Γιατί οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ βγήκαν στους δρόμους;

Γιατί οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ βγήκαν στους δρόμους;

Την_x000D_
τελευταία φορά που παρέλυσε το Χονγκ Κονγκ λόγω μαζικών διαδηλώσεων ήταν το_x000D_
2014. 

Διήρκεσαν 79 ημέρες και αφορμή ήταν η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, η οποία ενίσχυε το ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στην επιλογή των υποψήφιων εκπροσώπων. Τότε, στην τελευταία διαδήλωση οι δρόμοι γέμισαν με σημειώματα στα οποία γραμμένα ήταν η φράση: «Θα επιστρέψουμε».

Και επέστρεψαν. Πέντε χρόνια μετά, οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ, της πρώην βρετανικής αποικίας η κυριαρχία της οποίας πέρασε το 1997 στους κόκκινους καπιταλιστές της Κίνας, κατέβηκαν στους δρόμους με ορμή, έτοιμοι να τα βάλουν με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες, όμως, ήρθαν προετοιμασμένες: κλομπ, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες είναι τα όπλα που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν καθημερινά κατά των διαδηλωτών.

Στόχος των τελευταίων είναι η ακύρωση του προτεινόμενου νομοσχεδίου έκδοσης βάσει του οποίου όλοι οι υποτιθέμενοι εγκληματίες θα εκδίδονται στην Κίνα από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο παρότι κινεζικό έδαφος -υποτίθεται ότι- βρίσκεται υπό καθεστώς αυτονομίας με το δικό του νομικό και δικαστικό σύστημα, ανεξάρτητο Τύπο και μη ελεγχόμενο διαδίκτυο.

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι η νέα νομοθεσία στοχεύει στην πάταξη του εγκλήματος και δεν έχει πολιτικούς σκοπούς. Ο λαός όμως δεν είναι αφελής. Ο νόμος ρίχνει ένα πέπλο νομιμοποίησης στην «απαγωγή» όπως το θέτουν πολλοί επικριτές, από τις κινεζικές αρχές, ακτιβιστών, πολιτικών διαφωνούντων και άλλων επικριτών του κινεζικού καθεστώτος, οι οποίοι παραδοσιακά βρίσκουν καταφύγιο στο Χονγκ Κονγκ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το σκληρό τους πρόσωπο έδειξαν, άλλωστε, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ, φυλακίζοντας πολλούς ακτιβιστές, στερώντας τα πολιτικά δικαιώματα σε όσους δημόσια τάσσονταν υπέρ του ουσιαστικού εκδημοκρατισμού της περιοχής, ενώ παράλληλα παραδόθηκαν σε μια κατασκευαστική φρενίτιδα χτίζοντας υποδομές που φέρνουν το Χονγκ Κονγκ πιο κοντά με την ηπειρωτική Κίνα.

«Πρόκειται για συσσωρευμένο θυμό ο οποίος πλέον κοχλάζει», είπε στον Guardian η πανεπιστημιακός Βικτόρια Χαγί και εξηγεί: «Όλα αυτά δεν γίνονται για το νόμο. Αλλά για όλα αυτά που έχει κάνει το Πεκίνο για να διαβρώσει την ελευθερία του Χονγκ Κονγκ».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter