Γιατί τελικά ο κορονοϊός «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες;

Γιατί τελικά ο κορονοϊός «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες;

Έχει γίνει ευρέως γνωστό ότι ο νέος κορονοϊός κάνει διακρίσεις στην ηλικία, σε ανθρώπους που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από τον νέο ιό και τελικά να πεθάνουν. Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό;

Η τάση αυτή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, όπου σύμφωνα με αναλύσεις διαπιστώθηκε ποσοστό θνησιμότητας 2,8% στους άνδρες σε σύγκριση με 1,7% στις γυναίκες. Έκτοτε, οι διακρίσεις του κορονοϊού στα δύο φύλα έγιναν επίσης ορατές στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ιράν, την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και την Ισπανία. Ακόμα και στην Ελλάδα. 

Στην Ιταλία, περίπου το 71% των θανόντων είναι άνδρες και, στην Ισπανία, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Πέμπτη, υποδηλώνουν διπλάσιο αριθμό ανδρών απ’ ότι γυναικών που έχουν πεθάνει. Γιατί οι άνδρες λοιπόν, είναι τόσο ευάλωτοι; 

«Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι κανένας από μας δεν ξέρει τι προκαλεί τη διαφορά», δήλωσε η καθηγήτρια Sarah Hawkes, διευθυντής του Κέντρου Γονιδίων και Παγκόσμιας Υγείας του UCL.

Αρχικά, το κάπνισμα προτάθηκε ως πιθανή εξήγηση. Στην Κίνα, σχεδόν το 50% των ανδρών, αλλά μόνο το 2% περίπου των γυναικών καπνίζουν. Η υπόθεση αυτή πως η θνησιμότητα των ανδρών μπορεί να σχετίζεται με το κάπνισμα στηρίχθηκε από μία έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα ότι οι καπνιστές αποτελούσαν περίπου το 12% εκείνων με λιγότερα σοβαρά συμπτώματα, αλλά το 26% αυτών κατέληγε.  Το κάπνισμα μπορεί επίσης, να λειτουργήσει ως οδός για να μολυνθεί ένα άτομο αφού οι καπνιστές αγγίζουν περισσότερο τα χείλη τους. 

Διάφοροι παράγοντες συμπεριφοράς που διαφέρουν μεταξύ των φύλων μπορεί επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες είναι πιθανόν να πλύνουν λιγότερες φορές τα χέρια τους από τις γυναίκες, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν σαπούνι, είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη και είναι πιθανότερο να αγνοήσουν τις συμβουλές για τη δημόσια υγεία. 

Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων ότι πιο θεμελιώδεις βιολογικοί παράγοντες είναι οι πραγματικοί λόγοι αν λάβει κανείς υπόψη ότι στην Ιταλία για παράδειγμα, περίπου το 28% των ανδρών και το 19% των γυναικών καπνίζουν, διαφορά πολύ μικρότερη μεταξύ των δύο φύλων σε σχέση με την Κίνα ωστόσο και πάλι οι άνδρες που χάνουν τη ζωή τους είναι περισσότεροι.

«Η αυξανόμενη παρατήρηση της αυξημένης θνησιμότητας στους άνδρες παρατηρείται στην Κίνα, την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτό το βλέπουμε σε πολύ διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς», δήλωσε η Sabra Klein, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg.

«Όταν το βλέπω αυτό, με κάνει να πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει κάτι γενικότερο που συμβάλλει σε αυτό. Δεν νομίζω ότι το κάπνισμα είναι ο κύριος παράγοντας» αναφέρει. 

Μια άλλη έρευνα  αποκάλυψε ότι οι άνδρες έχουν χαμηλότερες έμφυτες αντιιικές ανοσολογικές αντιδράσεις σε μια σειρά λοιμώξεων όπως η ηπατίτιδα C και ο ιός HIV. Μελέτες σε ποντίκια υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να ισχύει και για τους κοροναϊούς, αν και ο Covid-19 δεν έχει μελετηθεί ειδικά.

«Το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να μην ανταποκριθεί κατάλληλα όταν αντιλαμβάνεται τον ιό», δήλωσε η Klein.

Οι ορμόνες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ένα ρόλο. Έχει αποδειχθεί ότι τα οιστρογόνα αυξάνουν τις αντι-ιικές αποκρίσεις των ανοσοκυττάρων. Και πολλά γονίδια που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα κωδικοποιούνται στο χρωμόσωμα Χ (εκ των οποίων οι άνδρες έχουν ένα και οι γυναίκες έχουν δύο) και έτσι είναι πιθανό μερικά γονίδια που εμπλέκονται στο ανοσολογικό να είναι πιο δραστικά στις γυναίκες απ ‘ό, τι στους άνδρες.

Τελικά, η βιολογία, ο τρόπος ζωής και η συμπεριφορά είναι πιθανό να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο σε σχέση με τις προτιμήσεις του κορονοϊού κατέληξε η καθηγήτρια Sarah Hawkes.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter