Γιατροί και ιατρικές ενώσεις στο πλευρό του Documento

Γιατροί και ιατρικές ενώσεις στο πλευρό του Documento

Καταγγέλλουν τη χυδαία επίθεση που δέχεται ως δήθεν διασπορέας fake news για τον κορονοϊό.

Τα ανερυθρίαστα ψεύδη και τις παντελώς αβάσιμες και φαιδρές κατηγορίες που εξαπέλυσαν εναντίον του Documento, ο Στέλιος Πέτσας, μέλη της κυβέρνησης όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της «Initiative Media», Μιχάλης Γκάλγκος, ότι η εφημερίδα διέδιδε fake news για τον κορονοϊό για να …δικαιολογήσουν τον αποκλεισμό του από την «λίστα Πέτσα», καταρρίπτουν με κάθε επισημότητα έγκριτα μέλη της ιατρικής κοινότητας. Πρόκειται για κορυφαίους επιστήμονες, -κάποιοι εκ των οποίων και μέλη συνδικαλιστικών ιατρικών ενώσεων-, οι οποίοι είχαν πολύ συχνό βήμα στην εφημερίδα και στην ιστοσελίδα του Documento. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι γιατροί, το Documento τους έδινε βήμα προκειμένου να σκιαγραφούν τις τραγικές ελλείψεις του ΕΣΥ που ποτέ δεν καλύφθηκαν από την κυβέρνηση, να επισημαίνουν τους κινδύνους από την εξάπλωση της πανδημίας και να εκθέτουν την κυβέρνηση εξαιτίας των αλλεπάλληλων ψεμάτων που έχει πει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Πάντα χωρίς λογοκρισία, όπως αναφέρουν άλλωστε και οι ίδιοι.

Είναι οι ίδιοι οι γιατροί που καταγγέλλουν την χυδαία επίθεση που δέχεται το Documento ως δήθεν διασπορέας ψευδών ειδήσεων. Μια επίθεση που τη δέχεται από την κυβέρνηση η οποία ήταν αυτή, που όπως επισημαίνουν οι γιατροί, ήταν αυτή που διακινούσε fake news. Πρόκειται για την κυβέρνηση που μέσα από δηλώσεις υπουργών της, αρνιόταν να δηλώσει ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω της θείας κοινωνίας, που ποτέ δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για τις εκκλησίες, που ποτέ δεν αύξησε τα ΜΜΜ, που έφτασε στο εξοργιστικό σημείο –δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού-, να πει ότι οι διασωληνωμένοι που είναι εκτός ΜΕΘ, δεν κινδυνεύουν περισσότερο από αυτούς που είναι εντός. Ήταν δηλώσεις και πολιτικές αποφάσεις, που όχι απλώς στερούνται κάθε επιστημονικής εγκυρότητας, αλλά επιπρόσθετα οδήγησαν, δυστυχώς, στην εκτίναξη του αριθμού των νεκρών και διασωληνωμένων.

Όλα αυτά τα εξέθετε σε καθημερινό επίπεδο το Documento, ζητώντας πάντα τις απόψεις των ειδικών, των ανθρώπων που παλεύουν συνεχώς να σώσουν ζωές, χωρίς να λαμβάνουν καμία υποστήριξη από την κυβέρνηση: των γιατρών. Και δυστυχώς για την κυβέρνηση, τα ατελείωτα ρεπορτάζ του Documento είναι δημοσιευμένα κι έτσι εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει, πως όχι μόνο δεν γράφτηκαν fake news, αλλά πως το Mέσο από την πρώτη κιόλας στιγμή της πανδημίας προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να βοηθήσει, προκειμένου η κυβέρνηση να αναγκαστεί να λάβει υγειονομικά μέτρα προστασίας της κοινωνίας, μέτρα που θα έσωζαν ζωές. Κι όσο και να το επιθυμεί η κυβέρνηση, η αλήθεια δεν μπορεί να ανατραπεί.

Μιχάλης Γιαννάκος- πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων).

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, φιλοξενηθήκαμε πάμπολλες φορές από την εφημερίδα και την ιστοσελίδα του Documento. Οι απόψεις μας ακούστηκαν χωρίς καμία λογοκρισία, όπως και η αγωνία μας για την κακή κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την διαχείριση της πανδημίας και για τις ολιγωρίες οι οποίες έχουν λάβει χώρα και δυστυχώς στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές. Δεν υπήρχε λογοκρισία. Οι απόψεις μας, όπως τις διατυπώναμε, έτσι εμφανίζονταν στο Μέσο.

Πάνος Παπανικολάου Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος)

Ανεξαρτήτως πολιτικών διαφωνιών στα επιμέρους θέματα, η εφημερίδα όχι μόνο δεν ήταν εφημερίδα fake news σε σχέση με τον κορονοϊό, αλλά πολλές φορές αποκάλυπτε την αλήθεια για τα fake news που έλεγε η κυβέρνηση για τον κορονοϊό και φιλοξενούσε δηλώσεις γιατρών που έλεγαν την αλήθεια για τα fake news που διέδιδε η κυβέρνηση για τον κορονοϊό. Δεν δικαιούται να ομιλεί ο κ Πέτσας, ο οποίος την επίμαχη περίοδο -το Πάσχα του 2020 -είχε απευθύνει δημόσια έκλυση στους πιστούς, δηλαδή στην πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας, να στείλουν πλαστό sms για σωματική άσκηση, προκειμένου να πάνε να συγχρωτιστούν στους ναούς. Γι’ αυτό το θέμα μάλιστα, τον είχε αδειάσει μέχρι και η Ιερά Σύνοδος. Αυτή η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα τα χυδαία fake news σχετικά με την πανδημία είναι η κυβέρνηση και μάλιστα συνεχίζει να τα λέει ασύστολά τώρα, που έχει εκτοξεύσει την θνησιμότητα από covid-19 ανά 1 εκ κατοίκους καθ’ ημέραν, στην κορυφή της Ευρώπης. Δηλαδή, τα fake news η κυβέρνηση τα λέει πάνω σε χιλιάδες άδικους θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Αθηνά Λίνου καθηγήτρια επιδημιολογίας

Αυτό που μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα, είναι ότι πάντα το Μέσο απέδωσε ακριβώς αυτά που είπα.

Καραχρήστος Χρήστος πρόεδρος ΕΝΙΘ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης )

Η ΕΝΙΘ είχε βήμα και εξέφραζε τα αιτήματα, την κατάσταση και την πραγματικότητα που βιώναμε κάθε μέρα στα νοσοκομεία αρκετά συχνά στο Doumento.

Δάφνη Κατσίμπα – γιατρός-μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης

Αυτά που δηλώναμε κατά καιρούς σαν Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών ήταν απόλυτα τεκμηριωμένα και έτσι αποδίδονταν από το Μέσο.

Δημητρακόπουλος Στέλιος ,γενικός γιατρός σε ΚΥ

Θα ήταν απλά φαιδρό αλλά δυστυχώς είναι τραγικά επικίνδυνο γιατί εκστομίζεται από τα στόματα εκπροσώπων της κυβέρνησης και υπουργών η κατηγορία ότι μια εφημερίδα σαν το Doumento διασπείρει ψευδείς ειδήσεις. Μια εφημερίδα οπού εξαρχής δίνοντας βήμα σε υγειονομικούς της πρώτης γραμμής με επιστημονικό λόγο και τεκμηρίωση, αλλά και διερευνώντας προσεκτικά οποιοδήποτε θέμα αφορούσε την πανδημία προτού το δημοσιεύσει, συνετέλεσε τα μάλα ώστε ο πολίτης να βοηθηθεί να διαμορφώσει μια όσο το δυνατόν πιο επιστημονικά έγκυρη γνώμη. Είναι τραγικό γιατί τελικά η πλειονότητα των ψευδών ειδήσεων εκπορεύτηκε από επίσημα στόματα: εκπορεύτηκε από υπουργούς και από μελή της επιτροπής ειδικών, τα οποία με τρόπο αντιεπιστημονικό, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι στην εκκλησία δεν κολλάει, ότι με την θεια κοινωνία δεν κολλάει, ότι στα λεωφορεία δεν κολλάει, ότι στις τάξεις με πολλούς μαθητές δεν κολλάει. Με αποκορύφωμα την δήλωση του πρωθυπουργού ότι λίγο ή πολύ οι ΜΕΘ είναι άχρηστες, άρα προφανώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές, γιατί ίδια ακριβώς φροντίδα παρέχεται και στον διασωληνωμένο εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας. Αιδώς Αργείοι.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter