το 53% του μετοχικού κεφαλαίου της Entersoft.

Από την ανακοίνωση του Olympia Group προκύπτει επίσης ότι υπάρχει συμφωνία ώστε η παρούσα διοικητική ομάδα θα συνεχίσει να «τρέχει» την Entersoft.

Το ποσοστό που θα εξαγοράσουν οι 2 επενδυτές καθιστά υποχρεωτική και δημόσια πρόταση για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Entersoft, στην ίδια τιμή των 8 ευρώ ανά μετοχή.

Γιατί εξαγοράζουν την Entersoft;

Στο Olympia Group ανήκει και η εταιρεία πληροφορικής Softone, που είναι ανταγωνιστική της Entersoft. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, κυκλοφόρησαν έντονες φήμες για πρόταση εξαγοράς στην τελευταία, ωστόσο η Entersoft διέψευσε αυτές της πληροφορίες, όμως τα στελέχη της δεν είχαν αρνηθεί ποτέ ότι κατά διαστήματα είχαν δεχτεί «βολιδοσκοπήσεις» από υποψήφιους επενδυτές.

Για το λόγο αυτό, η συμφωνία εξαγοράς της Entersoft θα περάσει από τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς οι 2 εταιρείες δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο, και η εξαγορά της Entersoft θα σημαίνει σημαντική συσσώρευση της δραστηριότητας ενός κλάδου κάτω από ενιαίο έλεγχο.

Για ποιό λόγο όμως το Olympia Group στόχευσε στην εξαγορά της  Entersoft, τη στιγμή που ήδη είχε τον έλεγχο μιας εκ των σημαντικότερων αντιπάλων εταιρειών; Η «εύκολη» απάντηση είναι η απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά, και η ταυτόχρονη μείωση του ανταγωνισμού απέναντι στη Softone, και παράλληλα η ισχυροποίηση έναντι του υπόλοιπου ανταγωνισμού, εγχώριου και διεθνούς. 

Ωστόσο, η απάντηση είναι λίγο πιο «σύνθετη». Η Softone αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επιχειρησιακού λογισμικού που βασίζεται στο cloud, και ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει για το διάστημα που θέλει, χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις. 

Όμως οι συνεχείς αλλαγές της εγχώριας αγοράς και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν εξελίξεις όπως η υποχρεωτική επέκταση της χρήσης των POS σε όλο και περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους και η διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές, η καθιέρωση και η σταδιακή επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ψηφιοποίηση των παραστατικών και των τιμολογίων, η χρήση του myData από τις επιχειρήσεις καθώς και νέες εφαρμογές όπως η ηλεκτρονική ιχνηλάτηση, ανέδειξαν για τη Softone την ανάγκη επέκτασης στη συγκεκριμένη αγορά, στην οποία η Entersoft κατείχε ήδη ηγετική θέση. Και συνήθως η ανάπτυξη σε έναν τομέα όπου ήδη υπάρχει πολύ ισχυρός ανταγωνισμός κοστίζει πολύ σε χρήμα, αλλά και σε χρόνο, χωρίς πάντα τα αποτελέσματα να είναι σίγουρα. 

Οπότε η απόφαση πιθανότατα ήταν να επενδυθεί το πολύ χρήμα (τα 129 εκατ, ευρώ μπορεί να φαίνονται «λίγα» για κλάδους όπως ο τραπεζικός ή ο κλάδος τροφίμων και ποτών, αλλά δεν είναι καθόλου λίγα για τον κλάδο της Πληροφορικής) και να γίνει εκμετάλλευση των συνεργιών των 2 εταιρειών και της «αλληλοσυμπλήρωσής» τους.                               

Συγχώνευση Softone – Entersoft;

Η επόμενη «λογική» ερώτηση θα ήταν εάν θα ακολουθήσει συγχώνευση των 2 εταιρειών. Εφόσον βέβαια, επαναλαμβάνουμε, αυτή περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι ορατό σε πρώτη φάση. Πρώτον διότι η ανακοίνωση του Olympia Group αφήνει να εννοηθεί πως δε θα αλλάξει σε αυτή τη φάση η διοικητική ομάδα της Entersoft (κάτι που λογικά θα συνέβαινε εάν είχαμε συγχώνευση), δεύτερον διότι η συγχώνευση μίας εισηγμένης (Entersoft) με μία μη εισηγμένη (Softone) δεν είναι και τόσο «απλή» υπόθεση, και τρίτον διότι το σχήμα των 2 ξεχωριστών συνεργαζόμενων εταιρειών δείχνει πιο «ευέλικτο» και πιο λειτουργικό. Χωρίς φυσικά να αποκλείει κανένας το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συγχώνευσης.

Η «παράλληλη» ανάπτυξη

Η εξαγορά της Entersoft εντάσσεται και στη γενικότερη φιλοσοφία που έχει ακολουθήσει εδώ και χρόνια το Olympia Group, με την «παράλληλη» ανάπτυξη εταιρειών που έχουν την προοπτική να πρωταγωνιστήσουν στους κλάδους τους. Αυτή τη φιλοσοφία ακολούθησε, για παράδειγμα, στην αλυσίδα Public, η οποία μετά την εξαγορά του δικτύου της Media Markt στην Ελλάδα, την ίδια φιλοσοφία ακολούθησε και στην περίπτωση της Westnet που αποτελεί έναν ισχυρό πάροχο τεχνολογικών λύσεων, με ισχυρό αποτύπωμα σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία, την ίδια φιλοσοφία ακολούθησε και στην περίπτωση της Sunlight, που αποτελεί μια κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία τεχνολογίας και πάροχο καινοτόμων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας.                                                             

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter