Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης

Ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εγκρίθηκε χτες βράδυ στη Βουλή με πραγματικά ευρεία πλειοψηφία. Πρόκειται για το νομοθέτημα με τις διατάξεις απλούστευσης των διαδικασιών άσκησης οικονομικής δραστηριότητας, που μαζί με τη ΝΔ υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το νόμο γιατί ουσιαστικά συμπληρώνει το ν. 4442/2016 της δικής του περιόδου διακυβέρνησης, που είχε δώσει το στίγμα της μεταρρυθμιστικής αντίληψης της αριστεράς για την ενίσχυση και στήριξη της επιχειρηματικότητας. Η μεγάλη αλλαγή που έφερε ο νόμος 4442/2016 ήταν η μετάβαση από την παραδοσιακή «βαριά» και γραφειοκρατική διαδικασία αδειοδότησης εκ των προτέρων σε μια απλή διαδικασία γνωστοποίησης για την έναρξη μιας οικονομικής δραστηριότητας – χωρίς περιττές διατυπώσεις και επικαλύψεις – και σε ένα σύστημα, από εκεί και πέρα, ουσιαστικών ελέγχων εκ των υστέρων στην πραγματική λειτουργία της επιχείρησης, με σκοπό την απλοποίηση και επιτάχυνση της έναρξης της οικονομικής δραστηριότητας.

Για ποιες πρόσθετες δραστηριότητες απλουστεύεται η έναρξη

Με το νέο νόμο που ψηφίστηκε χτες θα ενταχθούν σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης και γρήγορης έναρξης μια σειρά από πρόσθετες οικονομικές δραστηριότητες με χαμηλό κίνδυνο προσβολής του δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα οι σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, οι σχολές επαγγελματικής κατάρτισης μεταφορέων, οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, τα πλυντήρια και λιπαντήρια οχημάτων, οι σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων και οι χώροι στάθμευσης βαρέων οχημάτων.

Παράλληλα θα απλουστευτούν οι διαδικασίες για τις οικονομικές δραστηριότητες που για λόγους δημοσίου συμφέροντος, πρέπει να παίρνουν έγκριση από την αρμόδια αρχή πριν κάνουν έναρξη λειτουργίας. Στο καθεστώς αυτό υπάγονται ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως λούνα παρκ, τσίρκο και παγοδρόμια, για λόγους ασφάλειας, καθώς επίσης και τα Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ, και η μίσθωση των θαλασσίων μέσων αναψυχής.

Αλ Χαρίτσης: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον εκσυγχρονισμό των όρων άσκησης οικονομικής δραστηριότητας

Καθώς λοιπόν ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί συνέχεια του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις επιμέρους ενστάσεις τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερψήφισαν επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενώ ο τομεάρχης Αλέξης Χαρίτσης υπερασπίστηκε τη φιλοσοφία του νόμου, υπερασπιζόμενους ουσιαστικά το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο Αλέξης Χαρίτσης. «Με την ολοκληρωμένη της νομοθετική μεταρρύθμιση, επετεύχθη μετάβαση από τις γραφειοκρατικές, αναποτελεσματικές, τυπικές διαδικασίες αδειοδότησης σε ουσιαστικές, ολοκληρωμένες διαδικασίες ελέγχου». «Επιταχύναμε σημαντικά τη διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης μετατοπίζοντας το βάρος ελέγχου στον χρόνο πραγματικής λειτουργίας της επιχείρησης διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον», παρατήρησε ο Αλ. Χαρίτσης καθώς και ότι «ήδη από τον Ιούνιο του 2018 δρομολογήθηκε η ψηφιοποίηση των αδειοδοτικών και ελεγκτικών διαδικασιών, με την προκήρυξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ). Με καθυστέρηση σχεδόν δύο χρόνων, εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπολειπόμενες οικονομικές δραστηριότητες», κατέληξε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ καθυστερεί το ΟΠΣ-ΑΔΕ και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου στα Οινόφυτα

Από την άλλη μεριά, όμως , ο Αλέξης Χαρίτσης στηλίτευσε την κυβέρνηση επειδή «τρία χρόνια μετά δεν έχει ακόμη ανάδοχο για το Οργανωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων» που θα συνδέεται με το ΓΕΜΗ και το σύστημα TAXIS και θα καταστήσει αποτελεσματικούς τους ελέγχους, καθώς κι επειδή «δεν έχει κάνει τίποτα εδώ και 20 μήνες ούτε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων» με «εμβληματικό παράδειγμα την περιοχή των Οινοφύτων».

Τέλος, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ενάντια και ζήτησε να αποσυρθεί η περιλαμβανόμενη στο νέο νόμο διάταξη για την «κατάργηση της υποχρέωσης διασφάλισης της συναίνεσης του 55% των ιδιοκτητών γης για την ίδρυση επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης στα Οινόφυτα, παρά τις διαμαρτυρίες των φορέων», προειδοποιώντας ότι τορπιλίζει που με τόση προσπάθεια έχτισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η πρόβλεψη για «adhoc δικαιοδοσία στον υπουργό να επιλέγει τα πρόσωπα που συγκροτούν τα όργανα ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων, η οποία καθιερώνει ένα παράλληλο σύστημα ελέγχων, ανοιχτό σε αδιαφανείς συναλλαγές» που μας επιστρέφει «σε πρακτικές του παρελθόντος που πλήγωσαν σημαντικά τη δημόσια διοίκηση και την υγιή οικονομική δραστηριότητα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter