Γιατί το σκληρό lockdown στην Αττική πήρε τέσσερις μέρες αναβολή;

Γιατί το σκληρό lockdown στην Αττική πήρε τέσσερις μέρες αναβολή;

Το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναγάγει την επικοινωνία σε κύρια συνισταμένη του τρόπου διακυβέρνησής της είναι γνωστό. Το ότι όμως θα επέλεγε να διαχειριστεί οριακές καταστάσεις όπως η έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Αττική, βάζοντας τη διαχείριση των  κυβερνητικών επικοινωνιακών αναγκών πάνω από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, είναι πολύ βαρύ. 

Από την περασμένη Παρασκευή είναι γνωστό ότι εισερχόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο πλήττει με ιδιαίτερη ένταση το πυκνοκατοικημένο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Στο μητροπολιτικό κέντρο εντοπίζονται καθημερινά τα μισά από τα κρούσματα που ανιχνεύονται στη χώρα και γι’ αυτό αναφέρεται από τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Ν. Θωμαΐδη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κατά 205%, η οποία υποδεικνύει πιθανώς την ύπαρξη έως και 100.000 ενεργών κρουσμάτων στην Αττική. 

Όλα τα αρνητικά στοιχεία ήταν γνωστά από την Παρασκευή αλλά η Πελώνη συνιστούσε σιωπή…

Από την περασμένη Παρασκευή, είναι επίσης γνωστό ότι πολλά, άγνωστο πόσα, μέλη της υγειονομικής επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχουν συστήσει επιβολή  ολικού lock down  στις «κόκκινες περιοχές», μεταξύ των οποίων και η Αττική. Κι όμως, ενώ σκληρό lock down επιβλήθηκε τελικά από το Σάββατο σε Πάτρα, Χαλκίδα, Άγιο Νικόλαο, Μύκονο και Σαντορίνη, για την Αττική υιοθετήθηκε  μόνο το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας μετά τις 6 μ.μ. 

Για να μειώσει την κακοφωνία στα κανάλια που εύλογα προέκυψε καθώς διάφορα μέλη της Επιτροπής έβγαιναν προβάλλοντας την ανάγκη επιβολής σκληρού lock down και στην Αττική, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη  συνέστησε μάλιστα  στα μέλη της επιτροπής «σιωπή»: τα κάλεσε δηλαδή να πάψουν να εκφέρουν «υποκειμενικές απόψεις που δεν εξυπηρετούν τη συλλογική ανάγκη» και «να υπάρξει μόνο υπεύθυνος  και ενιαίος λόγος».

Ο υπεύθυνος και ενιαίος λόγος εκπέμφθηκε σήμερα το πρωί, υποτίθεται, από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Επικαλούμενος στοιχεία για την έκταση των μολύνσεων στην Αττική  που ήταν διαθέσιμα από την περασμένη Παρασκευή και προσθέτοντας ως μόνα νέα στοιχεία τα νούμερα για την αύξηση των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία ης Αττικής το τελευταίο τετραήμερο,  ο Βασ. Κικίλιας κατέληξε στο ότι εφόσον και τα νούμερα που θα βγουν σήμερα το απόγευμα είναι κακά, θα εισηγηθεί ο ίδιος την επιβολή σκληρού lock down τύπου Μαρτίου στην Αττική. 

Γιατί περίμεναν και στην Αθήνα να φτάσει το ΕΣΥ στο κόκκινο;

Και το ερώτημα που αναπόφευκτα προκύπτει είναι: αφού Υπουργός Υγείας και υγειονομική επιτροπή  είχαν υπόψη τους τα επιβαρυντικά στοιχεία από την περασμένη εβδομάδα, γιατί καθυστέρησε η επιβολή του σκληρού  lock down, ειδικά και μόνο στην Αττική, και χάθηκε πολύτιμος χρόνος, κατά τον οποίο όπως μάθαμε σήμερα από ΠΟΕΔΗΝ και Κικίλια καλύφθηκαν όλες οι απλές κλίνες covid19 του Λεκανοπεδίου και περιορίστηκε περαιτέρω ο αριθμός των κενών κλινών ΜΕΘ, ωθώντας το σύστημα στα όρια του, αφού είναι γνωστό ότι ακόμη και το απόλυτο lock down θέλει δυο εβδομάδες για να αποδώσει σε μείωση των κρουσμάτων;  Το οδυνηρό παράδειγμα της Θεσσαλονίκης δεν έχει διδάξει κυβέρνηση και επιτροπή σχετικά με το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, που προέρχεται από την καθυστέρηση της επιβολής σκληρού lock down, όταν αυτό είναι απαραίτητο; 

Η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο για να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση

Κ όμως, η καθυστέρηση εξηγείται αν γίνει αντιληπτή ως πολύτιμος χρόνος που κέρδισε η κυβέρνηση προκειμένου για να διαχειριστεί, με τις «αναγκαίες» κατά αυτήν επικοινωνιακές κινήσεις, το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του σκληρού lock down απέναντι στους φορείς της αγοράς. 

Πράγματι, αυτές οι τέσσερις- πέντε μερούλες, από την Παρασκευή ως τη Δευτέρα, είχαν μια σπάνια πυκνότητα σε επικοινωνιακά γεγονότα, με πρωταγωνιστές είτε τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη, είτε τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Π.χ. την Παρασκευή, είχαμε τη συμβολική συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη,  όχι  με τη συλλογική εκπροσώπηση του κλάδου, την ΠΟΕΣΕ, που οργανώνει αύριο την «παράδοση των κλειδιών της εστίασης» στο Σύνταγμα, αλλά με επιλεγμένους από το Μαξίμου επιχειρηματίες της εστίασης, στους οποίους  ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τα κυβερνητικά  μέτρα για τη στήριξη της εστίασης. Την Δευτέρα, πάλι, είχαμε μια γκράντε εμφάνιση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίο παρουσίασε ένα νέο, υποτίθεται, πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Πακέτο που εξαντλούνταν κατά το  μεγαλύτερο μέρος του σε γνωστά ή και ψηφισμένα θετικά μέτρα, με μία και μόνο νέα προσθήκη: τις εξαγγελίες για την 6η Επιστρεπτέα, που προφανώς επειδή ήταν γνωστό ότι έρχεται το καθολικό lock down στην Αττική, προβλέφθηκε να είναι μεγάλη (2 δις ευρώ)   για να καλύψει έστω και με ψίχουλα, της τάξης των 1000 ευρώ, το σύνολο της εστίασης, του λιανεμπορίου (που στην Αττική θα ξανακλείσει και παραμείνει κλειστό ως το τέλος της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, άρα έχουμε μια απόλυτη καταστροφή!) και όλων των άλλων κλειστών δραστηριοτήτων. 

Στόχος και η κινητοποίηση της ΠΟΕΣΕ για τα «κλειδιά της εστίασης»;

Μετά και από αυτές τις θετικές επικοινωνιακές εξαγγελίες, η επιτελική ομάδα  επικοινωνιολόγων του Μαξίμου θεώρησε ότι μπορεί να γίνει και η εξαγγελία του lock down στην Αττική.  Αν μάλιστα ανακοινωθεί απόψε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως όλα δείχνουν,  τεθεί σε ισχύ από αύριο και περιλαμβάνει αυστηρά περιοριστικά μέτρα ως προς το όριο των ατόμων που μπορούν να μετέχουν σε δημόσιες συναθροίσεις, ίσως ο όλος σχεδιασμός, ειδικά σε ότι αφορά τους χειρισμούς που έγιναν και  τους χρόνους κατά τους οποίους έγιναν, να είχε ως στόχο και το «κόντυμα» της αυριανής κινητοποίησης για «τα κλειδιά της εστίασης», όπου αναμένονταν να μαζευτούν στο Σύνταγμα περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι φορέων της εστίασης από όλη τη χώρα – δίνοντας το τόνο της πρώτης μεγάλης συλλογικής διαμαρτυρίας ενός κλάδου που έχει κυριολεκτικά καταστραφεί μετά από  11 μήνες πανδημίας και ανεπαρκών μέτρων στήριξης. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter