Γιατί χαίρεται ο Στουρνάρας…

Γιατί χαίρεται ο Στουρνάρας…

Μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό του που επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου για πρώτη φορά μετά από 3,5 χρόνια, απερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι θα εισηγηθεί σύντομα στην κυβέρνηση την πλήρη κατάργηση των capital controls.

Ο κεντρικός τραπεζίτης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr ήταν έτοιμη προς υπογραφή υπουργική απόφαση αλλά και σχετική εγκύκλιος της ΤτΕ πριν τις εκλογές για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls (διπλασιασμός της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων για ιδιώτες στα 8.000 ευρώ και αύξηση των ορίων για επιχειρήσεις χωρίς έγκριση από την ειδική επιτροπή στο 1 εκατομμύριο ευρώ). Είχαν ληφθεί μάλιστα και οι σχετικές εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι αποφάσεις -που εθεωρούντο ενδιάμεσο βήμα προς την πλήρη κατάργηση των capital controls- δεν υπεγράφησαν τελικά λόγω της πρόωρης προκήρυξης εκλογών.

Να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ είχε με δηλώσεις του στο Reuters πριν από περίπου ένα μήνα, επιβεβαιώσει αυτές τις προθέσεις δηλώνοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων φέτος».

Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ ο κ. Στουρνάρας, επανέλαβε την εκτίμηση ότι με τα σημερινά δεδομένα, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι 3,5% που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρόσθεσε με νόημα «όπως ξέρετε αυτά αλλάζουν».

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter