Γιατί πολλοί δρομείς ζαλίζονται μετά από τους αγώνες;

Γιατί πολλοί δρομείς ζαλίζονται μετά από τους αγώνες;

Διαβάστε μια από τις πιο συχνές απορίες ενός δρομέα: Eτρεξα στον πρώτο μου ημιμαραθώνιο την περασμένη εβδομάδα και όλα πήγαν μια χαρά μέχρι που διέσχισα τη γραμμή τερματισμού.

Μόλις σταμάτησα το τρέξιμο, άρχισα να ζαλίζομαι και πίστεψα πως θα λιποθυμήσω. Κάθισα κάτω και έπειτα από 15-20 λεπτά, ένιωσα καλύτερα. Τι μπορεί να προκάλεσε κάτι τέτοιο;  Δεν το έχω βιώσει ποτέ κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Γιατί συμβαίνει

Το αίσθημα ζάλης και η λιποθυμική τάση μετά από άσκηση, δεν είναι κάτι το εντελώς ασυνήθιστο.

Το απότομο σταμάτημα μετά από τρέξιμο μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης η οποία με την σειρά της προκαλεί ζάλη, λιποθυμία ή ναυτία. Για τον λόγο αυτό είναι προτιμότερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να του εξηγήσετε τα συμπτώματα αυτά προκειμένου να σας φύγει η όποια ανησυχία.

Καθώς τρέχετε, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, οι μύες συσπώνται και οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν προκειμένου να έχετε την απαιτούμενη ενέργεια για την άσκηση που επιτελείτε. Εκτός από την παραγωγή κίνησης, οι μυϊκές συσπάσεις χρησιμεύουν επίσης ώστε το αίμα να μεταφερθεί πίσω στην καρδιά,  βοηθώντας με την φλεβική επιστροφή την σωστή ροή του αίματος.

Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την παραγωγή οξυγόνου που απαιτείται την ώρα του τρεξίματος.

Όταν περάσει κάποιος την γραμμή τερματισμού και σταματήσει, η καρδιά χάνει την βοήθεια που της παρέχουν αυτοί οι μύες. Με τα αιμοφόρα αγγεία σε διαστολή και χωρίς την σωστή κυκλοφορία του αίματος, η αρτηριακή πίεση πέφτει.

Πως θα το αποφύγετε

Είναι καλύτερα λοιπόν να συνεχίσετε να κινήστε και μετά την γραμμή τερματισμού. Συνεχίστε περπατώντας αν είναι εφικτό. Μπορείτε επίσης να προκαλέσετε συστολή στους μύες του πάνω μέρους του σώματος, σφίγγοντας τις γροθιές ή ενώνοντας τις παλάμες. Αρχίστε να πίνετε αμέσως νερό ή κάποιο ενεργειακό ποτό μετά τον τερματισμό για την αντικατάσταση των χαμένων υγρών και των ηλεκτρολυτών.

Συμβουλές

Επίσης οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να βοηθήσουν στην επιστροφή του φλεβικού αίματος στην καρδιά, για τον λόγο αυτό δοκιμάστε τις.

Καλό θα είναι να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα μια φάση χαλάρωσης μετά το τρέξιμο. Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε την καρδιά να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, ενώ παράλληλα συμβάλει η ροή του αίματος να διανεμηθεί εκ νέου από μια κατάσταση άσκησης σε μια κατάσταση μη άσκησης.

Μην οδηγήσετε μέχρι να βεβαιωθείτε πως είστε εντάξει. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να έχετε μαζί κάποιον φίλο στον επόμενο αγώνα. Όχι μόνο σας παρέχει στήριξη αλλά είναι και ένα καλό μέτρο ασφαλείας.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter