Γιατί ο Τσαβούσογλου είδε τον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα

Γιατί ο Τσαβούσογλου είδε τον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα

Εν αναμονή ανακοίνωσης από το Ελληνικό ΥΠΕΞ για το περιεχόμενο της σημερινής συνάντηση του Έλληνα Πρεσβευτή στην Άγκυρα, Πέτρου Μαυροειδή, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ελληνικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν στο Documentonews.gr ότι η συνάντηση είχε προγραμματιστεί. 

Με την επισήμανση ότι το ραντεβού είχε κλειστεί πριν την αναφορά του Νίκου Κοτζιά στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Παρά ταύτα τα ΜΜΕ στη γείτονα συσχέτιζαν, προφανώς για ευνόητους λόγους, τις δύο ειδήσεις, κάτι που έπραξαν και αρκετές ιστοσελίδες στην ημεδαπή μιλώντας για έκτακτη κλήτευση του Έλληνα Πρεσβευτή στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.. Ωστόσο οι ίδιες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημειώνουν με νόημα ότι η κίνηση του κ. Τσαβούσογλου προφανώς σχετίζεται με το γεγονός της παραίτησης του Έλληνα ομολόγου του θεωρώντας φυσιολογικό ο Τούρκος ΥΠΕΞ να ζητά να ενημερωθεί.

Πολλώ δε μάλλον όταν ο κ. Μαυροειδής, από το 2015 μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 όπου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Πρέσβυς της Ελλάδας στην Τουρκία ήταν Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και συνεπώς πολύ κοντά στον πρώην πλέον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.

Οι ίδιες βέβαια πηγές θεωρούσαν εξαιρετικά πιθανό ο κ. Τσαβούσογλου, στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρέσβη να αναφερθεί και στο θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές αιτιάσεις κάτι που επιβεβαίωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι, ο οποίος σημείωσε ότι ο κ. Τσαβούσογλου υπενθύμισε στον Έλληνα πρέσβη την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το Casus Belli. 

Τι είπε ο Τσαβούσογλου στο πρακτορείο «Ανατολού»

Αφορμή πάντως για την ως άνω φημολογία στάθηκε η συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού του κ. Τσαβούσογλου. Εκεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να αποφασιστεί αν σε αυτές θα συζητηθεί λύση ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας, δύο κρατών ή κάτι άλλο, όπως είπε.

Για την Ελλάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι οι δηλώσεις της για τα 12 μίλια έχουν στόχο την ένταση και τον λαϊκισμό υπενθυμίζοντας ότι την απόφαση της τουρκικής Βουλής περί «Casus Belli», σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο ίοπως έχει δικαίωμα από το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Στο θέμα των 12 μιλίων υπάρχουν και οι αποφάσεις της Βουλής μας στο παρελθόν, επομένως και αυτές ισχύουν. Η Ελλάδα αντί να κάνει αυτού του είδους τις δηλώσεις που να προκαλούν ένταση, πρέπει στο πλαίσιο των διερευνητικών διαβουλεύσεων που άρχισαν πριν από μας, να σκεφτούμε πως θα τα λύσουμε, με διπλωματία με άλλη μέθοδο», ήτανη σχετική αναφορά του κ. Τσαβούσογλου.

Σε ερώτηση για τις έρευνες για φυσικό αέριο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε ότι «η Ε/κ πλευρά αποδέχεται ότι έχει και η Τ/κ κοινότητα δικαιώματα για τα αποθέματα γύρω από το νησί» και διερωτήθηκε «αφού το αποδέχεσαι, τότε πρέπει να θέσεις υπό εγγύηση και τα δικαιώματα του Τ/κ λαού…».

«Αν υπάρχουν αποθέματα και δικαιώματα και των δύο
πλευρών γύρω από το νησί, θα πρέπει να τα διαμοιραστούμε. Αυτή είναι η δική μας
η έγνοια. Φυσικά όσον αφορά τη δική μας ΑΟΖ, εμείς θα συνεχίσουμε τις 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter