Γιατί το σκληρό lockdown στην Αττική πήρε τέσσερις μέρες αναβολή

Γιατί το σκληρό lockdown στην Αττική πήρε τέσσερις μέρες αναβολή

Το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναγάγει την επικοινωνία σε κύρια συνισταμένη του τρόπου διακυβέρνησής της είναι γνωστό. Το ότι όμως θα επέλεγε να διαχειριστεί οριακές καταστάσεις όπως η έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Αττική, βάζοντας τη διαχείριση των κυβερνητικών επικοινωνιακών αναγκών πάνω από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, είναι πολύ βαρύ.

Από την περασμένη Παρασκευή ήταν γνωστό ότι εισερχόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο πλήττει με ιδιαίτερη ένταση το πυκνοκατοικημένο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Στο μητροπολιτικό κέντρο εντοπίζονταν καθημερινά τα μισά από τα κρούσματα που ανιχνεύονταν στη χώρα και γι’ αυτό αναφερόταν από τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Ν. Θωμαΐδη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κατά 205%, η οποία υποδείκνυε πιθανώς την ύπαρξη έως και 100.000 ενεργών κρουσμάτων στην Αττική.

Όλα τα αρνητικά στοιχεία ήταν γνωστά από την Παρασκευή αλλά η Πελώνη συνιστούσε σιωπή…

Από την περασμένη Παρασκευή, ήταν επίσης γνωστό ότι πολλά, άγνωστο πόσα, μέλη της υγειονομικής επιτροπή των λοιμωξιολόγων σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που κράτησε οκτώ ώρες είχαν συστήσει επιβολή ολικού lock down στις «κόκκινες περιοχές», μεταξύ των οποίων και η Αττική. Κι όμως, ενώ σκληρό lock down επιβλήθηκε τελικά από το Σάββατο σε Πάτρα, Χαλκίδα, Άγιο Νικόλαο, Μύκονο και Σαντορίνη, για την Αττική υιοθετήθηκε μόνο το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας μετά τις 6 μ.μ.

Για να μειώσει την κακοφωνία στα κανάλια που εύλογα προέκυψε καθώς διάφορα μέλη της Επιτροπής έβγαιναν προβάλλοντας την ανάγκη επιβολής σκληρού lock down και στην Αττική, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη συνέστησε μάλιστα στα μέλη της επιτροπής «σιωπή»: τα κάλεσε δηλαδή να πάψουν να εκφέρουν «υποκειμενικές απόψεις που δεν εξυπηρετούν τη συλλογική ανάγκη» και «να υπάρξει μόνο υπεύθυνος και ενιαίος λόγος».

Και ξαφνικά την Τρίτη, πρωί πρωί, ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας, Βασίλη Κικίλιας, επικαλούμενος στοιχεία για την έκταση των μολύνσεων στην Αττική που ήταν διαθέσιμα από την περασμένη Παρασκευή και προσθέτοντας ως νέο στοιχείο μόνο τα νούμερα για την αύξηση των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία της Αττικής το τελευταίο τετραήμερο, ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί ο ίδιος την επιβολή σκληρού lock down τύπου Μαρτίου στην Αττική.

Γιατί περίμεναν και στην Αθήνα να φτάσει το ΕΣΥ στο κόκκινο;

Και το ερώτημα που αναπόφευκτα προκύπτει είναι: αφού η κυβέρνηση είχε υπόψη της τα επιβαρυντικά στοιχεία από την περασμένη εβδομάδα, γιατί η επιβολή του σκληρού lock down καθυστέρησε ειδικά και μόνο στην Αττική, και χάθηκε πολύτιμος χρόνος, κατά τον οποίο όπως μάθαμε σήμερα από ΠΟΕΔΗΝ και Κικίλια καλύφθηκαν όλες οι απλές κλίνες covid19 του Λεκανοπεδίου και περιορίστηκε περαιτέρω ο αριθμός των κενών κλινών ΜΕΘ, ωθώντας το σύστημα στα όρια του; Το οδυνηρό παράδειγμα της Θεσσαλονίκης δεν έχει διδάξει σχετικά με το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, που προέρχεται από την καθυστέρηση της επιβολής σκληρού lock down, όταν αυτό είναι απαραίτητο;

Η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο για να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση

Σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, η καθυστέρηση οφείλεται στην πολιτική πίεση που ασκήθηκε για να μείνουν ανοιχτά το λιανεμπόριο και τα σχολεία, η πολιτική πίεση που ασκήθηκε όμως, κυρίως για να μείνουν ανοιχτά το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Ενδεχομένως να ισχύει αυτό, αν δούμε όμως, τις επικοινωνιακές κινήσεις που έγιναν από την Παρασκευή ως τη Δευτέρα, προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός προσωπικά και το οικονομικό επιτελείο επιδίωξαν να κερδίσουν χρόνο για να επιχειρήσουν να διαχειριστούν το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του σκληρού lock down απέναντι στους φορείς της αγοράς.

Έτσι, π.χ. την Παρασκευή, είχαμε τη συμβολική συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη, όχι με τη συλλογική εκπροσώπηση του κλάδου, την ΠΟΕΣΕ, που οργανώνει σήμερα την «παράδοση των κλειδιών της εστίασης» στο Σύνταγμα, αλλά με επιλεγμένους από το Μαξίμου επιχειρηματίες της εστίασης, στους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη της εστίασης. Την Δευτέρα, πάλι, είχαμε την γκράντε εμφάνιση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος παρουσίασε ένα νέο, υποτίθεται, πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το πακέτο που εξαντλούνταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του σε γνωστά ή και ψηφισμένα θετικά μέτρα, με μία και μόνο νέα προσθήκη: τις εξαγγελίες για την 6η Επιστρεπτέα, που καθώς ήταν γνωστό ότι έρχεται το καθολικό lock down στην Αττική, προβλέφθηκε να είναι μεγάλη (2 δις ευρώ) για να καλύψει έστω και με ψίχουλα, της τάξης των 1000 ευρώ, το σύνολο της εστίασης, του λιανεμπορίου (που στην Αττική θα ξανακλείσει και παραμείνει κλειστό ως το τέλος της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, άρα έχουμε την απόλυτη καταστροφή!) και όλων των κλειστών δραστηριοτήτων.

Βεβαίως και η 6η Επιστρεπτέα είναι ψίχουλα μπροστά στο μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που προκαλεί το ιδιότυπο lock down μας τύπου ακορντεόν που μετά ήδη 3.5 μήνες και θα παραταθεί για άλλον 1.5. Και κάπως έτσι, μέχρι το Πάσχα η καταστροφή θα συνεχίζεται.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter