Γιατί το Ευρωπαϊκό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 2,4 δις ευρώ στην Google

Γιατί το Ευρωπαϊκό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 2,4 δις ευρώ στην Google

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της Google και επανεπιβεβαίωσε το πρόστιμο ύψους 2,4 δις ευρώ που είχε επιβάλλει η Κομισιόν το 2017.

Το πρόστιμο που είχε επιβληθεί προηγουμένως από την Κομισιόν σχετιζόταν με τους όρους ανταγωνισμού, την μονοπωλιακή θέση και την πρακτική του αμερικανικού κολοσσού. Η Google, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής η εταιρεία «ξεζούμιζε» ανταγωνιστικές εμπορικές υπηρεσίες στην ομώνυμη μηχανή αναζήτησης. Το ίδιο σκεπτικό αποτυπώνεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που σπεύδει να υποστηρίξει την απόφαση της Επιτροπής ενώ η Google έχει το δικαίωμα να ασκήσει εκ νέου έφεση επί της απόφασης μεταφέροντας το πεδίο της αντιπαράθεσης στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Συνολικά η Ε.Ε έχει επιβάλλει τρία πρόστιμα στον αμερικανικό κολοσσό ύψους 8 δις ευρώ και αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου της Επιτροπής για ανάσχεση των αμερικανικών πολυεθνικών στην Ευρώπη, αφού παρόμοια πρόστιμα έχουν δεχθεί η Facebook, Amazon και Microsoft. Συνεπώς, οι κινήσεις αυτές έρχονται ως απάντηση στην -έτσι κι αλλιώς- μεγάλη διείσδυση των αμερικανικών πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων και των υπηρεσιών τους έναντι των Ευρωπαϊκών.

Το «παραμύθι» περί επιστροφής Μπάιντεν και κατ’ επέκταση μίας «φιλελευθεροποίησης» των ευρωατλαντικών σχέσεων μάλλον είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Ε.Ε. συνεχίζει απρόσκοπτος στα πεδία του ελέγχου των αγορών, ειδικά των ευρωπαϊκών. Όπου και η Γηραιά Ήπειρος έχει μείνει τραγικά πίσω, τουλάχιστον στο φάσμα των υπηρεσιών διαδικτύου. Δεν είναι τυχαία η «στοχοποίηση» των μεγάλων της Silicon Valley αφού αυτές οι εταιρείες μέσω των τεχνολογιών αιχμής και μεγάλης απόδοσης έχουν επιτύχει τον πλήρη έλεγχο των αγορών. Παραδείγματος χάριν εάν μία ευρωπαϊκή εταιρεία εκδώσει μία εφαρμογή για smartphone οφείλει να την κυκλοφορήσει μέσω της Android (ιδιοκτησίας Google) και τη Apple. Το ίδιο συμβαίνει και με το ηλεκτρονικό εμπόριο όπου Amazon, Facebook και Google είναι οι αποκλειστικές δυνάμεις στην αγορά, με ότι συνέπειες έχει αυτό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που αργά και σταθερά οπισθοχωρούν. Κατ’ ακολουθίαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να παίξει έναν ρόλο εξισορροπητικό ρόλο επιβάλλοντας de facto δασμούς μέσα από τα πρόστιμα, ωφελώντας στην πορεία τους ευρωπαϊκούς μεγάλους ομίλους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter