Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Παρασκευή και 13 και τι είναι η paraskavedekatriaphobia

Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Παρασκευή και 13 και τι είναι η paraskavedekatriaphobia

Αν ανήκετε σε αυτούς που δεν περνάνε κάτω από σκάλες, αλλάζετε δρόμο αν δείτε μαύρη γάτα, παθαίνετε κατάθλιψη για 7 χρόνια αν σπάσει καθρέφτης, τότε μάλλον τις Παρασκευές που συμπίπτουν με τη 13η μέρα του μήνα δεν θα είστε και στα… καλύτερά σας.

Αν και στην Ελλάδα, όπως και στην Ισπανία, η γρουσούζικη μέρα θεωρείται ότι είναι η Τρίτη και 13, σε πολλές άλλες χώρες τα «εύσημα» παίρνει η Παρασκευή και 13.

Κι όμως, πριν τον 19ο αιώνα, δεν υπήρχαν γραπτές αναφορές περί κακοτυχίας της Παρασκευής και του 13, αν και θεωρούνταν «γρουσούζικα» και τα δύο. Διάφοροι «θρύλοι» θεωρούν ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ μια Παρασκευή και ότι το μήλο προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus «κακό» και malum «μήλο»), όπως και ότι ο Ιούδας ήταν ο 13ος καλεσμένος στον Μυστικό Δείπνο και ο Ιησούς σταυρώθηκε Παρασκευή.

Στην Πληροφορική υπάρχει και ιός με το όνομα “Παρασκευή και 13” (Friday 13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.

Υπάρχει μάλιστα και ειδικός (και μάλιστα… ελληνικότατος) όρος για όσους δεν… αντέχουν την Παρασκευή και 13, ο οποίος ονομάζεται paraskavedekatriaphobia.

Φτου φτου σκόρδα!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter