Γιατί όταν τρώμε σε μπολ το φαγητό μας φαίνεται πιο νόστιμο;

Γιατί όταν τρώμε σε μπολ το φαγητό μας φαίνεται πιο νόστιμο;

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί, είναι δεδομένο πως ισχύει: όταν τρώμε φαγητά σε μπολ και όχι σε πιάτα μας φαίνονται πιο ελκυστικά.

Άραγε αυτό ισχύει επειδή το μπολ μας δίνει την δυνατότητα να κρατήσουμε σταθερό το φαγητό μας ενώ τρώμε στον καναπέ μας. Άραγε ισχύει επειδή υποσυνείδητα το μπολ μας θυμίζει παγωτό;

Σε μια έρευνα που είχε κάνει η New York Post πολλοί απλοί άνθρωποι που κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα, είπαν αυθόρμητα πως τα φαγητά στο μπολ απλά «έχουν καλύτερη γεύση». Χαρακτηριστική είναι η ατάκα κάποιας κοπέλας, η οποία τόνισε: «Αν φάω το ίδιο φαγητό σε ίσιο πιάτο δεν μου αρέσει το ίδιο».

Είναι ένας ισχυρισμός που φαίνεται παράλογος αλλά έχει την λογική του. Στην πραγματικότητα, έχει να κάνει με μια ποικιλία αισθητηριακών ερεθισμάτων που μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη μας, τη γεύση μας, ακόμα και το πόσο χορτάτοι αισθανόμαστε μετά από ένα γεύμα.

Για την ακρίβεια, όπως ακριβώς το χρώμα που έχει ένα φαγητό ή η υφή του μας επηρεάζουν στο κατά πόσο μας αρέσει, το ίδιο ισχύει και για το σκεύος που είναι σερβιρισμένο.

Το πιάτο παίζει ρόλο στη γεύση!

Ο Τσαρλς Σπενς, ειδικός στην ψυχολογία της γεύσης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τονίζει: «Το πιάτο που χρησιμοποιούμε για να φάμε παίζει ρόλο στο πως αντιλαμβανόμαστε τη γεύση του φαγητού. Αν για παράδειγμα κρατάμε το πιάτο σταθερά, παίρνουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση και η γεύση μας φαίνεται πιο πλούσια και πιο έντονη».

Ο Σπενς έχει οργανώσει πειράματα για να διαπιστώσει αν το μέγεθος του πιάτου επηρεάζει την αντίληψή μας για την ποσότητα του φαγητού και απέδειξε πως η ίδια ποσότητα φαγητού την αντιλαμβανόμαστε ως μεγαλύτερη αν το πιάτο είναι μεγαλύτερο. Επίσης είναι διαφορετικό αν το χρώμα του πιάτου δεν είναι λευκό, αλλά μπλέ!

Φαίνεται πως ενισχύεται όλο και περισσότερο η επιστημονική πεποίθηση πως το αν θα σε ικανοποιήσει ένα γεύμα είναι κάτι που δεν εξαρτάται από το τι και το πόσο θα φας αλλά και από το πως θα το φας.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter