Γιατί οι Λόρδοι και οι βουλευτές μετακομίζουν από το Ουέστμινστερ

Γιατί οι Λόρδοι και οι βουλευτές μετακομίζουν από το Ουέστμινστερ

Στο Λονδίνο, το Ανάκτορο του Ουέστμινστερ στο οποίο στεγάζονται τα δύο σώματα του Βρετανικού Κοινοβουλίου είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζεται πλήρη ανακαίνιση.

 Έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων, οι βουλευτές ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα και οι Λόρδοι το βράδυ της Τρίτης την προσωρινή μετακόμιση από τα ιστορικά τους γραφεία κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Σίγουρα το σεβαστό ανάκτορο εντυπωσιάζει με τη νεογοτθικού ρυθμού πρόσοψή του, αλλά πίσω από αυτήν και εντός του κτιρίου η κατάσταση είναι άσχημη: οι τοίχοι πέφτουν, η στέγη έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση, το σύστημα της θέρμανσης είναι μεταπολεμικό και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις χρονολογούνται από το 1840.

Τα παράπονα για την κατάσταση του ανακτόρου είναι πάμπολλα: εισβολές ποντικών, προβλήματα στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, κίνδυνοι πυρκαγιάς. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να καταλήξουν οι κοινοβουλευτικοί σε συμφωνία για την οργάνωση αυτών των τιτάνιων εργασιών.

Η Βουλή των Λόρδων έδωσε την έγκριση της χωρίς η πρόταση να τεθεί προς ψήφιση για “πλήρη μετεγκατάσταση και όσο το δυνατόν συντομότερα” στηρίζοντας έτσι παρόμοια απόφαση των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα.

Η απόφαση για τη μετακόμιση ανοίγει τον δρόμο σε ένα έργο επισκευής και αποκατάστασης προϋπολογισμού αρκετών δισεκατομμυρίων στερλινών, των κτιρίων των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου που βρίσκονται εντός του Ανακτόρου του Ουέστμινστερ. Η ανακαίνιση περιλαμβάνει επίσης τον πύργο του διάσημου ρολογιού Big Ben.

Αν οι εργασίες επισκευής και αποκατάστασης πραγματοποιούνταν σταδιακά, θα ολοκληρώνονταν σε 32 χρόνια και θα στοίχιζαν 5,7 δισεκατομμύρια στερλίνες (6,5 δισεκ. ευρώ) ενώ τώρα το έργο θα στοιχίσει 3,5 δισεκ. στερλίνες και θα ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια, με την προϋπόθεση ότι οι κοινοβουλευτικοί θα μετακομίσουν.

Ο χώρος που θα φιλοξενήσει προσωρινά τους κοινοβουλευτικούς δεν έχει ακόμη γίνει γνωστός, παρά τις διάφορες προτάσεις που υπάρχουν, ανάμεσά τους τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η μεγάλη μετακόμιση από το Ανάκτορο του Ουέστμινστερ, το οποίο από το 1987 περιλαμβάνεται στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Unesco, δεν αναμένεται ωστόσο να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, και πιθανόν να περάσουν αρκετά χρόνια, ίσως όχι πριν από το 2025. Άλλωστε δεν είναι απλό να μετακομίσουν οι περίπου 8.000 εργαζόμενοι στο Ουέστμινστερ και να κλείσει ο εμβληματικός χώρος που προσελκύει κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter